Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Египет » Хургада » Albatros Aqua Blue Resort

Пътешествие в Древен Египет

Април 2008  Автор: elinkag

Искам да започна с това, че голямата ми мечта беше да посетя Египет, да видя и да се докосна до едно от великите чудеса на света – Пирамидите в Гиза! И ето, че един ден мечтата ми се превърна в реалност!

След дълго проучване с моя приятел на всички предлагани екскурзии до Египет се спряхме на дестинацията Кайро - Хургада и шеметното ни пътуване започна:)

На 5 април в 17:00 ч. излетяхме от летище София с чартърен полет за Кайро. Чувствах се изключително развълнувана и радостна от предстоящото приключение. Полетът мина много добре и неусетно, наслаждавахме се на необятната шир на небето, пухкавите облачета и общо взето и ние се чувствахме като птици! Най-красивата гледка обаче предстоеше точно накрая преди да кацнем на летището в Кайро. Полетът продължи близо два часа и половина,беше се стъмнило и долу под нас се виждаха хилядите проблясващи светлинки на този древен многомилионен град. В столицата на Египет – Кайро може да се почувства, как бие сърцето на арабския Изток. Това е най-големия град на африканския континент "градът на хилядата минарета".
В разделения от Нил и обкръжения от пясък Кайро се преплитат старата и новата история на Египет. Градът на контрастите, на лукса и мизерията, на древната история и модерната действителност…

Трафикът в Кайро е изключително натоварен, но никъде абсолютно никъде няма да видите светофари и пътни знаци , шофьорите се карат ,постоянно се чува неистовия шум на клаксоните и трябва да си наистина уникално виртуозен, за да се справиш в този хаос на коли, каруци и други странни превозни средства. На другата сутрин отпочинали и след бърза закуска в хотела се качихме в автобуса и тръгнахме към най-интересната спирка на нашето пътешествие пирамидите и Сфинкса. Великите пирамиди в Гиза – за мен лично са чудото на чудесата! Сътворени от човешкия гений и стремежа за безсмъртие на древните фараони.

Местността е била специална още преди построяването на пирамидите. Платото в Гиза е било свещено в древността, може да е имало някакъв природен феномен, но мога със сигурност да твърдя ,че когато стъпих на тази земя ме обзе усещане за безвремие, сякаш времето беше спряло!
Възхищавах се на тези забележителни, спиращи дъха монументи и се питах, как е възможно да са дело на човешка ръка ?! Нашият гид Стефан ни разказа за Хеопсовата пирамида с височината си от 144 метра, е била най-високата сграда в света в продължение на 4000 години. За построяването и са били нужни 30 000 души в продължение на 20 години. Били са подредени над 2 милиона каменни блока, със средно тегло около два тона. Пирамидите в Гиза са построени от Куфу, сина му Хафра и внука му Менковра. Видът и размерът на тези три пирамиди никога не е бил повторен.

Следващата ни спирка беше Великият Сфинкс. Изключително уникална скулптура, една от най-големите забележителности на Египет. Бях чела доста неща за него, но видяното надхвърли всичките ми очаквания, сякаш и сега го виждам пред мен – красив и величествен! Легендата разказва, че неговата задача е била да пази входа към Великите пирамиди в Гиза и той я изпълнява вече повече от 4500 години. С тяло на лъв и главата на фараона Хафра, Сфинксът е феноменален монумент- дълъг е 72 метра и висок 19 метра. След това незабравимо посещение на пирамидите и Сфинкса, заредени с много положителни емоции и впечатления, ни очакваше вкусен обяд в местно ресторантче.

Посетихме Историческият музей на Кайро, създаден през 1858г., притежаващ най-голяма колекция от находки, тук се намират повече от 100 000 реликви и ценни предмети от всички периоди на египетската история. Където и да погледнех, виждах уникално-ценни, единствени по рода си неща и гъмжило от любопитни туристи. Разгледахме също така няколко ювелирни магазина, където желаещите можеха да си поръчат сребърни или златни “картуши”. Общо взето всичко беше едно лудо бързане, защото имахме малко време, а ни се искаше да видим много неща !

“Фабрики” – така там наричат магазините за сувенири, където продават наистина изключително красиви статуетки, вази и пр. изработени от алабастър, малахит, базалт, лунен камък…, разгледахме няколко такива “фабрики” за парфюми и папируси. Към края на деня след изтощителното обикаляне на Кайро и неговите забележителности отпътувахме за Хургада.

Хотелът ни “Albatros Aqua Blue Resort“ за наша радост се оказа много красив, комфортен с много зеленина, палми, водни пързалки, забавления за деца и възрастни. Изключително подходящ за весела и разтоварваща семейна почивка. Но най-уникалното беше морето, кристално-чистата лазурна вода, топлото слънце и финият златист пясък на Червено море! Тук трябва да кажа, че египтяните са изключително гостоприемни, любезни и приятелски настроени хора, персоналът в хотела беше винаги усмихнат, посрещат те, непременно се интересуват как се чувстваш…,и един жест като малък бакшиш ги радва много.

Така и не ни остана много време да се насладим на хотелския лукс и лежерното излежаване край басейна, защото решихме да отидем на две екскурзии – Луксор и Райския остров! Луксор е древната религиозна столица на фараоните. Бяхме в Храма Карнак - най-големият религиозен комплекс на нашата планета. Невероятни стенописи, статуи и изображения на най-великите фараони от египетската история, включително и на Рамзес ІІ- управлявал Египет цели 66г.! Разхождайки се из Карнак видяхме колко много е разрушено и ограбено през вековете и въпреки това колко много има да се види и научи за наследството на Египет. В Древния Египет, повечето храмове са се намирали на източния бряг на величествения Нил там, от където изгрява слънцето. На западния бряг на реката - там където слънцето залязва - са се намирали гробниците и могилите. Мястото се нарича Долината на Царете, там са разположени 62 гробници, които я правят най-богатото гробище, открито до сега.

Денят беше изключително горещ, напълно немислимо да се движиш без шапка, защото главата ти започваше буквално да ври под палещото пустинно слънце. Но тези мъки си заслужаваха за всичките необикновени храмове и гробници които успяхме да видим. Храмът на Хатшепсут- единствената жена фараон беше едно от тях. И така след още един ден отдаден на благодатна почивка, хапване на вкусна храна и пиене на египетска бира и вино се отправихме към Райския остров. Времето се оказа абсолютно перфектно и отговори на всичките ни очаквания за хубав слънчев ден, подходящ за плаж, гмуркане и разходка с яхта по искрящите вълни на Червено море! Въпреки че ни бяха раздали специална екипировка за гмуркане, аз не се престраших (за което сега много съжалявам ), но Вики ми разказа колко красиво е било под водата, при кораловите рифове, и различните разноцветни рибки и змиорки които е успял да види и дори да докосне! Беше невероятно, всички малки и големи се радваха като деца, и със сигурност никога няма да забравят красотите на това необикновено, лазурно море !

На връщане, о чудо !... Успяхме да видим два великолепни делфина, които изскачаха над водата, все едно разбираха и ни поздравяваха като наши приятели ! Всичко това за мен беше магия! Беше нещо повече от едно пътуване, от една приятна емоция!
Египет остана в сърцето ми като вълшебно Пътешествие, моята сбъдната Мечта ! :)



ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ