Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Унгария » Будапеща » хостел "Ginkgo"

В Будапеща за първи, но не и последен път

Септември 2008  Автор: violeta.sirakova

С приятели решихме да се разходим до Будапеща. Целта на пътуването беше да отидем на концерт на Coldplay, които имаха турне в редица европейски градове това лято. Всъщност, това беше използвано по-скоро като добра причина за една кратка екскурзия до някое приятно място. Избрахме Будапеща донякъде случайно, но това се оказа отлично попадение. Причините бяха, че има удобен и евтин самолет на WizzAir Варна - Будапеща, евтините цени на нощувките, транспорта и услугите в сравнение с много от другите европейски страни, както и удобната за нас дата на концерта.
Купихме си билетите за концерта и самолета около 2 месеца по-рано. Хостела също избрахме по-рано, но решението ни отне повече време, защото се оказа, че в Будапеща има огромно количество хостели, и то съвсем прилични. Спряхме се на хостел "Ginkgo", намиращ се на пресечка на улица "Лайош Кошут", заради отличната локация(едновременно е в самия център на града, но на скътано и тихо място), приятните цени за легло с включена закуска, и доста обнадеждаващите ревюта, писани от хора, които вече са били там.
След решението за Будапеща, на мен ми хрумна, че това е един чудесен момент най-накрая да посетя приятели в Германия, на които от край време обещавам. Започнах да проверявам вариантите за транспорт от Будапеща до Южна Германия, и така научих два факта: първият е, че Германия е много трудно достъпна по евтин и въздушен път, а вторият, че от Будапеща може лесно да се стигне до много места с влак. Сайтът на Унгарските железници е доста.. да речем трудно ползваем, но за щастие онлайн услугите на немските такива са чудесни. Лесно си избрах влак в удобен час, и си поръчах билет по пощата. Маршрутът беше Будапеща - Виена, там смяна и после Виена - Пасау. Пасау е неголям град на границата с Австрия, където щяха да ме чакат моите приятели.
Пътуването от Варна до Будапеща беше много бързо - пристигнахме за 1 час, като по план трябваше за да е за час и половина. От България тръгнахме с евро, и затова първата цел при пристигането беше да обменим във форинти при изгоден курс. Както на всички летища, така и на това в Будапеща
курсовете бяха далеч от изгодни. Купихме си билети за градски транспорт с евро и отидохме да си хванем автобус отпред. След краткото пътуване с автобуса, се прехвърлихме на метрото, и след няколко спирки бяхме на тази, която трябваше. Общо транспортирането от аерогарата до центъра на
Пеща отне около 30 минути. Градският транспорт е организиран много добре, и с метрото може да се стигне почти до всяка точка на града много бързо и удобно.
Лесно намерихме хостела, който се намираше в много интересна сграда. Погледната отвън, изглеждаше като съвсем обикновена жилищна кооперация, но при влизането вътре се оказа, че има вътрешен двор, а жилищната част го обгражда. Нашият хостел беше на първият етаж, точно при двора. Оказа се не много голям, но много приятен и чист, а и хората от персонала бяха много любезни и готови да дават всякакви напътствия и разяснения.
Първият ден прекарахме в лека разходка из града, и посещение на един от ключовите музеи - House of Terror. Там има различни изложения, свързани с фашистките и комунистически режими в Унгария. Също така е и един вид мемориал на загиналите през този период. Сградата, в която се намира,
преди време е помещавала щаба на тайните служби на комунистическото правителство. На подземния етаж има нещо като затвор, който е запазен и много от стаите могат да бъдат видяни както са били - стаи за мъчение, карцер, затворнически килии, шумоизолирана стая, стая за разпити и т.н. Място, което определено трябва да се види, въпреки че не е особено повдигащо духа.
На втория ден, който беше понеделник, решихме да отидем на организирана обиколка из града, защото в понеделник музеите не работят. Посетихме най-ключовите места от Пеща, а след това и от Буда. Двете части на града са много различни, въпреки че ги дели само една река. Пеща е по-модерната и по-развита част. Там е съсредоточен нощният живот, както и повечето ресторанти, хотели, музеи. В Пеща сградите изглеждат по-стари, по-мръсни, и мястото създава усещане за по-бедно. Но там пък има повече природа, и е по-спокойно. Опитахме типичния унгарски десерт funnel cake, който на вид представлява нещо като балатон(естествено и балатонът, който ние познаваме идва от Унгария ;) ), но вътре има дупка, и тестото е сладко. Има различни вкусове, и е най-добре да се яде топъл. В туристическата част на Будапеща е пълно с продавачи на funnel cake.
Друго типично за Унгария нещо, като изключим гулаша, е напитката Уникум - местен горчив ликьор от билки. Лично на мен не ми хареса, защото вкусът му е твърде силен.
Направи ми впечатление, че имаше доста еврейски ресторанти, а освен това типични еврейски ястия имаше в менютата на повечето заведения, в които бяхме. Една от тях, която доста често се срещаше, е боб с варени яйца.
Цените в ресторантите са около два пъти по-високи отколкото в София. Например вечеря в непретенциозно заведение, със салата, основно ястие, и нещо за пиене, излиза около 15-20 евро на човек, което е съвсем приемливо. А цените на хранителните стоки са може би дори малко по-ниски
отколкото тук. Впечатленията ми са от местните хали, които посетихме и разгледахме.
На третия и последен ден, който беше и деня на концерта, отидохме в музея на Уникум, и в музея за изкуство Лудвиг. В Будапеща е пълно с най-различни музеи, галерии и най-различни други културни места и прояви, които си заслужава да бъдат посетени, но за съжаление ние не успяхме да
обиколим дори и половината от първоначално плануваните места.
Вечерта отидохме на концерта на Coldplay, който се проведе на закрития стадион Papp Laszlo Sportaréna, доста близо до железопътната гара. Предварително бяхме проверили вариантите за прибиране вечерта, и се оказа, че в Будапеща има изградена система от нощни автобуси. Концертът няма да коментирам, тъй като беше леко разочароващ, но впечатляващото беше, че след него успяхме да се приберем с метрото, тъй като бяха пуснали специални коли заради концерта, като съвсем бързо няколко влакчета успяха да пренесат по-голямата част от тълпата.
На следващия ден беше време да си ходим. Събрахме си багажа и се отправихме към гарата, но на никой от нас не му се тръгваше. Това място носи една неопределена магия. Кара те да се върнеш.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ


????????? ???? ?? ??????? ?? ??????? - ?????? ?? ????????, ?????? ??? ?????? ? ?????? - ????? ?????? ?? ????? ????? House of Terror - ???? ????? ?? ???????? ?? ????? ??? ?????? ?? ????, ??????? ?????? ?? ????????? ????? ????????? ?????? ????? ?????????? ?? ???? ?? ???? ?? ????????? ??? ?????? - ????????? ? ???? ????? ??????? ? ???? ?????? ?? ?????? ??? ???? ?????? ??? ???????? ?? ????? ? ???????? ???????? ?? ??????????? ?????????? ? ????? ?? ????? ?? ???????? ????????? ? ????? ?????? ???? ???????? ????? ?? ?????? ???? ????? ?????? ??????, ?????? ? ??-?? ???? ????? ??????