Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Русе » Дунав мост - Пътят към Европа

Ами малката Виена?!

Ноември 2008  Автор: Лъчезар

Изненадваща за мен се оказа липсата на впечатления за този толкова европейски град. Русе. Малката Виена. Град с хилядолетна история, чиито артефакти сочат за уникално културноисторическо богатство с национално и световно значение. Но колкото и интересно да би се оказало това за мнозина от вас, моята романтична носталгичност спрямо Русе се крие в днешния му облик. Облик, който по неподражаем начин съумява да съчетае съвременен и модернистичен дух с онова, което сега наричаме архитектурно наследство. Онова, което дава прозвището "Малката Виена" (според мен напълно заслужено).
Оказва се, че градската управа от края на 19в. е взела едно, бих го нарекъл, твърде далновидно решение, сградите в централната част на града да бъдат украсени с "пластическа каменна декорация", за да могат те ДНЕС, на фона на съвременното строителство, да изпъкват с цялата оная тежест, подобаващата на стиловете "барок" и "рококо".
Сексагинта Приста. Или "пристанище на шестдесет кораба". Така е създаден от траките този крайдунавски град, който днес помещава най-голямото българско дунавско пристанище.
Мисля, че не е тук мястото да споменавам на колко значими мероприятия е инициатор град Русе и в колко начинания е пионер като първия вестник на български език, или първата железопътна линия, първото морско училище и т.н.
Не бих се ангажирал и да препоръчвам хотели. Градът разполага с голямо разнообразие от места за отсядане, които да отговорят на всякакви изисквания, за да прекарате една спокойна нощ.Ако търсите такава, защото нощният живот...Ооо, нощният живот предоставя какви ли не изкушения. Измежду многобройните клубове и дискотеки, кои от кои по-изискани, аз бих препоръчал Oppium, Moulen Rouge и да речем Platinium. Ако там не си доставите максимално удоволствие, то явно просто не сте от типа нощни птици и в такъв случай съветвам да си направите просто един безцелен тур наоколо. Изключително преживяване си е дори една разходка из парковете на града, който се явява една алогична комбинация на голям, но спокоен град. Нещо с което вече нито София, нито Варна могат да се похвалят.
Май прекалено се впуснах в подробности, за финал ще цитирам фразата, с която мнозина кинокритици лаконично се изказват: Трябва да се види!!!ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ