Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Литва » Вилнюс » Вилнюс обиколка на града

Другото лице на новият Европейски съюз

Ноември 2008  Автор: Александър Иванов Ангелов

Здравейте,

Имах възможност да посетя Вилнюс и съм много впечатлен от видяното. Някак си, дори в архитектурата си личеше, че страната е с интересна история. Тук може да се видят един куп интересни средновековни замъци, крепости, катедрали и кули,които са много странно съчетани със студенината на комунистическата архитектура лъхаща от мостовете, булевардите и панелните жилищни комплекси. Между другото жилищните комплекси са значително по-чисти и благоустроени от тези в България, а до тях примерно има борови горички. В центъра на града има голям брой типично скандинавски, разноцветни стари къщи и дюкяни в които може да видите какви ли не произведения на стари занаятчии и най-вече всякакви изделия от кехлибар. Наблизо са и небостъргачите в който се помещават банки, МОЛ-ове и хотели. Учудващо голям е интереса на литовците към техниката и въобще към всичко ново. В това отношение те много ми приличат на японците.

Вилнюс като цяло е град с човешки мащаби. Приятно, но леко неестествено ми е никой да не се блъска в мен докато се разхождам по улиците. Има много велосипедни алеи. Шофьорите изчакват пешеходците с такава педантичност, че всеки наплашен български пешехдец отначало малко се стресира - докато аз се мотая и се чудя дали да мина или не по пешеходната пътека всички коли спират и чинно ме изчакват.

Заведенията в града като цяло са с много добър дизайн, всяко има собствена идея и е уникално с нещо свое. Бирата им е хубава, внимавайте със спиртните напитки, защото там се произвеждат такива по разни традиционни рецепти, повечето от които са над 50 градуса и даже не е разрешено да се пренасят в самолетите, защото са лесно запалими. Вече съм на 31 г. и мога спокойно да кажа, че във Вилнюс ядох най-добре приготвените картофи през живота си - бяха по-добри от която и да е пържола. Ако имате непреодолимо вътрешно желание да ядете странни на цвят супи, независимо дали ще са искрящо зелени, фосфресциращо розови или ослепително оранжеви, тогава задължително отскочете до Литва, там със сигурност ще намерите вашият цвят.

Истината е, че докато се разхождах по улиците на този странен град-хибрид (кръстоска между СССР и ЕС с добавен полско-прибалтийски вкус), аз го почуствах като проекция на една по-добра България... такава България в която хората са доволни,спазват правилата за движение и най-важното, България в която хората се усмихват.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


?????? ?? ?????????? ?????? ?????? ????????? ??????????? ?????????