Насладете се на уникалната свобода, която дава пътуването с автомобил, докато изследвате чудните пейзажи на Европа, вкусните храни и напитки, и завладяващата местна култура и история.

Древни руини и крайбрежни гледки

Пелопонес, Гърция

Начало: Древен Коринт

Край: Немея

Разстояние: 635 км

 

Снимка: iStock by Getty Images

История и легенди се сблъскват на този планински полуостров, където ще откриете класически храмове, микенски дворци, византийски градове и венециански крепости. В съчетание с драматичните върхове и дълбоките ждрела, които отстъпват място на тюркоазено море и безлюдни плажове, това е великолепно място за пътуване. В североизточния край на полуострова се намира Древен Коринт, предимно римски град, дом на Язон от аргонавтите, откраднал Златното руно. Оттук можете да поемете по маршрут, който съчетава исторически, укрепени градове с плажове и някои от най-интересните винарни в Гърция. Отправете се към светилището на Зевс в Немея, хълма Микена или крайбрежния Епидаврос с неговия театър от IV в. пр.н.е. - една от най-добре запазените древногръцки постройки в страната. След това минете покрай византийския град Мистра на върха на планината, древната Олимпия, където са се провеждали игрите, и дефилето Лусиос, където се намира скалният манастир Продрому.

Коста Брава, Испания

Начало: Жирона

Край: Жирона

Разстояние: 190 км

Снимка: iStock by Getty Images

Съчетавайки гръцки и римски руини със средновековни градове, ексцентричността на Салвадор Дали и дивото и сурово крайбрежие, Коста Брава в Испания е очарователна и еклектична дестинация за пътуване. Започнете с разглеждане на хълмистото средновековно ядро на Жирона с неговата мрежа от улички и романски, готически и барокови църкви. Оттук лесно може да се стигне до Бесалу, чиито забележително добре запазени средновековни улици се простират около красивия мост от 11 век (Pont Fortificat). На изток към Фигерас е още по-вълнуващо и още по-странно в театъра-музей Дали. Салвадор Дали прекарва живота си наблизо в Порт Лигат край Кадакес - белосано селце с хубаво пристанище и бохемски дух. На юг по крайбрежието се намират обширните руини на гръцкия град Емпурис и на по-късния му римски съсед, а навътре в сушата е замъкът от 14 век Castell de Púbol, който е подарък на Дали за неговата съпруга и муза Гала.

Хвар, Хърватия

Начало: Град Хвар

Край: Йелса

Разстояние: 35 км

Средновековните стени, увенчани с внушителна испанска крепост, ограждат Стария град, чиито мраморни улици са осеяни с изящни готически и ренесансови дворци. В разгара на лятото Хвар привлича международния джет сет, но извън пика на събитията това е магическо място, което е идеалната врата към кристалните води и тихите селца. Отправете се към Стари Град на северния бряг, по-тих град, разположен в залив подкова, за да посетите равнината Стари Град - културен пейзаж на ЮНЕСКО, чиито каменни стени и тераси с маслини и грозде са били създадени от древните гърци. Поемете по черни пътища през плетеница от лавандула и розмарин, за да откриете изолирани плажове и скрити заливчета, колоритни бивши рибарски селища като Върбошка или Йелса и някои от най-добрите винарни в Хърватия.

Завладяващи пътувания край езера

Начало: Охрид

Край: Отешево

Разстояние: 55 км

Охридското езеро е едно от най-старите и най-дълбоките езера в света, разположено на границата между Северна Македония и Албания. Въпреки статута си на защитен обект на ЮНЕСКО и това, че е дом на множество ендемични видове, то си остава слабо посещавано от чуждестранни туристи, изключваме българските. Неотдавна откритият и реставриран гръцки театър в Охрид е домакин на фестивал на изкуствата всяко лято. Пътувайки на юг, ще минете покрай крепости и манастири, извисяващи се драматично над водата. След дълга поредица от завои, изкачващи се през Национален парк Галичица, в най-високата точка на пътя, се открива великолепна гледка към двете езера. Спуснете се до спокойното Преспанско езеро навреме за вечеря, като спрете в едно от многото малки ресторантчета в Отешево, в които се сервира риба, уловена от езерото.

Снимка: iStock by Getty Images

Анси, Франция

Начало: Анси

Край: Анси

Разстояние: 40 км

Езерото Анси се прочува с картината на Пол Сезан "Le Lac d'Annecy" (Езерото Анси) - шедьовър на постимпресионизма, в който са пресъздадени цялата красота и величие на местния пейзаж. Но нищо не може да се сравни с това да откриете това великолепие сами. Само за един ленив ден шофиране можете да обиколите околностите на езерото, покрай блестящата синя вода и заснежените Алпи зад гърба ви. Преди да потеглите, се настанете в Анси и разгледайте прекрасния стар град и оживените пазари. Заслужава си да посетите впечатляващия замък Menthon, който през летните месеци предлага обиколки с екскурзовод. Спрете в Талоар за обяд - тук има чудесен избор от ресторанти и добри плажове - и след това, ако все още имате енергия, изкачете една от многото пътеки, които се извиват до върховете, обграждащи езерото. Накрая се върнете в Анси, за питие по залез слънце с панорамна гледка към езерото в хотел Belvédère.

Финландски езерен район

Начало: Варкаус

Край: Антола

Разстояние: 138 км

Снимка: iStock by Getty Images

Тук има поне 55 000 езера, което го прави най-големия езерен район в Европа. Да шофирате в този район означава да изгубите разликата между водата и пътя. От Варкаус до курорта Ярвизидан, предлагащ всички видове водни приключения, които можете да си представите, е по-малко от час път с кола. Не става въпрос само за релаксация - докато пътувате през този воден пейзаж, има много възможности за плуване и кану, риболов и разходки с лодка, а през зимата - за каране на кънки и снегоходки. Финландското "право на свободно движение" означава, че къмпингуването е разрешено почти навсякъде, но хотелите все пак могат да ви изкушат. Винарската ферма Ollinmäki, недалеч от Антола, разполага с вили, страхотна храна, домашно вино и близки езера за последно потапяне по време на пътуването.

Разходка по средиземноморските острови

Северен бряг Гозо, Малта

Начало: Залив Рамла

Край: Двейра

Разстояние: 16 км

Гозо е вторият по големина остров в Малтийския архипелаг, но по своята живописност съперничи на самата Малта. Пътуването по северното крайбрежие на Гозо разкрива едно от най-малко застроените кътчета в страната. Започнете с потапяне в залива Рамла - широк и до голяма степен див плаж, който не трябва да се бърка с едноименния курорт на главния остров. След това поемете по крайбрежната улица през малкото пристанище Марсалфорн, отвъд което маршрутът преминава през сюрреалистичен пейзаж от крайморски солници. Пътят става чакълест, след като заобиколи входа на Вид ил-Гасри, но ако можете, се придържайте към него покрай скалните върхове, за да стигнете до Вид ил-Милаах - естествена морска арка на мястото на известния Лазурен прозорец, който се срути през 2017 г. Местоположението на последния все още е подходящ финал на пътуването с гледката към залеза край вътрешното море Двейра.

Снимка: iStock by Getty Images

Планината Пантократор, Корфу, Гърция

Старт: Пирги

Край: Пирги

Разстояние: 66 км

Планината Пантократор е най-високата точка в Корфу (906 м), а обиколката на склоновете ѝ предоставя щедри планински и крайбрежни гледки, докато заобикаляте североизточния край на острова. Започнете от село Пирги и продължете на север, ако искате да приключите с изкачването по-рано. От Пирги пътят се изкачва покрай маслинови горички през селата Спартилас и Стринилас. Тук можете да карате на изток по път до самия връх Пантократор. В подножието му е малък, но богато украсен манастир. Върнете се на крайбрежието при курортния град Ахарави и продължете на изток. Пътят заобикаля тучни гористи заливи и очарователни селца като Калами, откъдето се открива гледка към Албания само на две мили по вода.

Липари, Италия

Начало: Град Липари

Край: Сан Салваторе

Разстояние: 28 км

Липари е средният от Еолийските острови и докато шофирате по околовръстния главен път, на хоризонта се появява всеки от другите вулканични острови. До град Липари се стига с фериботи за автомобили и по-бързи хидроплани от Сицилия, а в посока север маршрутът е осеян с палми и минава покрай залив с яхти. От пътя, заобикалящ чакълестия плаж в Кането, се открива гледка към островите Панарея и, полускрит зад тях - към вечно димящия конус на Стромболи. Покрай кариерите за пемза в североизточния ъгъл на Липари се вижда двувърхата Салина, а след нея - по-далечните Филикуди и Аликуди, ако не ги закрива лятната мъгла. Последен се появява Вулкано. Той се вижда от главния път, но за да го му се насладите отблизо, завършете пътуването си до Геофизичната обсерватория в Сан Салваторе, в южния край на Липари.

Най-добрите маршрути из винените райони в Европа

Долината Дуро, Португалия

Начало: Порто

Край: Миранда до Дуро

Разстояние: 358 км

Португалия дълго време криеше този маршрут, но енофилите най-накрая забелязаха романтиката - и все по-изключителните вина на долината Дуро. Най-старият обособен винен регион в света (през 1756 г.) е истински красив, с километър след километър криволичещи, терасирани лозя, които се издигат рязко от река Дуро. Истинското му сърце е Алто Дуро - обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Пътуването започва от величествените пристанищни ложи на Порто и постепенно се придвижва на изток към испанската граница. По пътя се очаква да откриете множество исторически винарски имения - Quinta Nova и Quinta do Crasto са имена, които трябва да запомните. Ще ви се иска да се задържите на наблюдателницата Casal de Loivos, откъдето се открива спираща дъха гледка към лозята - Дуро в пощенски формат. Отделете си поне пет дни или една седмица, за да се насладите на това пътуване.

Снимка: iStock by Getty Images

Винарска област Лаво, Швейцария

Начало: Лозана

Край: Шато де Шийон

Разстояние: 40 км

Този кратък, но възхитителен път от Женева до защитените от ЮНЕСКО лозя Лаво, които се издигат от северния бряг на Женевското езеро в поредица от стръмни каменни тераси, предизвиква любопитството. Пътуването по път Rte 9 започва от френскоезичния град Лозана и води до красиви езерни градчета като Веве, след което се отклонява на югоизток към Монтрьо (известен с летния джаз фестивал) и замъка Шийон - необикновена крепост от 13 век, станала известна на света през 1816 г. с поемата на лорд Байрон "Затворникът от Шийон". Впоследствие художниците Уилям Търнър и Гюстав Курбе увековечават замъка върху платна. Опитайте възхитителните бели вина Chasselas, които обикновено се произвеждат само в лимитирани серии. Vinorama Lavaux в Ривас, на брега на езерото, ще ви запознае с 300 вида вина на региона и ще ви предложи незабравими дегустации.

Пътят Кианти, Италия

Начало: Флоренция

Край: Сиена

Разстояние: 71 км

Тоскана просто не може да бъде по-красива от това класическо шофиране по SR222 през страната на Кианти. Свързвайки два големи средновековни града, пътят се вие спокойно през леко хълмиста местност, обсипана с кипариси, маслинови горички и лозя. След празника на изкуството и архитектурата във Флоренция е време да се отправите на юг към Сиена, увенчана с великолепната си катедрала и площад "Кампо" от 12 век. Между тях се намират хълмисти градчета с цвят на мед, където животът се върти около градския площад и е прекъсван от звъна на камбанарията. Спрете в енотеките отворени за дегустации на почитаните червени вина от региона, включително Chianti Classico. Пътят е технически проходим целогодишно, но може би е най-фотогеничен по време на късната пролет, когато избуяват макове и други диви цветя.

Най-добрите европейски маршрути за бира

Трапистки бири от Белгия

Начало: Вестмале

Край: Ветерен

Разстояние: 558 км

Опознайте Белгия, докато дегустирате бира от трапистки пивоварни, където монасите са създавали ароматни бири в продължение на векове преди съвременния фокус върху крафт бирата. Започнете североизточно от Антверпен в Café Trappisten, където бирите Вестмале се съчетават със сирена, също произведени от монасите от съседното абатство Вестмале. На юг през Брюксел бирата от пивоварната Рошфор се съчетава в местните кафенета с еленско месо от близкия регион Ардени. След това се пътува още 80 км на юг до Орвал за тяхната невероятна бира, любима на много занаятчийски пивовари по света. На северозапад, бързо завъртане на колелата през Франция ви отвежда до абатство Скурмон, базата за производство на Chimay. В гостилницата Poteaupré Inn в посетителския център Espace Chimay опитайте Chimay 150, първоначално приготвена през 2012 г. в чест на 150-годишнината на пивоварната. Оттук следва двучасово пътуване на север до Влетерен, за да завършите пътуването с някои отлични бири от Вестфлетерен.

Начало: Дъблин

Край: Корк

Разстояние: 380 км

Guinness в Дъблин и Murphy's в Корк са две от най-известните ирландски пивоварни, а този маршрут свързва тези пивоварни с посещение на новопоявили се занаятчийски пивоварни между тях. След като разгледате историческата пивоварна Guinness St James's Gate, продължете на юг за червена бира с хмел Wildfire от пивоварната Wicklow Wolf, преди да направите 20-минутното пътуване покрай Ирландско море до пивоварната Wicklow. Неделният обяд винаги е подходящ момент да посетите кръчмата на пивоварната Mickey Finn's. Продължете през мозайка от земеделски земи до YellowBelly Beer в графство Уексфорд. Сезонните бири на YellowBelly включват необичайни кисели и фермерски ели, а ечемичното вино Gallow's Hill, което се намира на запад в пивоварната Dungarvan, е идеално за по-хладните месеци. Завършете ирландското пътешествие, изпълнено с хмел, с халба стаут Murphy's в Shandon Arms в Корк.

Начало: Кьолн

Край: Дюселдорф

Разстояние: 1818 км

В Германия бира се вари от три хилядолетия. Тя е основна част от културата на страната, но предлага и много регионални стилове. Започнете с деликатен кьолш с цвят на слама в сянката на Кьолнската катедрала, преди да се отправите на югоизток към Бамберг, където се произвеждат интересни раухбири с пушен малц. На юг, близо до границата с Австрия, Мюнхен е известен със златистите си бири Хелес и Октоберфест, а на север, в бившата Източна Германия, традиционният стил бира в Лайпциг е гьоз - тръпчива бира, ароматизирана със сол и кориандър. Близкият Берлин е известен с бирата Berliner Weisse, която е с освежаващо ниско съдържание на алкохол и често е подправена със сироп от горски плодове. На югозапад, през Хановер и Саксония, Дюселдорф е сърцето на медно оцветената бира altbiers - името се превежда като "стара бира", тъй като това е една от най-историческите бири в Германия.