Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Куба » Хавана » La Guarida

La Guarida, Хавана

Ноември 2008  Автор: bdb010

В резултат на икономическата криза в Куба в средата на 90-те години се легализират някои форми на частна инициатива, като една от най-популярните са частните ресторанти или така наречените paladars. В Хавана можете да намерите стотици такива ресторанти, въреки големите данъци и жестоките ограничения, на които са подложени собствениците им - по закон столовете в едно такова заведение не трябва да са повече от 12, не е позволено сервирането на телешкото месо, повечето видове риба и раци, стриди и т.н. В следствие, повечето паладари са се специализирали в предлагането на типичната кубинска креолска кухня - печено свинско с гарнитура от ориз и боб. Порциите в подобни заведения са големи и вкусни при това на много достъпни цени - за 4-8 peso convertible (~ USD 4-8) можете да хапнете прекрасно и то в наистина автентична атмосфера за разлика от повечето държавни туристически ресторанти. А под автентичната атмосфера разбирайте социалистически поп-кич - постери на любимия на кубинците Че, цитати от речи на Фидел, изкуствени цветя и мушами с флорални елементи на масите. От тази гледна точка, La Guarida е наистина различно място. Намира се в уличките на Centro Havana (Concordia No.418 / Gervasio y Escobar) сравнително далеч от туристическите улици. Може би ще подминете адреса няколко пъти без да разберете, че сте стигнали до мястото. Няма никаква табела, която да указва входа, а ресторантът се намира на третия етаж в типична сграда в колониален стил. Както повечето сгради в района разрухата не е подминала и тази, както ще разберете докато се изкачвате по мраморно стълбище, сред парапети от ковано желязо, 5 метрови тавани, ронеща се мазилка и въжета със съхнещо пране. На третия етаж трябва да позвъните на звънец на една от вратите, за да влезете в ресторанта. С влизането ще разберете, че La Guarida не е стандартен паладар. Първо има доста повече от 12 места, мястото е много луксозно и реставрирано с вкус, а в менюто ще срещнете в изобилие "забранените" риба, морски деликатеси и телешко. Предварителната резервацията е задължителна, ако не искате да чакате минимум 30 минути и то без гаранция, че ще успеете да намерите маса. Повечето посетители са западни туристи или богати кубинци, което си личи и от необичайното струпване на нетипичните за Куба луксозни западни коли с държавни номера на улицата пред ресторанта. Без да съм специалист, мога да ви уверя, че кухнята е превъзходна -препоръчвам карпачо от риба тон, печено свинско със сос от манго и стек от риба тон с кокосово мляко. Всичко това е на доста солена за Куба цена – за 5-6 Mojitos и вечеря за двама трябва да си приготвите минимум $70-80, а лесно можете да закръглите и на повече от $100 с бутилка вино.




ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ