Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Пловдив » Старият град

Пловдив - Старият град

Януари 2008  Автор: nadin77

Едно от най-красивите места в България е Старият град в Пловдив, обявен през 1956 година за архитектурно-музеен резерват, известен като "Старинен Пловдив". Десетки са историческите паметници и паметниците на културата, които могат да бъдат разгледани в Стария град, но безспорно най-посещаваният е Античният театър. Построен е в началото на 2 век, по времето на римския император Траян. Театърът е разположен в естествената седловина между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театронът е разчленен на два ранга от по четиринадесет реда седалки, отделени с хоризонтална пътека (диазома). За съжаление от няколко години Античният театър е ограден с метална ограда и бива отварян само за културни мероприятия.
Римският стадион е още един значителен паметник в Стария град. Разположен е в ската между Сахат тепе и трихълмието, на днешния площад „Джумаята”. Построен е през II в. по модел на Делфийския стадион. В Древността Римският стадион е побирал 30 хил. души, които са наблюдавали гладиаторски битки и спортни състезания - Питийски, Александрийски и Кендрисийски игри. Понастоящем се виждат северната дъга на стадиона с 13 реда седалки, засводеният северен вход и част от пистата.
Много са и красивите църква и възрожденски къщи, част от които работят като музеи и галерии. Етнографският музей се намира в Куюмджиевата къща, а част от експонатите на Държавната художествена галерия ­ Пловдив се намират в къщата-музей „Златю Бояджиев. Забележително красиви са възрожденските къщи - къщата на Мавриди (известна днес като къща "Ламартин"), къщата на Георгиади (днес Музей на Възраждането), Балабановата къща, Данчовата къща и др.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ