Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Кърджали » Главатарски хан

На село, като на село

Май 2011  Автор: Таня

Имах "удоволствието" да посетя Главатарски хан този уикенд с приятели. Въпреки, че персонала се опитваше да бъде любезен, така наречените собственици успяха да ми развалят плануваната почивка. Част от групата бяхме резервирали вилата в комплекса, защото по мое запитване ми бяха отговорили, че разрешават с куче. И тъй като е голямо - за това да наемем вилата, ако е малко можело и в хотелската част. Аз имам две кучета - малко и голямо. Като пристигнах, ми обясниха, че са направили ремонт на "луксозния" апартамент във вилата и би било много лошо ако кучето направи нещо на много "скъпите" пердета(ориенталски стил), които наскоро били сложили. Не се подлъгвайте, че там ще отседнете в българска битова обстановка. След уговорки, че кучето няма да направи нищо както на пердетата, така и на другото обзавеждане в стаята ни оставиха да се настаним. Беше ми доста притеснено и неудобно, че в крайна сметка едно са ми казали предварително, друго се оказа като пристигнахме. Предложиха ми да си държа кучетата в една подобна на килер стая, но ако исках да ги тормозя по този начин по-добре да им бях спестила дългия път и да ги бях оставила на хотел в София. След като се събудихме на другата сутрин ми обясниха, че собствениците не са съгласни да останем в апартамента и ни предложиха недостроена вила извън комплекса. Не мерси, ние да не сме прокажени, а и липсата на осветление в комплекса, та камо ли извън него също изигра огромна роля за вземането на решение да не се местим и да си тръгнем. Помолих така наречените собственици, които така и не дойдоха да говорят очи в очи с мен да видят дали в кучето е напрвило нещо в апартамента през ноща, но те не пожелаха. На тръгване отдалече ми подвикнаха "Да си тръгват, бе. Тук кучета не разрешаваме. Точка по въпроса." И така ние си тръгнахме. Меко казано съм "очарована" от това селско отношение. Върви му обяснявай на онзи муньо, че "лукса", който предлага, всъщност не е лукс, че не си гледаме кучето на двора, в гаража или на терасата и че ние също имаме обзавеждане в дома си, което е доста по луксозно от неговото.

Ако се абстрахирам от горе казаното и за да се опитам да дам оценка за предлаганата услуга от тези хора в онази част на България, ще кажа, че наистина персонала се опитваше да бъде любезен, до колкото можеше. Усмивките или бяха, защото така тръбва или проява на неподправено лицемерие. На места даже прекаляваха и фамилиарничиха, но това да му е кусура. Обзавеждането наистина не беше луксозно - освен ако някои под лукс разбират дивани от износена естествена кожа, два плоски телевизора с доста съмнително качество на картината и бръмчащ климатик - за лукс. Плочките в банята бяха обикновен размазан KAI, санитарията изглеждаше на поне 20 години. Ключа за лампата в банята не работеше, а останалите клучове за осветлението - трябва да си тренирал ориентиране за да се сетиш, че някой би му хрумнало да ги постави между стената и гардероба. Апартамента във вилата, който предлагат всъшност е всекидневната на вилата. Нама обособена спалня. Ако отседнете там, имайте впредвид, че за да постигнете някакво уединение и да не ви зяпат останалите гости на комплекса, трябва "луксозните" пердета да са непрекъснато дръпнати. Ако не наемате цялата вила, а само стая от нея, да знаете, че сауната се намира в банята на този „апартамент” и ако там има отседнали други хора, не бихте могли да я използвате. Не знам как изглеждаха другите стаи, освен тази, в която ми предложиха да си държа кучетата. Тя беше по-малка от банята ми вкъщи. Дори прозореца и беше по-малък. Вътре някак си бяха успели да наврат две легла и едно шкафче между тях, а банята беше нещо като ниша в стената. Гардероб, май нямаше. Ресторанта - не много голям, порциите малки, хараната - ядеше се, цените май бяха високи, но това не мога да преценя, въпрос на стандарта на живот който водите. Внимавайте, като излизате от ресторанта. Стълбите почват на по-малко от метър от вратата и трябва да сте много внимателни да не се подхлъзнете на "луксозния" полиран гранитогрес. Не ходете зимата там, с мокри обувки сте потенциална жертва.

И да сте наясно – ремонтни дейности кипят в комплекса. То къде в България не кипи усилено разширяване, но това е защото планирането някакси все още се възприема като негативна остатък от комунистическо време. Подгответе се за шума от багерчетата и подвикванията на работниците рано сутрин. Няма изгледи скоро да свършат.

Пътя до комплекса е като на повечето места в България – целия в кратери и минава през ромската махала на Кърджали. В никакъв случай не спирайте да питате, рискувате да останете без някоя част на автомобила си. По-добре следете табелите. Малки и не много лесно забележими са, на места даже са сложени в короните на дърветата, но ако сте наблюдателни ще се справите.

Обиколила съм голяма част от Европа и България и съм видяла как обслужват и там и тук и това не го казвам в стил, "е, хайде кога и ние ще влезем в Европа", което няма как да стане при манталитета които си имаме, а за да ясно, че бих могла да дам обективна преценка, въпреки провалената ми почивка. Останалото оставям на вас, вие да си прецените.

Таня
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ