Въпреки че Прага вече не е нискобюджетната дестинация, която беше в миналото, чешката столица предлага любопитни забележителности, на които можете да се насладите без да похарчите и лев. Добрата новина за бироманите е, че цената на бирата е все така ниска.

Потопете се в атмосферата на моста Чарлз(Карлов мост)

Снимка: iStock by Getty Images

Разходете се по калдъръма на един от най-ярките символи на Прага - 650-годишния "Чарлз Бридж". Дълголетникът ще ви възнагради с изумителни гледки от двете страни на реката, барокови статуи и златни куполи, артисти и художници.

Вгледайте се в астрономическия часовник

Друг от безспорните символи на града е астрономическият часовник "Орлой", който изнася шоу на всеки кръгъл час. За да не останете разочаровани, ви съветваме да заемете челна позиция в промеждутъка между двете представления на часовника. Така ще можете да се насладите на механизма и изяществото и детайлите на фигурите му от близо. Това е най-старият все още функциониращ астрономически часовник в света. Според легендата градът ще страда, ако антиката не бъде поддържана и спре да работи. Освен историческата стойност, двете му лица са източници на ценна информация за часа, деня и месеца, зодиакалния знак, часа на изгрева и залеза, фазата на Луната. Не е зле като за часовник от 1410-та година, нали?

Снимка: iStock by Getty Images

Разгледайте творбите на Давид Черни

Снимка: iStock by Getty Images

Когато става въпрос за провокативно модерно изкуство, едно име се откроява от тълпата. Това е прославеният пражки скулптор Давид Черни. Артистът е най-известен с творбата си "Ентропа" (масивна скулптура, която изобразява членките на ЕС с груби стереотипи като Франция на стачка или Румъния като увеселителен парк на Дракула), която след противоречиви отзиви в обществото бе премахната. Много от творбите на Черни обаче могат да бъдат забелязани по улиците на Прага. Такава е въртящата се метална конструкция на главата на Франц Кафка, намираща се на метростанция Narodni trida.

Изкачете се на хълма Петрин

Снимка: iStock by Getty Images

В допълнение към красивите панорамни гледки към града по пътя към върха ще откриете куп атракции - кулата Петрин, която наподобява на малка Айфелова кула, разцъфтелите рози, забавният лабиринт с огледала, в който можете да се изгубите в стотиците си отражения. Не пропускайте и "Стената на глада", построена през 1362 година.

Разходете се из двора на Пражкия замък

Докато за вътрешната част на замъка и катедралата ще ви трябват билети, градината и дворът на Пражкия замък са достъпни безплатно. Единственото, от което имате нужда, е документ за самоличност. Съветваме ви да ги посетите вечерта, когато ще можете да им се насладите необезпокоявани от тълпите. Портите на замъка остават отворени до късно.

Сградата на общината ще ви смае

Общинската сграда на Прага е истинско произведение на модерната архитектура, което е свързано с високата готическа Барутна порта, служеща като вход към Стария град. За да разгледате различните етажи, ще се наложи да платите за организирана обиколка. А ако искате да спестите време и пари, можете да се насладите на салона след входа на сградата. Съветваме ви да се отбиете в кафенето, известно с многобройните си впечатляващи полилеи.

В какъв костюм е облечен Младенецът Исус

Снимка: iStock by Getty Images

Според вярващите статуята на "Младенецът Исус от Прага", докарана от Испания през далечната 1628 година, има чудотворни лечебни сили. Легендата гласи, че тя защитавала Прага от холерата, но и други опасности. Забележителността от едва 47 см се радва на огромния интерес не само на християните. Подобно на статуетката на брюкселското пикаещо момче восъчната фигура също сменя цветните си одежди според религиозния календар и в гардероба си има над 70 костюма, дарени от цял свят.

Разходете се по пътеките на "Лятната градина"

Прага се радва на многобройни зелени пространства, но за панорамна перспектива, живописни пътечки и широки бирени поляни с маси и пейки, се отправете към Letna Gardens. Изкачете се по стръмните стъпала на трамвайната спирка "Чехов мост" и пред вас ще се открие незабравим пейзаж. Потърсете с поглед масивната основа на колоната, някога държала статуята на Сталин, която по-късно бива взривена. Днес на нейно място стои 23-метров метроном, който отброява времето и символично напомня, че с времето всяко нещо отминава.

Опознайте църквата "Тин"

Въпреки че съвременна Чехия носи славата на светска държава, в столицата има впечатляващи църкви от различни епохи, които макар безплатни, биха се радвали на дарения. Една от най-популярната сред туристите е готическата църква на "Дева Мария пред Тин", която се извисява над площада на Стария град. Бароковият интериор, вековният олтар и гробницата на прословутия датски астроном Тихо Брахе, заслужават да им отделите време.

Изкачете хълма "Витков"

Докато обиколка на футуристичния шедьовър на телевизионната кула ще ви коства известна сума, на сходна по красота картина и на кварталите Жижков и Карлин, можете да се насладите от съседния хълм "Витков". Изкачването му е добра алтернатива да избягате от таксите и да разчупите стереотипните маршрути на туристите с по-нетрадиционна разходка.

Снимка: iStock by Getty Images