Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Тунис » Хамамет » Fourati 3*

Нова Година в пустинята

Декември 2006  Автор: 6th_sence

Да посрещнеш Новата Година на такова място е наистина екзотично и незабравимо.

Със семействово ми посрещнахме Новата Година в Тунис.
Хотелът като цяло не бих казала, че е много добър, но за трите си звезди е ОК. Има разкошна градина с много цветя, храсти и високи палми, сред които можеш да се загубиш. Разхождайки се между тях ненадейно попаднах на плажа, който беше в края на градината и с нищо не подсказваше за своето присъствие. Новогодишната вечер беше прекрасна. Имаше програма с ориенталски танци. Всичко беше на ниво.
Всеки ден от престоя си там го посветихме на екскурзии. Първо посетихме Картаген и Сиди Бу Саид - синьо-бяло градче, гледащо към залива на Тунис, с живописни малки, стръмни улички, място с уникална архитектура и колорит. На всеки ъгъл са разположени сергии с килими, кожени изделия, керамика и др. Да не забравя и за многобройните малки галерии.
Неповторимо преживяване е двудневното джип сафари в пустинята. Започва от Ел Джем - градът е запазил историята на римляните от преди хиляди години с величествената амфитеатрална постойка, наричана още колизеум. Той е третият по големина в света - мисля, че доста хора са го виждали - използван е за декор във филма "Гладиатор". Пътуването продължава към Матмата - посетихме берберско селище, което се намира в подземни пещери. Посетихме град Сфакс, където се намира най-големия промишлен център на Тунис. От тук сафарито продължава навътре през пустинята, изкачваме се по огромни пясъчни дюни и стигаме до наистина интересно място - ще кажете какво пък толкова е интерсно, насред пустинята......ами стигнахме до...декорите от филма "Междузвздни войни", наистина уникално. Посрещнахме и залеза - още едно уникално преживяване в пустинята.
На втория ден от сафарито станахме рано, за да посрещнем изгрева и да посетим оазисите Маунин и Чебика и градът Кейруан - център на едноименна област в североизточен Тунис, един от четирите свещени ислямски градове и известно поклонническо място. Кейруан е същевременно и голям занаятчийски център, затова екскурзоводът ни заведе в една близка фабрика за килими, където ни показаха производството.

С това обиколката ни приключи. Надявам се снимковият материал да довърши разказа.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ