Независимо дали сте на морския бряг или високо в планината, летните изгреви винаги са специални. Всеки един от тях.

От една страна, защото изискват специални усилия - да станете рано, понякога неприлично рано, особено като се има предвид, че в повечето случаи сте на почивка.

От друга страна, защото са неразривна част от самото пътуване и като такава носят от неговата енергия. 

Ако си търсите точка за посрещане на слънцето на Джулай морнинг или просто красиво място, от което да приветствате слънцето това лято, вижте четири предложения от четирима български травъл блогъри. 

Връх Вихрен, Пирин

Снимка: Мария Стоянова, Travelling Buzz

Препоръчано от: Мария Стоянова от Travelling Buzz

Ако за 1-ви юли не се намирате в близост до морето, където традиционно посрещаме Джулай морнинг, то връх Вихрен е чудесна алтернатива! Доста по-недостъпен, но страшно възнаграждаващ преход. За посрещането на изгрева от връх Вихрен в Пирин, събуждането е в 2 часа сутринта, а смият преход започва в 3 часа от хижа Вихрен. След около 3-часово вървене сме на върха и готови за страхотна панорамна гледка с изгряващото слънце.

Яйлата

Снимка: Росица Димитрова, Trips with Rosie

Препоръчано от: Росица Димитрова от Trips with Rosie

Какво по-красиво от това да посрещнеш изгрева, наслаждавайки се на морето от 50-метрови скали? Северното Черноморие е наистина красиво място, но Яйлата по изгрев е нещо изключително. Често ще видите групи хора със стативи тук през уикенда и има защо. Но изгревът на Яйлата е нещо, което трябва да усетите, никоя снимка или дума не може да го опише. Това е усещане, което ще остане с вас дълго, дълго време.

Созопол

Снимка: Джорджа Де Марки, Saveti

Препоръчано от: Джорджа Де Марки от Съветите на Джорджа

Да наблюдаваш как слънцето изгрява или залязва винаги е зареждащо преживяване. Да си призная честно, аз съм повече човек на залезите, но на 1-ви юли по традиция посрещам изгрева всяка година.

За мен най-привлекателното място за целта е до морето.

Миналата година по стечение на обстоятелствата посрещнахме 1-ви юли на живописните скали край Созопол. Ако не бяхме променили плана в последния момент, рискувахме да го посрещнем на пътя. В крайна сметка се оказа страхотно попадение, макар да имаше повечко хора.

Мястото е много подходящо, тъй като има къде да се седне, а съчетанието на шума на вълните, красотата на скалите и първите слънчеви лъчи е силно въздействащо.

Хижа Мазалат

Снимка: Саня от Sanya`s world

Препоръчано от: Саня от Sanya`s world

Харесвам изгревите. Те са символ на новото начало и надеждата. А този от хижа Мазалат е незабравим. Въпреки десетте часа ходене и катерене предишния ден, цялата компания бяхме решени, че ще посрещнем изгрева на следващия ден. В 6.00 бяхме отново на хълма срещу хижата и очаквахме огненото кълбо да се изтърколи на хоризонта. Няма нужда да казвам за гледката - това нещо трябва да се изпита. Беше невероятно. Целият хоризонт, който се открива пред очите и хълмовете, нагънати един зад друг, наподобяващи вълните на морето, са гледка, която остава заклещена в съзнанието завинаги.