Саграда Фамилия е най-посещаваната забележителност в Испания, което е изумително за сграда, която дори не е завършена.

Тази катедрала е за Барселона това, което е Айфеловата кула за Париж. Цветовете, формите, детайлите могат да ви задържат тук часове, дори и дни. Това, което прави Саграда Фамилия наистина специално място, са всички тайни и мистерии, с които е свързана.

Ето някои от най-интересните:

1. Малцина знаят, че първоначалната идея за Сагрда Фамилия не е на Гауди, а той поема и продължава работата на Франсиско де Паула дел Вияр, след като той е уволнен.

2. Дизайнът на Саграда Фамилия е направен от Антони Гауди така, че строителството да може да продължи дори и след смъртта на архитекта. Ако катедралата бъде завършена през 2026 г., каквито са плановете към момента, ще са изминали точно 100 години от смъртта на Гауди и 144 години от поставянето на основите ѝ. Част от скиците на Гауди обаче изгарят по време на гражданската война в Испания и строителството продължава спрямо това как днешните архитекти си мислят, че би искал Гауди да завърши катедралата.

Снимка: iStock by Getty Images

3. Строителството на Саграда Фамилия продължава доста по-дълго от това на едно от чудесата на света - Хеопсовата пирамида. Макар да няма точни данни, археолозите смятат, че най-голямата от пирамидите в Гиза е била завършена за 20 години.

4. Саграда Фамилия има три различни фасади, които носят три различни послания. Първата, Фасадата на раждането, е единствената, която Гауди вижда приживе. Тя е посветена на раждането на Христос и създаването на живота. Втората, Фасадата на страстите, разказва за разпъването на Христос, а третата, Фасадата на славата, проследява пътя към Бог.

5. Жозеп Мария Субиракс, скулпторът, чието дело е Фасадата на страстите, е атеист, който се съгласява да работи по сградата само след като получава разрешение да живее вътре в нея. Във фасадата той изобразява разпъването на Христос, като добавя елементи, вдъхновени от Дали, Роден и Дюрер.

Снимка: iStock by Getty Images

6. Самият Гауди е изобразен на две места в църквата. На Фасадата на раждането лицето му е въплътено в образа на Свети Йосиф, а на Фасадата на страстите - в този на Свети Йоан.

7. Във вътрешността на катедралата няма нито една права линия - това е част от стила на Гауди, който търси вдъхновение във формите на природата.

8. При строителството на сградата няма два камъка, които да са еднакви. Това се дължи на факта, че всеки камък е ръчно издялан.

Снимка: iStock by Getty Images

9. Строителството на Саграда Фамилия е финансирано от дарения и от цената на билетите за посещение. Всъщност всеки туристи, който е посетил катедралата досега, е допринесъл за нейното завършване.

10. На Фасадата на страстите на катедралата е вградена плочка, наподобяваща судоку, с размер 4 на 4 квадратчета. Сумата по всички хоризонтали и вертикали прави 33 - възрастта, на която е разпънат Христос. Каква е истинската роля на този квадрат, все още остава мистерия.