Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Рила планина » село Овчарци - хижа Пионерска

Едно страхотно приключение в прекрасна Рила

Ноември 2008  Автор: ico32

Тръгваме в ранната утрин от София. Настроението е на шест и всички с нетърпение очакваме момента на потапяне в спокойствието и зеленината на горските дъбрави на Рила. Пристигаме след едночасово пътуване с автобус в Дупница. Правим кратка почивка преди да се качим отново на автобуса. И така отправяме се към първа точка в маршрута село Овчарци и водопад Горица. Техни снимки ще видите в началото на каскадата фотоси, които ще поместя.
Водопадът е невроятен.До него има скала с форма на глава на овен, която определено впечатлява.
Следваща спирка е Паничище. Курортът Паничище е на 1350 м надморска височина на границата на Национален парк Рила, близо до град Сапарева баня (също и спа курорт) и недалеч от Дупница. Естествената красота на северозападната част на Рила е незабравима. Паничище е не само ски курорт, но също и спортен и развлекателен център.
В Паничище намираме любезен домакин, който ни предлага своята помощ, за да се качим до хижа ”Пионерска”.Паничище - хижа "Пионерска" Време: 1'30 часа Трасе: Асфалтов път
Решаваме да се възползваме от офертата, защото така ще спестим обиколката по ремонтирани пътища, за които не сме много сигурни дали са проходими. Но в момента, в който виждаме, че има възможност да слезем и вървим пеша нашата весела група от ентусиасти слиза от малкото бусче и продължаваме на собствен ход.
С моите спътници си изкарвам страхотно, заобикалящата ме красота ме прави неимоверно щастлив и всичко градско и тягостно остава за гърба ми.
След кратък преход се спираме в хижа”Пионерска”. Пийваме по кафе и подготвяме раниците отново за път.Имаме резервирани места в хижа”Скакавица”, а до там съшо ни очаква преход, но той е приятен и не особено уморителен. Паничище - хижа "Скакавица"Време: 2 часаТрасе: Асфалтов път + пътека
Вечерта в хижата е в спартански дух, но за сметка на това в добро настроение. Удобствата са минимални, но достатъчни. Купона тече в пълна сила.Край огъня историите се леят безспир.Уморени в полунощ лягаме, за да съберем сили за следващият ни преход до седемте рилски езера.
На сутринта всичко е окъпано в слънчеви лъчи.Пред хижата спокойно се разхождат кончета - немирници, които чакат своя стопанин да им сложи самарите и да потеглят в неизвестна посока.
Няма как да пропуснем възможността да се порадваме на тези свободолюбиви и красиви създания. След това правим бърза закуска и започва нашето изкачване към страхотните езера. Прехода не е лек, но ние сме тренирани и не се притесняваме. Продължаваме да се забавляваме и да правим безброй снимки на чудесата сътворени от природата, а те са много.
Езерата ни посрещат спокойно сгушени сред скалите. Всяко носи своята красота и история.Всяко е едно ново откритие и нова емоция. Екстремните личности в групата ги опитват и като температура.
Връх Мусала е сравнително близко, но ние сме решили, че преходът ще е само през езерата. Вървим, снимаме, наслаждаваме се и всичко е красиво, красиво, красиво.
Вечерта отново сме в хижа “Скакавица” .На сутринта ни чака последният преход към Сапарева баня, в която настава буйна забава в минералният басейн.
Преди пристигането до последната точка в маршрута не можем да пропуснем и споменаването на страхотният Туристически център в курорта "Паничище", в който всеки може да види макет на Рила.
След опъването на мускулните влакна по планинският наклон топлата вода е елексир за телата ни.
В Сапарева баня не пропускаме да видим един от най-топлите минерални извори и се приютяваме за нощувка в местен комплекс от бунгала.Вечерта отново е забава, песни, танци и споделяне на впечатления. Това е и последната вечер от нашата малка екскурзия. На следващият ден ни очаква завръщането към градските условия и димната джунгла на София, но преди това отново се отправяме да полудуваме в минералният басейн.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ