Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Приморско » Беглик Таш

Беглик Таш - Мегалитното светилище

Юни 2007  Автор: taniava

Това се случи миналото лято.На връщане от плаж решихме да минем да го видим.Бяхме чували само за него. Тракийското светилище Беглик Таш се намира на 15 мин. път с кола от Приморско. Открито е скоро - през 2003 година. Свързва се с култа към плодородието, Богинята - Майка. За да се стигне до него не е трудно. По пътя трябва да гледате много добре за дървена табела от дясната страна на пътя. Там до табелата има нещо като импровизиран малък паркинг. Там оставяте колата (ако сте с джип и не ви се върви можете да продължите с него, въпреки че пътя е около 15 мин. пеш и е много приятно в гората) и тръгвате нагоре по пътеката в гората. Има вероятност да видите някое рогато дори.
Когато пътеката свършва, изведнъж дъхът за момент ти спира. Спират и да пеят птичките и само разни насекоми прехвърчат. Ето какво видях в първия момент
Нещо което не ми хареса беше хранилката. На метри от нея имаше пост, явно за ловци. Хранилката сигурно е примамка. Но гледах да обърна внимание на светилището.
Това което разбрах е че се разполага на 6 дка.
Вървях покрай огромните камъни и се чудех кое какво е било. За щастие някой беше поставил табелки. Жалко че не бяха на всякъде. А това по-долу е Лабиринта - скала, висока около 9 м, с изсечен процеп, ориентиран изток-запад, който изобразява символичния вход към подземния свят. Той не пропуска всеки - по-пълничките нямат шанс да надникнат в "долната земя" и да почерпят от мъдростта на предците, защото в източния край проходът съвсем се стеснява. Пристъпиш ли между отвесните му стени, те обхваща странно усещане. В целия комплекс са издълбани сонарни канали, които създават удивителна акустика, от която дори собственият ти дъх звънти в ушите...Аз лично дишах на пресекулки.Усещането е невероятно...
Ето с мен. Аз минах :)
Следва Пещерата на Оракула - или каквото е останало от нея. Не ми приличаше да е имало пещера, но такава табелка имаше на мястото.
Пещерата на оракула пък е сякаш пропита от атмосферата на древна магия. Тя всъщност е голям долмен, според някои - най-големият в България. Вероятно там са се подготвяли ритуалите, а може би е било и мястото, където според сценария на орфическите мистерии Богинята-майка ражда.
До пещерата има удивителна циклопска скала. В археологията на митичния великан Циклоп са наречени градежите, за които няма логично обяснение как човешката ръка ги е създала. Тя се крепи като по чудо на три опорни точки. Огромният камък тежи около 100 тона и не е ясно как е бил закрепен тук от древните строители. По залез слънчевите лъчи проникват в кухината в основата му и създават странно магическо осветление откъм източната му страна, която по това време на денонощието е вече почти черна.Жалко че не можахме да видим и този феномен.
Та мястото около скалата(главният олтар) е била Храм - много добре са запазени изсеченият в скалата жертвеник, състоящ се от две вани със свързващи ги улеи, главният олтар и каменният трон на който е седял владетеля или главният жрец. Интересното е, че в жертвеника не са били намерени никакви животински следи, а единствено растителни, което навява на мисълта че в жертва са се принасяли единствено растения - грозде, смокини, маслини и др.
Ето и снимка на ваните и улеите.
До тях неизменно се намира Брачното Ложе Богинята-майка и Бога-Слънце във фазите на техния брак. Има изсечена скална пътека за вход, дълга 12 метра, от която се стига до брачното ложе. Във ваните са се слагали свещени течности за извършване на ритуала. Млякото е символ на въздуха, елей - символ на огъня и вино - на земята... От четирите начала се създава Космосът. "Богът-Слънце през деня е слънце, а през нощта - огън.
Трона на Главния жрец така и не видях къде е. Може да съм минала покрай него, но... като нямахме водач или табели. Сега ако някой отиде може да има повече открити неща. И повече табели. За 1 година предполагам археолозите са направили повече от колкото видяхме.
Последното на което се натъкнахме случайно беше Долмена Змейова Дупка. Той са намира от лявата страна на пътя срещу табелата за Беглик Таш.
Състои се от две камери и предверие – дромос, които са направени от големи каменни плочи. Входът от дромоса към централната камера е издялан в преградната стена. От откритите при проучванията находки неговото използване се датира между ІХ и VІ в. Пр. Хр.
И тук приключението свършва. Не е много но си струва да се отиде. Нямаше никакви хора и това беше още по-хубаво да се усети тръпката. А не навсякъде да щъкат туристи и всеки да говори... Беше тихо и приятно.ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ