“Животът не трябва да е пътуване към гроба с намерението да пристигнеш безопасно в красива и добре запазена обвивка, а лашкане насам-натам с шоколад в едната ръка и бутилка вино в другата, с изтощено и разпадащо се от употреба тяло и песен на уста „Ухааа, ‘баси кефа!”.

Хубаво го е казал Хънтър Томпсън, но някой веднага би възразил, че той не е живял във време на карантина. Частта с шоколада и виното мнозина вече са я отметнали, но как човек да бъде авантюрист, когато е затворен между четирите стени на своя дом, а дневният му маршрут рядко се отклонява от трасето диван - хладилник - легло? Всъщност не е толкова трудно.

Ето няколко идеи на NasamNatam.com как да поддържате приключенския си дух.

Направете си домашно кино

Направете си пуканки и наваксайте с филмите за приключения и пътешествия. Освен класики като “Седем години в Тибет” и “Моето приключение в дивото”, експериментирайте и с по-апокрифни заглавия като италианските “Добре дошли на Юг” и “Добре дошли на Север” или първия филм от Мавритания, номиниран за Оскар - “Тимбукту”.

Вижте още идеи за филми на тема приключения и пътешествия.

Разходете се из парка Йелоустоун

Или Банф. Или крайбрежието на Австралия. Виртуално, разбира се, никакво излизане от вкъщи, какво остава от страната. Много от най-големите национални паркове в света предлагат безплатни виртуални разходки до някои от най-емблематичните си крайчета. Толкова е приятно да погледате природа вместо панелката отсреща!

Изберете си виртуален тур до Национален парк тук.

Разходете се в космоса

Разглеждането на музеи онлайн се превърна в национален спорт, откакто сме затворени вкъщи, но защо да се ограничавате с музеи като можете виртуално да полетите в космоса? Обиколете големите космически центрове в САЩ (Хюстън, Глен и Лангли) и станете част от първите космически експедиции на НАСА. Изберете си космическа локация и вижте други музеи и културни институти, без да ставате от фотьойла.

(Пре)открийте себе си - сега имате време и нямате извинение

По-голямо приключение от изследването на собствената ви душа едва ли ще намерите дори на края на света. Може би сте чували, че постоянното, почти вманиачено пътуване е символично бягство от нещо. Сега е добър момент да предприемете отдавна отлаганото пътуване към себе си.

Прекарайте един щастлив ден без социални мрежи


Има проучване, което доказва, че спирането на фейсбук за една седмица ви прави по-щастливи. Вие го знаете от личен опит. Когато сте на някой планински връх или друго място без обхват, животът е прекрасен. Сега знаете защо е такъв. И можете да си го причините доброволно и вкъщи. Пуснете си музиката, която слушате, когато пътувате Почти всеки си има песни, които свързва с точно онова безгрижно лято в Гърция, или пък такива, които пуска в колата, когато тръгва на дълъг път. Това са песни, които независимо от текстовете си ви звучат като “Тръгвам.
Свободен съм. Щастлив съм. Светът е чудесен”.

Вкарайте ред в екипировката си

Независимо дали сноубордът ви има нужда от вакса, колелото - от позатягане, или непромокаемите якета и палатки - от импрегнант, сега е моментът да се погрижите за съкровищата си, за да се грижат после те за вас.

Научете се да връзвате скаутски възли

В интернет ще намерите стотици видео уроци за връзване на всякакви пинизчийски възли, които биха ви били полезни в планината, в джунглата и дори в града, защото както гласи руската поговорка, “всичко може да се случи, може да се случи всичко”.

Подредете старите снимки, видео и спомени

От толкова бурен живот все не ви остава време да подредите снимките по папки. Сега можете да вкарате ред и най-сетне откриването на конкретна снимка от конкретно пътуване да не ви отнема няколко часа ровене. Прочетете биографиите на своите вдъхновители Катерачи, бегачи, алпинисти, туристи - които и да са вашите вдъхновители, тяхната история вероятно е описана в книга. Прочетете я, за да не се изпразни резервоарът ви за вдъхновение до финалната права на извънредното положение.