Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » с.Косово » София, Бачковски манастир, Нареченски бани, с. Косово

Природата в България е неповторима

Ноември 2008  Автор: Спаска Ф.Николова

с Косово се намира в девствена природа, заобиколено от 4 непресъхващи реки, целогодишен мек климат, много слънчеви дни през зимата дори при наличието на сняг, прохладни нощи през летните горещини.В това село е запазена /все още/възрожденската култура. В с. Косово къщите са на 150 -200г и все още запазени ,изградени от естествен материял. Църквата \"Успение Богородично\" е построена през 1851г от прочутият майстор Хаджи Георги Станчовски. В момента постоянното население е от 18 човека, но всеки ден по три пъти се събират в малката кръчмичка / с много приветливи стопани и добри кулинари/. Навсякъде имат и кабелна телевизия. За моя изненада в с.Косово има костница -изградена от жителите му, музей съхранил типичните за селото носии, накити, домашни съдове, книги. Само два пъти съм ходила до това райско кътче в България, но остана завинаги в мечтите ми като се пенсионирам да отида да живея там.
с.Косово е удобно място за преходи във величествените Родопи и нейните забележителности-връх Персенк, резервата червената стена, пещерата до Косово, крепостта Косникос-дала името на с. Косово, старият римски път свързващ Тракийската низина с Бяло море.
За съжаление на този етап снимки от моя архив не мога да изпратя, но ако оцените това място ще се опитам да подбера най-значимите за мен.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ