Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Мадагаскар » Андасибе » Вакона Форест Лодж

Национален Парк Перине (Perinet)

Септември 2011  Автор: SafariFan

 


Национален Парк Перине (Perinet) се намира на 150 километра източно от столицата на Мадагаскар Антананариво и е най-посещавания мадагаскарски парк. Една от причините несъмнено е че паркът предлага изключителната възможност за наблюдение на най-големия мадагаскарски лемур, индрито, в неговата естествена среда. Най-доброто време за наблюдение на животните в парка е сутринта така че веднага след закуска потеглихме към парка. На входа на парка докато чакахме гида да плати входната такса се натъкнахме на един от най-малките видове хамелеони, наречен големонос хамелеон заради добре оформения му нос изпъкващ на фона на малките му размери. Не след дълго започна и екскурзията ни в самия парк. Първият лемур "изпречил се" на пътя ни бе кавявото маки. Скоро след това вниманието ни бе привлечено от синя птица в короните на дърветата. Оказа, че това е вид ендемична за Мадагаскар кукувица: синя мадагаскарска кукувица. А къде ли бе индрито ? Интересът ни скоро бе удовлетворен: в гората се чуха характерните за индрито звуци, с които той маркира територията си в защита от други индри-семейства. Индрито живее обикновено в група от 2 до 5 животни: моногамна двойка с малките. След срещата с индрито желанието ни бе да видим диадемения сифака. Обаче следващият лемур, който открихме, бе така наречения вълнист лемур носещ името си заради козината си, която е къса и вълниста. След това се състоя и срещата с диадемения сифака. А недалеч от него открихме и втора група индри. Индрито и диадеменият сифака се хранят с различни листа/части от дърветата така че обитаването на една и съща територия не представлява проблем за тях.


Следобядът ни бе свободен, а след смрачаване излязохме на двучасова разходка в околностите на парка. Усилията на гида ни се увенчаха скоро с успех, намирайки в храстите един от най-малките видове лемури: риж миши лемур. Мишите лемури са нощни животни, които живеят по дърветата, обикновено на височина 1-2 метра. Те се отличават с много малки размери, от 13 до 28 см. дължина и тегло от 60 до 500 гр., което ги прави най-дребните съвременни примати. Имат пухкава козина, дълга опашка, малки уши и големи, близкоразположени очи. Светлината на прожектора ни скоро прогони лемура и ние продължихме разходката си. Животните, които открихме през останалта част от ексурзията бяха главно хамелеони. В началото се натъкнахме отново на големоносия хамелеон, а към края - на млад екземпляр хамелеон на Парсон, който в зряла възраст представлява най-големият срещан хамелеон. В самия край открихме и типичния за Мадагаскар плоскоопашат/листоопашат гекон, чиято опашка е плоска и наподобява формата на листо. За съжаление при бързината в снимането опашката остана извън обектива.


На другия ден напуснахме влажната източна част на Мадагаскар с нейните дъждовни гори и се отправихме към горите и саваната на сухия Западен Мадагаскар, където дъждовете от Индийския океан достигат рядко заради планинската верига в централната част на страната.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ