Посещаването на специални места и изпълняването на ритуали за сбъдване на желания може да звучи като занимание за деца, но е някак симпатично и романтично. 

Много туристи с удоволствие ходят със затворени очи, пишат листчета с желания и изпълняват всякакви други инструкции, когато имат обещание за сбъднато желание насреща. 

Има немалко места в България, където можете да си пожелаете нещо, в следващите редове са само пет от тях. 

Подбрали сме места във всички краища на страната, а едното предложение можете да изпълните на практика навсякъде. 

РУСКАТА ЦЪРКВА В СОФИЯ

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Стотици хора слизат в криптата на Руската църква в София, за да напишат на листче своето желание. Там се намира гробът на отец Серафим, който според спомените на съвременниците си сам е окуражавал вярващите да му пращат писма, след като почине.

През 2016 г. отец Серафим е обявен за светец, като е първият светец, канонизиран едновременно от Българската и Руската православна църква. До гроба му има специална урна, където вярващите пускат листчетата с желанията и молитвите си.

МОСТЪТ НА ВЪЗДИШКИТЕ В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Дворецът в Балчик е пълен с тайни места и ъгълчета с необикновени истории. Построен по нареждане на румънската кралица Мария по времето, когато Балчик е бил на румънска територия.

Разходете се из градините на двореца, влезете в Тихото гнездо, седнете на трона на кралицата с гледка към морето, а стигнете ли до Моста на въздишките, намислете си желание, затворете очи и минете три пъти по него.

КЪДЕТО И ДА СТЕ ПО ВРЕМЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЗВЕЗДОПАД ЗА ГОДИНАТА

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка година около 12 август е пикът на метеорния поток Персеиди. В нощите преди и след тази дата могат да се видят до 50-100 метеора на час.

За да наблюдавате дъжда от падащи звезди, изберете място, което е далеч от градове и села, за да не пречи светлинното замърсяване на гледката ви към нощното небе. Метеорите на Персеидите са много светли и бързи и често имат дълги светли "опашки", което ги превръща в истинско звездно представление.

ЗЕМЕНСКИЯТ МАНАСТИР

Снимка: iStock by Getty Images

Вярва се, че ако си пожелаете нещо и сложите лявата си ръка на олтара във вековната църква, желанието ви ще се сбъдне. В църквата се пазят невероятни стенописи (като едно от първите изображения на Свети Иван Рилски, например). Намира се над град Земен.

ГАБРОВСКАТА КОТКА

Прочутата габровска котка с отрязана опашка си има паметник в Дома на хумора и сатирата в Габрово, за който се твърди, че може да изпълнява желания, но... се отличава с габровски нрав. За да чуе котката молбата ви, първо трябва да я събудите от сладкия й сън, като пуснете монета в определеното място. Щом чуете гласа й, смело можете да си поискате сбъдване на някоя дръзка мечта.

Част от идеите са от книгата "203 предизвикателства за пътешественици", където ще откриете още стотици идеи за пътуване в България, по света и навътре в себе си.

Включете се и в играта с награди на "203 предизвикателства за пътешественици" ТУК >>>