Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Казанлък, Карлово, Мъглиж, Сопот, Павел Баня » Долината на розите и Тракийските царе

Тракийско наследство – Долината на Тракийските царе

Май 2014  Автор: Valley of Roses

„Долината на розите и тракийските царе” е новият проект, чрез който общините Казанлък, Карлово, Павел Баня, Сопот и Мъглиж имат възможността да представят своето богатото природно, историческо и културно наследство.


В рамките на проекта, финанасиран по ОПРР и от държавния бюджет на Р България са разработени различни маршрути, които са в услуга на гостите на общините. За удобство на туристите са изготвени и туристически оферти за отсядане в автентични селски къщи за гости или градски хотели. Детайлно тематичните туристически маршрути , можете да разгледате тук:  http://www.valleyofrosesbulgaria.info /to urist-routes/routes2/


 


Маршрутът „Тракийско наследство - Долината на Тракийските царе”  ;предоставя възможност на туристите да изберат обекти, които да посетят по време на престоя си в тази изключитела част от Българските земи. Избирайки тематичната обиколка, която включва общо запознаване с тракийското историческо и културно наследство, за три дни посетителите могат  да   разгледат Историческият музей в Клисура, село Васил Левски и Тракийски градски център с царска резиденция.  Включено е и посещение на Мъглижката гробница, гробниците, разположени северно от Казанлък и Тракийската гробница на Севт III, намираща се в едно от най-впечатляващите тракийски съоръжения – могилата „Голямата Косматка”. В последния ден домакините организират и посещение на Казанлъшката тракийска гробница и Историческия музей „Искра”, а при отпътуването по маршрут Казанлък – Бузовград – пешеходна разходка до Мегалитен комплекс „Врата на Слънцето”, за който се предполага, че е служел като древна астрономическа обсерватория за наблюдение на слънцето.


„Празници на долината на тракийските царе” е другата възможност за гостуване в региона. Предвидено е посещение на Историческия музей в Клисура, който е един от Стоте национални туристически обекта на България, а сред най-ценните му експонати е оригинална камбана, известяваща началото на Априлското въстание,  на Тракийски градски център с царска резиденция до Васил Левски в Карлово, който е най-стария тракийски храм по нашите земи. Обиколката включва и Мъглижката гробница, както и Казанлъшката тракийска гробница - първият български паметник, включен в Световния списък на паметниците на ЮНЕСКО. В рамките на този тур туристите имат изключителната възможност да участват в откриването на празниците на долината на тракийските царе, както и да се включат в избрани събития.


Още една възможност е и специализирания маршрут за посетители със значителен интерес към тракийското културно-историческо и археологическо наследство. В обиколките са включени Историческият музей в Клисура, Тракийски градски център с царска резиденция до с. Васил Левски; посещение на гробничнo-култов комплекс „Оструша“, който е сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култува архитектура от края на IV в.пр.Хр.тракийска гробница на Севт III в могилата „Голяма Косматка“ (посещение  на храм в могилата „Шушманец“ , Казанлъшката тракийска гробница, на обекти  по маршрут Казанлък – Шипка – Казанлък: Тракийска гробница Крън, храм в могила „Грифоните“, храм в могила „Голяма Арсеналка“, зидан гроб в могила „Светица“.  Финалът е беседа в Исторически музей „Искра“, който е един от най-старите и най-известни музеи в страната, гробницата в Мъглиж, пешеходна разходка до Мегалитен комплекс „Врата на Слънцето“.


 


Който и маршрут да изберат, гостите на тези общини със сигурност ще останат в плен на красотата на региона.


 
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ