Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Турция » Кушадасъ » Кушадасъ

Моята голяма любов... Кушадасъ!

Ноември 2008  Автор: just_nadia

Кушадасъ е един от най-известните курорти в Турция.Той е може би и един от най-евтините, но пък е близо до едни от най-посещаваните места в Турция.Първите ми впечатления от града бяха че града е супер чист , в предвид многото туристи, всички хора бяха много любезни и усмихнати, което все по-рядко ми се случва да видя в България.За тези, които имат намерение да посетят Кушадасъ ще напиша и малко повече информация.Кушадасъ се намира на западното крайбрежие на Турция, на около 90км южно от Измир.Туристическият сезон в Кушадасъ е доста голям.Казват че 6-7 месеца невали изобщо, което прави курорта още по-примамлив, като гарантира хубаво време през цялата Ви почивка.Местните казват, че влажността е най-ниска с сравнение с другите курорти в Турция, но аз лично неусетих да има влажност различна от тази в България.Температурите са по-високи от България, местните казват че най-доброто време за посещение е края на май,юни и септември.През юли и август времето е било твърде горещо.През началото на юли вечерта температурата беше 40 градуса, но не е така горещо, както би било ако е 40 градуса тук.В Кушадасъ има много плажни ивици, по известните от които са Ladies Beach, Long Beach, City Beach, Kustur Beach, Tusan Beach и др.Един от най-посещваните е Ladies Beach.В случай че хотела в кото сте отседнали е далеч от Ladies Beach, то можете да хванете маршрурка и за няколко минутки сте там. Ladies Beach е буквално претъпкан през разгара на сезона, което на мен не ми се стори много конфортно.Long Beach го спрягат за най-хубавата плажна ивица, на която всъщност беше и хотела в който бях отседнала.Не се разочаровайте ако не сте близо до някой от плажните ивици, както споменах малко по-горе има маршрутки до всяка една плажна ивица.Много е лесно да се ориентираш коя маршрутка закъде патува, тъй като на тях е изписано плажната ивица и хотелите, които са на нея.В маршрутките турците знаят много малко английски или изобщо, затова неразчитайте много на помощ от тяхна страна.Много от туристите практикуваха номера , като показваха гривните си от хотела на ръцете и шофиорите ги ориентираха къде да се качат и къде да слезнат.Много мили и отзивчиви са, незабравайте да им оставите и бакшиш, има tip box във всяка маршрутка, тъй като шофиорите в Турция взимат малки заплати, те разчитат много на бакшиша оставен от пътниците в маршрутката.Незабравайте че последната марщрутка е в 12ч., ако я испуснете ще трябва да се връщате с такси, а цените хич не са ниски, но може да си ги спазарите за разумна цена.
В Кушадасъ настаняването може да бъде в хотели от 2* до 5* или може да наемете къщичка, апартамент или просто стая.Повечето хотели предлагат all inclusive настаняване, което всъщност е по удобно и изгодно за туристите.Но ако решите да вечеряте навън то има много места с разнообразна кухня, където можете да отидете.Препоръчвам Ви да опитате турската кухня, и непременно от лепкавия сладолед.Голямо шоу правят, ще се забавлявате искренно!
Кушадасъ е известна и с нощният си живот.Може да откриете всякакав тип музика.Излезнете ли вечер на bar street-a купона е гарантиран! По време на моя престой много често в един от баровете пускаха сръбска музика, голям купон ставаше.При голяма група от определен брой туристи от дадена държава бара винаги ги уважава и пуска тяхна музика, в случая явно доста съм попадала на сръбски групи.Няма да пропусна да спомена и beach баровете, които също не са за изпускане.Цените в нощните заведения са малко по-височки от тук, най-много се консумира бира – Efes.Ако посетите Турция непропускайте да пробвате Efes Beer, невероятна бира .Едно от нещата, които ми направи впечатление е, че във всеки бар , кръчма или капанче персонала танцува, пее .. забавлява хората по много интересни начини.Има си и специални танци , които са много забавни и интересни за туристите и за да стане по забавно те могат да се включат в танците, голям смях пада!
Курорта е известен и с един от най-големите базари.Можете да закупите дрехи, бижута, кожи и т.н. на много атрактивни цени... стига да можете да се пазарите.Както знаете пазарлъка е задължителен, турците обичат да се пазарят.
При посещението си нетрябва да пропускате историческите забележителности в близост до града – Selcuk; Ephesus (Ефес); Didyma или Didim; Pamukkale; националния парк, както и Измир, третият по големина град в Турция и др.
Всяко от тези места има своя чар и история.Мястото което аз препоръчвам е Ефес и къщата на Дева Мария.. според мен нетрябва да се пропуска! Вашият туроператор ще ви даде цените и местата, които можете да посетите.Аквапарковете също не са за изпускане както и Pigeon Island , които е в града близо до пристанището, пробвайте разходка с корабче или просто се разходете по крайбрежната улица, на която има пейчици, където може да поседнете и да се наслаждавате на гледката.Страхотно е , особено ако сте влюбени....много романтично!
Толкова много места могат да се посетят, толкова много неща могат да се видят, че времето никога нестига и аз смятам да се върна отново.Отново и отново , защото Турция пленява и пристрастява!

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


????????