Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » София » Разходка в околностите на София

Най-известното гнездо на щъркели в София (2011)

Март 2011  Автор: Heavy metal, baby!

Интересът към снимките ме провокира да пусна - нови - тази фотосесия е от събота 26 март 2011. Отидохме да ги видим и да си свалим матрениците, не знам защо, но първи винаги идва (и тази година е сам), щъркелът от гнездото на църквата в Орландовци - като видяхме че той е тук, се зарадвахме и другите ще са дошли. Ходихме на два пъти преди 21 март, но все още не бяха дошли.


Повечето гнездата в Бенковски бяха празни, освен "най-известното", което е на самия път, двойката беше там и към 11.00 станаха - за моя голяма радост!


Всъщност, може да се случи да отидете и те да не са изправени, така си мислех аз, че тази година няма да мога да ги снимам, но късмет по едно време станаха и започнаха да тракат с клюнове и да си извиват главите назад!


Първите няколко пъти го правеха едновременно и в пълен синхрон, но аз така се заплеснах и развълнувах, че забравих да ги снимам... когато се усетих - успях да хвана само по единият. Щъркелите издаваха много интересен и характерен звук и странно си обръщаха главите назад. Не знам дали го правят за раздвижване или друго, може пък и мен да се предупреждавали да не доближавам, но след 7-8 минути се успокоиха и "позираха". Имам предвид не отлетяха;-)


За съжаление останалите красавци, има още 4-5 гнезда наоколо бяха празни. Видях един нов щъркел, но той се уплаши в момента щом се доближих до стълба за да го снимам, не очаквах и затова не отреагирах бръзо иначе щеше да се получи страшен кадър (като импрески разрушител) мина на няколко метра над главата ми.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ