Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Великобритания » Лондон » Лондон

Лондон - шареният мегаполис

Октомври 2008  Автор: insoomnia

Лондон може да бъде наречен град на мечтите..... ще се запитате защо? Един от най-големите мегаполиси в света с над 10 милиона (данните са от таз годишно преброяване) население тук може да срещнете хора от всякакви националности и култури. Моето пътуване беше в края на септември тази година, кацайки на летище Лутан след гледка на един неописумо красив изгрев над Великобритания попаднах ме Лондонските задръствания. С една голяма разлика тук не се чака по 40 минути да изминеш половин километър. Всеки спазва зададени правила за движение. И така още първият ден след кратка почивка започнах ме с разходките из Лондон. През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен през 19-ти век до крепостта Tower of London, откъдето носи и името си. През 2012 година Лондон ще бъде домакин на XXX летни олимпийски игри. Най-бързият транспорт тук е метрото. Лондонското метро е първото метро в света. Едни от най-големите му линии са: Central line, Circle, Victoria и District line. Най-новата и бьрза линия на Лондонското метро е Jubilee line. Еднократен билет за метрото е 3 паунда, ако ползвате карта излиза 2,50 паунда през седмицата и 2 паунда през укенда. Може също да си закупите дневна карта, която важи за всички видове транспорт в Лондон - определено ако искате да видите повече обекти за един ден това е най-доброят и най-ефтиният вариант малко под 6 паунда.


Кмет на Лондон е Кен Ливингстън, известен също с прозвището „Червения Кен“. Той е и първият кмет на Лондон. Преди него градът нямаше кмет и кметска институция. Някои от най-известните забележителности в Лондон са прочутата часовникова кула Биг бен, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамския дворец - резиденцията на кралското семейство, Катедралата Сейнт Пол, London Eye - колело за наблюдение високо 137 метра. Огромна забележителност в Лондон са музеят с восъчни фигури на Мадам Тюсо, Британският музей и Природоисторическия музей. Най-голямата търговска улица в Лондон е Oxford street, по която рядко се срещат англичани. Лондон е известен с червените двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току що пристигнал турист. Също така трябва да внимавате с движението което е обратно на нашето почти на всяка улица пише на къде трябва да се огледаш първо.


 


Ето и някои от по-интересните разходките които направих ме докато бяхме в Лондон.


1. Ковънт Гардън и Сохо - разглеждаме най-модерната част на Лондон, изпълнена с ресторанти, театри и магазини и мястото на Лондонския Китайски Град.


2. Кралската обиколка обръща главно Внимание на кралския Лондон. Тръгнах ме от Трафалгар Скуеър и се придвижих ме надолу към Уайтхол за да видим Конната Гвардия и Даунинг Стрийт № 10. След това минах ме през Парка Сейнт Джеймс към резиденциите на Кралското семейство и приключваме при Бъкингамския Дворец. Входа е малко под 15 паунда, но си заслужава.


3. Дворецът е отворен само през лятно време от август до края на септември ние успях ме да влезем в последният ден през който беше отворен за посетители. След това кралицата се прибира от замъка Балморал в Шотландия. Интересен е също смяната на Караула – всеки ден от 11:00 ч. през пролетно и лятно време и през ден през зимното време. След посещението на двореца се разходихме в Гриин парк и после се спуснах ме по Пикадили стрийт чак до Площад Пикадили - място за срещи на много хора.


4. Тауър и Сити ви отвежда на изток при Лондонската Кула и Сити финансовия център. Историята на Крепостта Тауър. археологията при Римската стена, технологията в помещенията за сделки в Борсата за ценни книжа и забележителната сграда Лойдс Билдинг.


5. Саут Банк е разходка по брега на реката, като разгледохме някои от най-новите атракции на Лондон, включително Окото на Лондон и Винополис, както и Галерията на Модерните Изкуства Тейт и реставрирания Театър Глобус . Ако имате желание да се качите на Окото на Лондон ще трябва да почакате поне 1 час на опашка цената е около 15 паунда.


6. Сградите на Парламента и Уестминстърското абатство.


7. Хайд парк и двореца на покойната Лейди Ди – Кенсингтън (може данапавоте мемориал разходка в парка). Този парк е огромен и може да загубите часове разхождайки се с любопитните катерици наоколо. Може да влезете също така и в двореца хода беше около 10 паунда. Имайте в предвид затваря в 17 ч. (както и всички музей)


8. Посетих ме Националната галерия и Британският музей за тях може спокойно да отделите цял ден. Посещението е безплатно, като може да направите малко дарение около 2 паинда в специално предзначени за тази цел кутии. В Британският музей може да видите и Кристалният череп. Посетих ме и музея на войната, според мен не е от най-приятни места където може да изгубите половин ден.


9. Тук идва и разходката която най-много ми хареса - Гринуич. Спокойно може да си отделите цял ден. Може да пътувате с корабче по Темза или да се повозите на железницата изборът е ваш. Освен, че ще стъпих ме на самият Гринуич разгледах изцяло обсерваторията която е доста голяма. Може да посетите и Военно морският музей и Къщата на кралицата. Всичко обекти тук отново затварят в 17 ч. и са без вход.


Със сигурност ще останете очаровани от архитектура на централната част на града. Има и още хиляди неща които трябва да бъдат посетени, това е малка част от нещата които си заслужава да бъдат видени. Всичко зависи от това колко време имате и за жалост от меторологичните условия. Времето в Лондон се променя рязко - сутрин може да грее страхотно слънце, а следобед да завали. Няма да е излишно да си вземете и един чадър. Ако искате да купувате сувенири то определено разгледайте няколко магазина – изборът е огромен, а цените варират. Толкова ще ви хареса, че определено няма да искате да се качвате на самолета за България. Ето и няколко снимки ……
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ