Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Мелник » Кордопуловата къща

Един ден в Кордопуловата къща

Октомври 2008  Автор: elito85

Кордопуловата къща се състои от:

- приземен етаж, в който има вкопани изби за вино, с капацитет за отлежване на 250-300 т. вино

- полуетаж със стопанско предназначение и издаден еркерен етаж за живеене.Влизайки в къщата особено силно впечатление прави една от приказните й стаи.Това е дневната стая в нея са скътани дванадесет гледащи на север, юг, запад и изток прозореца, при чието оформление са намерили приложение редица строителни и художествени стилове. Това е една обширна зала с долен и горед ред дванадесет прозорци. Долният ред прозорци имат български характер и са типични за възръжденското ни строителство.

Горният ред прозорци са украсени с цветни стъкла, пускащи обилна светлина и са известна смесица от венециански и ориенталски елементи.
Два от четирите етажа на постройката са изградени от камък. Седем вътрешни стълбища свързват различните етажи и мансарди.

Таванът на едната стая е направен от дърво. Той изобразява слънцето с дванадесет заострени правоъгълника - броят на месеците в годината. Забалежителното в тази стая е това че в нея са запазени и чудесни съдове за вино, от които някога гостите на къщата са пиели.

В приземния етаж на Кордопуловата къща се намират фантастични лабиринти и винарски изби, като всяка от тях има своята история.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ