Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Танзания » Серенгети » Национален парк Серенгети

Из западния коридор на Серенгети

Декември 2010  Автор: SafariFan

Екскурзията ни в Танзания след пресичането на кенийско-танзанийската граница започна с кратък престой на брега на най-голямото африканско езеро - Виктория. Жените от съседното село ни показаха местни танци и след кратка разходка покрай брега на езерото се отправихме към Серенгети. Входът на парка не бе далеч: западният коридор на Серенгети се простира почти до бреговете на Виктория.


Национален парк Серенгети е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1981 година. Той обикновено се дели на три зони:


- Западният коридор се характеризира с черноглинена почва и блатиста гориста савана (добре, че нашата екскурзия бе по време на сухия сезон). Тук се намира реката Грумети - дом на множество хипопотами.


- Северен Серенгети се простира от Серонера, местност в централната част на Серенгети, до река Мара и границата с Кения. Характерна за него е храстовата савана.


- Низините на Серенгети (Serengeti plains) заемат южните части на парка, които се простират на юг от Серонера. Характерна за тази зона е тревистата савана. Имахме възможността в рамките на ден и половина да обиколим западния коридор от езерото Виктория до местността Серонера и да наблюдаваме множество животни: зебри, импала, рогати врани, орли, лешояди, черногръби чакали, кафърски биволи, брадавичести свине, хипопотами, жирафи, гну, маймуни (верветки и павиани), чукоглава чапла, шрауси, газели, най-малката антилопа - Кирк-дикдик, африканска дропла, обикновени токачки, леопардова костенурка, Джексонов ток.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ