Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Йордания » Аман, Мъртво море, Петра, Акаба » Аман, Мъртво море, Петра, Акаба

От Аман през Мъртво море до Петра и Акаба

Октомври 2008  Автор: Цвета

През октомври осъществихме най-после мечтата ни да посетим Йордания. По различни причини отлагахме това пътуване 2 год, но чакането си заслужаваше напълно. Отделихме 10 дни, свързахме се с местна агенция, която ни подготви маршрут според нашето желание, включващ Аман, обиколка на забележителностите на север от него, Макаба, Мъртво море, Петра и накрая Акаба на Червено море. Имахме на разположение кола с шофьор, което за местните условия на шофиране е истинско облекчение. Йордания е трудно достъпно място, пътувайки от София, полетите са задължително с прекачваня с големи престои, цените на билетите са съответно доста скъпи.
Йордания е смесица от хилядолетна история, религиозни догми, светко мислене на управляващото кралско семейство, икономически развит юг, силна валута и бедност откъм природни ресурси, много диверсифицирано население, много голяма зависимост от съседните страни и най-вече от наличието или не на военен конфликт в региона.
Ако трябва да кажа какво ми хареса най-много, бих казала Мъртво и Червено море, двете по различен начин. Мъртво море е уникално природно явление, винаги съм искала да го видя на живо. Е, по-смешно е отколкото си го представях, лежиш над водата и не потъваш, снимките с вестника са класика. Червено море е като огромен аквариум, правиш няколко крачки на плажа и рифовете са там, водата е кристална и рибите са цветни и много дружелюбни.
Петра е величествен град, а не просто една скала както си мислехме отначало. Добре е да се предвидят поне 2 дни за него, най-хубаво се обикаля пеша, въпреки, че магаренца и камили се предлагат навсякъде. Именно прекалената известност на Петра е причина мястото да е претъпкано особено сега когато го обявиха за едно от новите чудеса на света. и активният сезон започва /октомври/.
В заключение, Йордания е място за хора с авантюристичен дух, почитатели на Арабския свят и приказките за Али Баба и 1001 нощПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ