Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » Узбекистан » Ташкент » Бухара-Ташкент

Моята приказка Узбекистан!

Ноември 2008  Автор: kseny

Здравейте!


Тук ще споделя лична приказка от годините на моето детство. Имах щастието и радостта да се родя в прекрасно кътче на света, за което има малко разказани истории и което заслужава да бъде посетено. Ще ви разкажа за страна, в която се родих и израснах, и с които й обичаи започна и моето светоусещане. Заедно ще направим мисловно пътешествие в два прекрасни града, от тази република и ще се срещнем с хората, традициите, обичаите и възхитителните пейзажи.Чувствата, които ме обливат в момента, в който пиша тази история, до вас са несравними и в мен се пробужда един спомен за корените, миналото и мечтаното бъдеще. Географски факти на дестинацията: Република Узбекистан е разположена в централните части на Централна Азия, между две реки – Амударя, най-пълноводната река в Азия и Сърдаря – най-дългата река, в Азия. Голяма част от страната е заета най-вече от Туранската низина, където са платото Устюрт и пустинята Къзълкум. Държавата граничи с Туркменистан, Казахстан, Киргистан, Таджикистан, Афганистан и Аралско море. Сам по себе си, като се вземе предвид този факт, с разнообразието на култури, традиции и обичаи на съседните държави, прави Узбекистан един център на единство между колоритният сбор от разнообразието на жителите му. Официалните валути са и . Климатът на Узбекистан е рязко континентален, засушлив. Лятото температурите през деня често достигат 50°С , а вечерите не падат под 20°С. През студените месеци температурите варират от -3° до 3°С. За жителите: Жителите на Узбекистан са 24 милиона души. Преобладават най-вече узбеци и руснаци, но има голяма съвкуспност и от други народности – таджики, казахи, татари, корейци, украинци, айзербайджанци и много други. Използваните официално езици са узбекски и руски, но преобладава също и таджикски. Религиозния състав се състои от мюсюлмани – около 60%, християни (православни и католици), около 35%, а останалите са будисти и юдаисти. Бухара – непокътнатият град-храм !


 


Интересно: В продължение на векове Бухара се смята за център на магията и последователите на учението „суфи“, чийто най- ярък представител бил Баховудин Накшбанд или „човекът, който кара нещастието да си отива“, който ръководил суфитският орден. Легендите разказват, че в този орден е бил и прочутият Настрадин Ходжа – хитрецът, за който четем в приказките. Сам по себе си, градът е като един манастир на вечността. Това е градът с множество, неизброими джамии и свещенни центрове, всеки от който с визия на произведение на изкуството. Всяка сграда, с кулообразен покрив, т.нар. „таки“, всеки дом, всичко напомня за култа към религията и традицията. Градът е изумителен – това е градът, в който съм родена, и макар и малко сив, той си съдържа своя чар! Домовете в Бухара представляват картина от глинени къщички, с врати, които никога не се заключват, направени от лек материал, с цел само да предпазват от комари, и една преградна врата- която се затваря само в студените месеци. През мрежата на вътрешната врата се виждат обувките на приятно и спокойно семейство, седнало на ниски столчета, пред ниски маси, вечерят и гледат телевизия. По комините на къщите ще забележите цели семейства щъркели, които са символ на надежда за града. Правиш крачка в страни, от улицата и виждаш истинска работилница на занаятчии и направо в краката ти множество глинени съдове. Града в отдалечените му квартали не е много осветен и разходката ти напомня за картина от миналият век – сякаш непокътната от тогава. Една от забележителностите на града са градските пазари. Един от най- интересните от тях е този, който се намира в местността Аркон. Казва се Чор Бакр, в превод името му означава „Четирите Свята“. Работата е там, че на мястото, където е разположен този пазар, през ХVI – ХVIII, са били настанени седем различни мюсюлмански местности, с могилите им, от които в съвремието са се запазили само четири. Пазара по настоящем представлява много, на гъсто разположени сергии, от които можете да си купите остри, издялкани с орнаменти ножове, ориенталски шалове и килими, съдове със позлатена украса и множество керамични изделия, сувенири от дърво, изрисувани с традиционните сини плетеници и разнообразни имитации на произведения на изкуството.Погледнете ли с птичи поглед, пазара, ще видите сгради, с много интересна архитектура и много тунели и безистени, направени, за търговците, за да могат да разполагат стоките си и в дъждовните периоди. Това, което най-много ще ви впечетли е, че в края на този пазар се разполага един огромен озеленен парк, с минарет в средата с дървета, поляни и потоци и настроен на места с малки фамилни къщички. Зеленината на тази картина прави изумяващ контраст, на гледката до момента.


 


Следващата задължителна спирка е в Двореца на Емира на Бухара–Ситораи Мохи Хосса. Удивително място! Най-интересното за него е факта, че е построен през 1918 година, в европейски стил, но още по интересното е, че е разделен отвътре, по източна линия, на мъжка и женска част. Друг, доста необичаем факт, е че има толкова много смесени стилове– отвън прилича на тези дворци, които ние познаваме, а отвътре е в напълно азиатски стил. Ташкент – Столицата на Стария Модерен свят ! Столицата на Узбекистан! Един наистина космополитен град. Всеки, който е посетил града, след това често пожелава да се върне! Забележителни са улиците и булевардите и стройните дървета отстрани на всеки тротоар. Атмосферата в града, за разлика от други столици на големи държави, е спокойна, тиха, чиста и непринудена.Ташкент определено има с какво да ви завладее.В централните части на града между множеството хотели и красиви сгради има т.нар. Японски градини – паркове, с огромни езера, със всичките им водопадчета, пълни с лебеди и патета и около тях хора, които ги хранят със трохички, около езерата - полянки, с красиви цветни алеи и пътечки с камъчета и украсени пейки, а на тях влюбени, прегърнали се толкова силно, сякаш желаят да забравят за останалият свят. Тук например, както се разхождаш по улиците, срещаш полицаи и те уважително ти козируват, гражданите те поздравяват, а наближиш ли сергия, търговеца започва да се заговоря с теб и ти разказва чудни истории. Цвета на Ташкент - Разходката по улиците на този град те кара да си спомниш за цялото очарование, което си забравил, като например колко цветно и кристално може да бъде едно място. Блоковете, макар и панели са оцветени в различни цветове, с изрисувани по тях инициали и символи на държавата. Невероятно красива е и гледката през ноща, на централните булеварди–в настилката са вградени цветни светлинни кабели- сини, зелени и червени, с цел да помагат на шофьорите –направо картина на коледна украса. Това, което не бива да се пропуска, като забележителност е централната пешеходна улица – т.нар. „Broadway“ - Да! Така наистина е кръстена най-голямата търговска улица. Тя започва с най-голямата Музикална Академия, в столицата и завършва с Куклен театър.


 


Една обиколка по тази главна улица е способна да те върне в детството – навсякъде караоке машини, захарен памук и балони и много, ама наистина много сергии, с усмихнати търговци – повечето баби със забрадки и цветни одежди. Има магазини за маркови дрехи и обувки и магазини за сладки изделия и интересни сувенирни подаръци. В Ташкент най-бързото и удобно средство за предвижване е метрото. Споменавам го не случайно, защото и то е включено в туристическите забележителности. Когато слезеш по стълбите и се озовеш в подземието, онемяваш! Все едно влизаш в картинна галерия или музей на изкуството. Отгоре висят величествени полюлеи, откразяващи специалното осветление, а всяка станция на метрото е със собствена тематика – има станция, посветена на Юрий Гагарин – цялата на тема Космос. Всичко, което виждаш и почувстваш или преживееш в този град е усещане на уникалност, инсивидуалност и красота! Узбекистан е страната на Ориента и център на азиатските култури. Всяка разходка има своето усещане, всеки град има собствен дух, всеки човек има своя лична приказка!


 


Kseny


(автор: Ксения Кузманова)
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ