Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Хърватия » Сплит » "Тамараис","Бела Ружа"

Полъх от Хърватска

Ноември 2008  Автор: duza78

Първото ми и последно за сега (надявам се ;) )излизане в чужбина бе в Хърватия, преди има-няма 3 годиини.
Тръгнахме рано сутринта с моя баща след разсънваща чаша кафе , събирайки сили за дългия път , който ни очакваше,тъй като се бяхме запътили за гр.Сплит.
Първото огромно впечетление , което ми направи , бяха тунелите в Хърватска.Мисля,че минахме през най – дългия възможен на Балканите. Не само дължината му беше удивителна , а и самото оборудване в него. През 50 метра имаше поставени огромни вентилатори , който раздвижваха пушилката , супер осветен и с много телефонни кабинки при евентуална нужда да извикаш помощ.А на магистралите през 2-3 километър имаше поставени електронни термометри, часовник и показател в каква посока се движиш .
В гористите части има много красиви къщички отрупани с цветя , където може да отседнеш или просто да спреш за похапване .
На едно от местата , на които правихме почивка бе местност с много водопади , която за съжаление непосетихме , оказа се ,че е скъпичко за нас .Но успяхме да се насладим на страхотна гледка в покрайнините й ,където също могат да се видят малки водопадчета , река минаваща покрай дървени къщички с воденици , скрити под високи дървета.Пейзажа наподобяваше на изглед от шотланските планини (поне такова виждане съм си изградила за Шотландия от това ,което съм виждала по снимки ).
Късно вечерта се „приземихме ”до малко мотелче”Тамарис”.Намира се на брега на Адриатическо море в гр.Кастела.Приветливи домакини ни посрещнаха и настаниха в уютна стая с изглед към морето .Вечеряхме в стаята и след две питиета бяхме по леглата .Много бяхме изморени .Сутринта закусихме(беше включено в цената ) с чай-компле на една платформа изградена върху пясъка .Беше много приятно , морето блестеше от сутрешните лъчи на слънцето , а огледалната му гладкост създаваше спокойствие.След кратка разходка по брега се натоварихме във вана и отпрашихме за Сплит.
Сплит........СТРАХОТЕН град!
На яхтеното пристанище имаше огромни яхти , с които всеки си правеше снимки .На близката алея с палми бяха наредени пейки , на които да поседнеш и да се любуваш на спокойствие.Едната част от градчето се състои от старинни сгради , с много тесни улички , с изобилие от магазинчета пълни със сувенири , и заведения , чийто персонал те кани още от вратата да се разхладиш с питиета именно при тях.А когато се озовахме в съвременната част на града , за мое учудване невидях жилищни блокове.Има само бели спретнати къщи , със страхотни окраси по прозорците и терасите.А оградите се състояха от растението Лян , което в България не е много тачено,тъй като казват ,че е отровно.Пред всички хотели имаше палми или мандаринови дръвчета . Бях в цветна приказка!
Напускайки морската част на Хърватия минахме покрай някакви имоти (нещо като нашите ниви), които бяха разделени един от друг с каменни граници.Най – вероятно това са знаци останали от тяхната история , непреличаха на обработваеми .
Следващия град , в който трябваше да отидем беше Велика Горица.Изглеждаше тихо и спокойно градче . Там отседнахме в х.”Бела Ружа ”.Срещу него има парк , в който отпочинах на хладина.
Приветливи бармани от съседно заведение ни услужиха с лед за вечерното ни питие , за нас нямаше нищо по-хубаво от това !
Не сме посещавали нощни заведения , понеже беше пътуване по бизнес, но несъжалявам , тъй като в спомените ми Хърватия остава тиха , приветлива и красива страна !
След сутрешния „ Хемендекс” потеглихме в посока България , по пътя минахме покрай смокинови поля .Никога не съм виждала толкова смокини на едно място .Набрахме 2-3 килца и хайде отново на път !
С пълна с удовлетворение душа и пълна торба със смокини напуснах Хърватия , и с мисълта , че ако имам възможност отново да я посетя няма да се поколебая !ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ