Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Тунис » Хамамет » Iberostar Belisarie

Като в приказка

Септември 2007  Автор: lia

Бих искала да Ви разкажа накратко за една приказна седмица в Тунис. В началото на септември 2007 г. кацнахме на летището в Монастир, Тунис. От посрещащата агенция ни качиха на автобуси и тръгнахме за Хамамет. До този момент не бях ходила в арабска страна и първоначално изпитах силно разочарование. Пътят от летището минаваше през район, който леко приличаше на строителна площадка в работнически беден квартал. Не след дълго обаче обстановката коренно се промени и се появи екзотиката на Африка - палми и маслинови дръвчета на фона на песъчлива почва. Хотелът ни беше в началото на зоната Ясмин в Хамамет. Приятен, чист 4 зв. хотел, с приветлив и любезен персонал. Плажът чист, морето тихо и спокойно. Храната вкусна и всеки може да консумира това което обича. Но това са все неща, които можеш да намериш е в България. Истинското удоволствие на почивката в Тунис е атмосферата. Хората са чисти, любопитни и изключително любезни. Всичко, което те заобикаля е странно и непознато за българина. Записахме се на екскурзия до пустинята Сахара. Яздихме камили в пустинята, за да наблюдаваме залеза. Станахме в 4 часа сутринта, за да наблюдаваме изгрева над едно пресъхнало солено езеро. Посетихме планински оазис, които преди 20-на години е бил наводнен от пороен дъжд. С джипове преминахме по част от трасето на рали Париж - Дакар. Специално обучените шофьори на джиповете правиха какви ли не номера за нас с единствената цел да се забавляваме. Спускахме се по стръмни пясъчни "дюни" с колите, очаквайки да се преобърнем. С бясна скорост колите се изпреварваха една друга в пустинята върху мекия пясък и на моменти се движехме само на леви или дясни колела. А пясъкът в пустинята е невероятно фин и мек - прилича на пепел от изгоряла цигара по мекотата си. И всичко това направено по начин достатъчно безопасен за туриста. Изживяването е неповторимо. Горещо препоръчвам на всеки посетил Тунис да се запише на тази екскурзия. Бяхме на местата, където са заснети кадри от филма "Междузвездни войни" и "Английски пациент". Посетихме къща на бедуинско семейство, направена под земята, за да се спасят от горещината. Пихме сок от палма. Невероятно сладък и вкусен е. Разгледахме колизеума в град Ел Джем - бих казала че той по нищо не отстъпва на този в Рим (разгледала съм и двата). Дори имаш възможност да слезеш под земята и да преминеш по стъпките на гладиаторите, които те изминават преди да влезат в бой с лъвовете. Видяхме и четвъртия по големина свещен град за мюсулманите - град Кайруин с огромната джамия. В допълнение ще посоча, че имахме изключителния късмет гид в тази екскурзия да ни бъде местен екскурзовод на име Хишем, които ни забавляваше допълнително с шеги и майтапи. Двата дни преминаха като сън, но и до днес остават незабравими за нас.
Записахме се и на екскурзия до столицата Тунис с посещение на древния Картаген ( или Картаж) и синьо- белият град Сиди Бу Саид. Допирът до древната история на Картаген, започна с легендата за създаването на града от принцеса Ела и завърши с разглеждане на местата, представлявали една от най великите (в търговско отношение) държави в света. А синьо-белият град просто трябва да се види.
Почивката мина неусетно, но спомените ще останат завинаги. Тунис е мястото, което ни плени и с нетърпение чакаме следващата възможност отново да го посетим.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ