Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Хърватия » Плитвице » Плитвички езера

Пътешествие с куче до изумрудения рай на Плитвице

Ноември 2008  Автор: 7:2

По времето след Евро дог шоуто в Загреб тази година посетихме и едно не толкова популярно сред туристите, но изключително красиво място - Плитвицките езера.

До тях се стига по магистралата от Загреб на юг към Риека (39 км), като след Карловац се отбива път, който се изкачва в планината (общо 137 км според любимия ми сайт за такива случаи viamichelin.com). Преминавате през китни, чисти и подредени като детски играчки селца и градчета, в които малки, в повечето случаи семейни хотелчета и пансиони предлагат всички удобства за настаняване и преспиване.

Нацоналният парк, включен в списъка на световното природно наследство на UNESCO, обхваща шестнадесет планински езера, като всяко едно от тях се прелива чрез каскада от естествени водопади в следващите.

В територията на парка са разрешени само 6 вида дейности – слънчеви бани, разходка по пътеките, разходка с електрическите (!) влакчета или корабчета, фотографиране, колездене, ски и гребане, като за последните три се изисква специално разрешение.

Правилата в парка се спазват железно. В това се убеждавате още при влизането в парка през един от двата възможни входа. Оставяте колата на паркинга, който е далеч от нашите представи за асфалтирана площ – местата за колите са групирани по 3-5 между дърветата в гората. Задължителният билет от 15 евро е вашия пропуск за парка, както и за ползването на корабчетата и влакчетата. Пресичате шосето по прехвърлените през него дървени мостове и пред очите ви се откриват изумрудените, кристално чисти води на първото езеро. Гледката в първия момент е шокираща - съзнанието ви просто отказва да приеме факта, че може да има толкова прозрачна вода с толкова наситени синьо-зелени цветове.

Поемате по добре очертаните пътеки, покрити с дървени стъпала, които образуват няколко възможни маршрута. Няма и теоретична възможност да се заблудите - всичките са добре обозначени на дискретно разположени информационни табла и стрелки по пътя. За сметка на това не можете да излизате извън маршрута – стъпването по зелените площи извън пътеките е изрично забранено.

Едно от най-впечатляващите неща е усещането за чистота и непокътната природа. Въпреки хилядите посетители наоколо няма да намерите нито една хартийка, парче найлон или фас (то май и пушач в действие не видяхме за цял ден в парка). Единствените, на които е разрешено да се движат навсякъде, са служителите по чистотата и подържането, които въоръжени с престилки и гумени ръкавици до лактите, не пропускаха да съберат дори и сухите клонки. Връх на нашето учудване предизвика един работник, който с мрежичка закрепена на края на телескопичен рибарски прът, внимателно събираше падналите във водата листа.

На места можете да съкратите и разнообразите прехода си, като се повозите на електрическите корабчета. Те са с открити палуби, поемат по 50 или 100 пътника, движат се като по часовник на всеки 10 минути и предоставят отлична възможност за панорамни гледки и снимки.

Пътеките обикалят всички езера по брега, като на моменти се движите буквално върху клокочещата под краката ви вода, промушват се под водопадите или през изсечени в скалите тунели.

През цялото време буквално на една ръка разстояние във водата ви следват стотици едри, някои над един лакът, кленове и планински пъстърви, които могат да предизвикат сърцебиене у всеки средностатистически български рибар. Риболовът обаче също е забранен и именно поради това рибоците не са наплашени и очакват да им подхвърлите нещо за ядене.

След като се насладите на красотата на кристално прозрачните синьо-зелени езерни води, стигате до главната атракция – водопадите. Те са буквално навсякъде – над главата ви, около вас, под краката ви. Водата се излива и клокочи по хиляди скални улеи, сякаш пада от небето, изтича от камъните и извира изпод земята.

Множеството водопади образуват каскади, там където всяко едно от езерата прелива в следващото, както и на много места по протежение на брега, където от околните скали се изсипват водите на планински реки и потоци.

Всеки един от маршрутите завършва до Veliki Slap, Големия водопад.

Тук, в една от гънките на планината, водата се изсипва от височина 78 м.

Мястото е задължително за снимки за спомен - е, направихме си и ние:

Просто не ни се тръгваше от там.

Искрено се надявам, че моите аматьорски направени снимки ще могат да предадат част от красотата на Плитвицките езера и ще ви направят съпричастни с нея.

Всички снимки от това прекрасно място и цялото пътуване до него можете да видите тук:

http://picasaweb.google.com/mediainsight/Plit vice9062007/photo#s5076344458260844562
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ