Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Мадагаскар » Аканин'ни Нофи » Частен резерват Палмариум

Екскурзия из Палмариум и Канал дьо Пангалан

Септември 2011  Автор: SafariFan

 


Частен резерват Палмариум бе първия ни туристически обект в Мадагаскар. Пристигнахме изморени късно вечерта след закъснение на полета от Париж, опашка за визи (мадагаскарските визи за туризъм до 30 дни са безплатни и се издават на летището) и 250-километрово пътуване от мадагаскарската столицата до резервата. В хотел Палмариум ни посрещнаха с коктейл от екзотични плодове и песни и танци на децата от съседните села. По време на вечерята срещнахме и първия лемур - черно-бяло вари, което се настани без страх на парапета недалеч от масата ни за хранене. Както щяхме да видим на следващия ден лемурите в резервата бяха свикнали с туристите и не отказваха парче банан или друг вид плод директно от ръката на човек.


Палмариум се намира в близост до селище с поетичното име "Гнездо на мечтите" в източната част на Мадагаскар, в тясна ивица земя между Канал дьо Пангалан и Индийския океан. Районът е покрит с тропическа дъждовна гора. По време на излета ни из гората срещнахме 4 типични за източната част на Мадагаскар дневни лемури: черно-бяло вари, кафяво маки, сифака на Кокрел както и най-големия мадагаскарски лемур: индри. Индрито може да се наблюдава само на Мадагаскар: те не могат да живеят затворени в зоопарк. Допълнително в резервата живеят короновано маки и черно маки, които по принцип са характерни за парковете в северната част на Мадагаскар.


По време на разходката из резервата срещнахме и други типични представители на флората и фауната на Мадагаскар: дърво на пътешественика (наречено така, защото в листата му се съдържа вода, която може да утоли жаждата на пътешественика), орхидеи, насекомоядни растения от рода на Непентес, хамелеони, миниатюрна зелена жаба, мадагаскарски дневен гекон. Освен обичайните листа насекомоядните растения от рода на Непентес имат и листа, завършващи с каничка с капаче – за лов на насекоми. От вътрешната страна на каничката са разположени клетки, отделящи сладък нектар. Под тях - голям брой твърди власинки, обърнати надолу, които възпрепятстват жертвите да се измъкнат от каничката. Гладката част на листата отделя восък, който прави повърхността им толкова хлъзгава, че по тях трудно се задържат насекоми. Веднъж попаднала в каничката-капан, жертвата потъва все по-надълбоко. В течността вътре в каничката има отделен от растението непентесин - храносмилателен ензим, който разгражда насекомото в рамките на 5 до 8 часа.


Напуснахме Палмариум по вода: 4-часово пътуване по Канал дьо Пангалан до втория по големина град и най-голямо пристанище на Мадагаскар: Тоамасина. Канал дьо Пангалан представлява серия от изкуствени и естествени езера свързани помежду си и се простира в продължение на стотици километри паралелно на Индийския океан. Построен е през френския колониален период за транспорт на стоките от плантациите до пристанищните градове. Днес се използва от местното население както за траснпорт така и за риболов. При пристигането ни в Тоамасина на брега на канала ни очакваше кола за да ни закара до резервирания хотел. Улиците на града бяха пълни с най-разпространеното транспортно средство в мадагаскарските градове: рикшата - двуколесна кола, теглена от човек (пеша или на велосипед). С пристигането ни в Тоамасина приключи и нашата екскурзия из Палмариум и Канал дьо Пангалан.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


Черно-бяло вари