Пролет е и е време да дадем официален старт на пътешествията из България. Кратки бягства или дълги и напоителни няколкодневни обиколки - изборът е ваш.

От нас - списък с някои от забележителностите, които също откриват туристическия сезон и отново са достъпни след временно затваряне или реновиране.

Пещера Магурата

Снимка: iStock by Getty Images

След като беше временно затворена, пещера Магурата отворя отново за посетители на 3 април с подменено осветление, парапети и нови интерактивни табла при входа.

Можете да комбинирате с: по-дълго пътуване в района на Белоградчик, Кула и Видин.

Свещари гробница

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

На 14 април официално ще бъде открита реновираната тракийска царска гробница в Свещари - обект под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. Освен обновяване на осветлението и поставяне на нови информационни табели, посетителите на гробницата (най-вече най-малките) ще могат да видят и анимационен филм, който разказва за предположенията кой цар е погребан тук и как са живели гетите.

Може да комбинирате с: посещение на разположеното съвсем близо Демир Баба Теке или с Интерактивния музей в Разград.

Орлова чука

Снимка: iStock by Getty Images

От 1 април пещера Орлова чука край Русе отново отваря за посетители. Тя ще работи всеки ден от 10 до 18 часа, като влизането става на всеки кръгъл час, а групите ще са до максимум 15 души. Орлова чука ще е отворена до края на октомври.

Можете да комбинирате с: разходка из Русе, обиколка на русенските скални манастири или до крайбрежието на Дунав или бързо отскачане до Букурещ (намира се на 50 км от границата и за минаване на границата с Румъния няма никакви COVID изисквания).

Часовниковата кула в Ботевград

Снимка: iStock by Getty Images

От 1 април една от главните забележителности в Ботевград - Часовниковата кула, отваря врати за посещение и през почивните дни.

Желаещите да посетят кулата, трябва да направят предварителна заявка на място или на телефон 0723/69158 (Туристическия информационен център, работно време от 9 до 17 часа), като в неделя заявки се приемат в Историческия музей на Ботевград и на телефона му 0723/66828 (работно време от 10 до 17 часа).

При посещението си туристите ще бъдат придружавани от гид, който ще ги запознае с любопитни исторически факти и тайни, които Часовниковата кула пази и до днес. Желаещите ще имат възможност да се изкачат до часовниковия механизъм и да се насладят на гледката от близо 30 метра височина.

Може да комбинирате с: посещение на разположената наблизо крепост Боженишки Урвич или с музея на Тодор Живков в Правец и Правешкия манастир.