Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Италия » Милано » Милано-Бергамо-Комо

Уикенд в Италия с Ryanair

Октомври 2011  Автор: Kostadyn

Не бяхме планирали международна екскурзия за септемврим, но като видяхме цените на Raynair, нямаше как да пропуснем
Раян летят от Пловдив до Бергамо. Билетите ги взех 20 дни преди полета на цена 80 лева на човек двупосочния билет .
Полетът е в 10.30 от летището в Пловдив. Летището се оказа ново, паркингът е безплатен. Обслужването е бързо и не толкова досадно (има само още един полет - до Лондон)
Полетът трае 1 час и 50 минути, като предлага панорамата на Алпите и езерата.
Избрахме да се настаним в Бергамо, защото по мнение на приятели, градът е по-интересен за разходки.
На летището в Бергамо има директни автобуси за Милано, които чакат отпред. Цената е 10 евро на  един човек и 20 евро за трима.


Ние обаче поехме към Бергамо с линия 1.
Бергамо:
Транспортът в Бергамо е просто и удобно устроен. Ако  го посетите, няма да ви трябва друг автобус освен линия 1 (със самолетче до единицата.) Автобусът минава през гарата и отива във стария град (или както го наричат Високия град). За пътуване в Бергамо най-добре е да се вземе тридневна карта, която струва 7 евро и важи и за въжената железница (много необходима благинка, както ще стане ясно)
Хостелът го намерихме по Интернет и беше многo близо до стария град и до спирката на автобуса. Цена - 60 евро за двойна стая и кухня. Условията - добри, чистене всеки ден.
Забележителности - Cita Alta, стария град . Не случайно го наричат "висок" - абсолютно запзен средновековен град със високи стени, разположен на висок хълм. До него се стига или с автобуса или с въжената железница (Funicolare

Милано:
До Милано стигнахме с влак (5 евро на човек, като билета се валидира преди качване ).
Транспортът в Милано  - Метро. Карта за 1 ден - 4,5 евро.
Градът е голям и модерен, има прекрасна пешеходна зона, която излиза на катедралата. В самата катедрала се влиза безплатно, но вътре има забележителности, които се плащат отделно (както на много места в Италия). Пихме кафе площада пред катедралата.
След това поехме на обиколка по центъра. Знаете - Милано е столица на модата, а ние бяхме по време на седмицата на Модата. На много места имаше построени павилиони на дизайнери. На мен по-интересни ми бяха манекенките...
Има много магазини, може да си купите парфюми - цените са като тук, но гаранцията за качество е 100%
Миланската скала изненадва със скромност, но е скромна само от вън.
Разгледахме castelloPinacoteka - впечатляваща галерия. Тя е разположена в сградата на университет, който също е интересен за разглеждане (поне за мен)
А и е чудесна възможност за кафе и сандвич, защото кафенето е в ботаническата градина, а цените са студенски.
Основната ни цел обаче беше езерото Комо:

От Бергамо със влак до Varenna (цена 5 евро с една смяна, пътува около 1 час и 30 мин)
Езерото е красиво, няма какво да ви  обяснявам. Вижда се още от смяната на влака и продължава така. Варена е живописно градче, пихем кафе на брега и разгледахме крайбрежната улица. ПОсле с корабче до най-възхваляваното градче - Belaggio. Световноизвестен курорт за знаменитости  - представлява малко градче на брега, заобиколено от много красиви вили. Разходката из тесните улички ни дойде нагорно и обядвахме в ресторантче над водата. Цените не са толкова високи, колкото се очаква. Литър вино беше 12 евро, а порция лазаня около 8.
Спокойствие, безметежност, романтика и природна красота са нещата, които привличат известни и обикновенни хора там.
С корабчето обратно във Варена и на влака...


Храната  - хранехме се денем по заведения, вечер в хостела.
В стария град на Бергамо има пицарии, където правят пица на парче. Цената е 5 евро за парче, което е повече от достатъчно за мъж като мен...
Вечер пазарувахме от супермаркет, имат топъл щанд и си вземахме лазаня и други неща. Както и прошуто, вино и салати. Цените са около 20% над нашите, но ми се стори че разликата в качеството е повече.
Кафетата по кафенетата са между 1 и 5 евро според зависи.
Обратния полет е рано.
Та ако се чудите къде да се разходите - при тези ниски цени такава разходка е повече от добра офертаПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ