Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Кипър » Пафос » планината Трудос

Кипър не е само плажове

Ноември 2008  Автор: veliska

Кипър не е само плажове...

Самолетът кацна на летище Ларнака. Слънцето все още щедро огрява Острова на Афродита. Таксито е достолепен “Мерседес”, а седемдесет годишният шофьор носи фуражка и говори чудесен английски. Предлага да ни откара чак до Пафос, но следвайки инструкциите на приятелите ни ние вземаме бусчето на “Травел експрес” до Лимасол. И този шофьор говори добър английски, любезно ни настанява на предната седалка, а по телефона обяснява на нашите посрещачи къде ще ни остави.
Лимасол е току-що окъпан от дъжда... Ето я и срещата ни със старите приятели. Както винаги са щури, а огромният джип “Нисан Терано” – естествено прашен и пълен с всякакви чанти, карти, книги и брошури, клони, листа, буркани с маслини и торби с плодове от пазарите на околните села.
Летим по магистралата към Пафос, а при Писури се отклоняваме по второстепенния път, за да погледнем морето от специално изградените панорамни отбивки. Ето там са трите загадъчни скали, стърчащи сред вълните – мястото, където от морската пяна е родена богинята на красотата Афродита. Слънцето залязва бавно в морето, обагрило облаците в лилаво и златно, а вълните нашепват легендата, че ако три пъти обиколиш с плуване скалата на Афродита, ще намериш вечната любов. Само че край коя от трите скали е родена тя? Морето е бурно и ентусиазмът за плуване бързо се изпарява – май по-скоро ще ни намери някоя русалка, ако не излезем бързо на брега.
Но Кипър не е само море и плажове...
Извадихме “късмет” да видим почти истинска зима. Най-високият връх на острова е Олимпос (1951 м.н.в.) в планината Трудос и сега е покрит със сняг, пътят е тежък, тесен, заснежен, и на места все още в строеж. Под върха се намира малкото селище Продромос, в което е Горският колеж – малко учебно заведение, чиито възпитаници винаги имат осигурена работа – курсът на обучение е 2,5 години и се обучават точно толкова кипърски младежи, колкото горски служители предстои да се пенсионират.
От метеорогичната станция на Горския колеж се виждат бреговете на острова и морето: заливът Морфу на север, заливът Епископи на юг, полуостров Акамас на запад.
Хората от колежа от няколко години работят за разнообразяване на туристическите услуги в Кипър. Местните жители обичат своя остров, а в големите летни жеги – бягат в планината. През последните години и все повече чуждестранни туристи наемат джипове и откриват, че Кипър не е само плажове.
Въпреки малката си територия, на острава има 9 национални парка, 7 природни резервата, дори 1 ски писта. Изградини са 37 места за пикник и 50 екопътеки. Предстои изграждане на велопътека в планината.
Всички свързваме Кипър с вечното лято, а аз за първи път бях там в края на зимата. Видях бурното море, снежната планина, скалистите хребети, ...
Само плажовете бяха още пусти... в очакване на лятото.


ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ