Когато чуем "мумии", обикновено се сещаме за древен Египет, пирамиди и пищни погребални камери с йероглифи.

Макар египтяните да са едни от първите, които започват да се занимават с мумифициране (според последните проучвания на другия край на света това се е правело поне 2000 години по-рано), те съвсем не са единствените.

В следващите снимки ще ви разходим из цялото земно кълбо, за да видим къде още можем да видим мумии и какво ги прави необикновени.

Мумията на Ленин в Москва

Снимка: iStock by Getty Images

Мумията на Ленин и до ден днешен е изложена в мавзолея на Червения площад, въпреки дългогодишните спорове относно това трябва ли тялото на комунистическия лидер да е изложено, или е по-добре да бъде погребано.

Ленин е балсамиран веднага след смъртта си през 1924 г. и оттогава (с кратко прекъсване по време на напредването на германците към Москва по време на Втората световна война) е изложено в центъра на руската столица.

В мавзолея са забранени говоренето и носенето на шапка от мъжете.

Мумиите от Канарските острови

Бенаоарита са били първите хора (аборигени), населявали остров Ла Палма на Канарските острови. Тъй като те не са оцелели до инвазията на испанците, твърде малко се знае за тях и тяхната култура. Днес в Лос Ланос има музей, посветен на тях, където освен другите находки, могат да се видят и две мумии. Едната се намира в стъклена витрина, а другата е положена в изкуствена пещера така, както е била открита от учените.

Мумиите чинчоро от Чили

При извършването на изкопни работи за строеж на хотел в Арика, Чили, през 2004 г. на повърхността се появяват останките от мумия. Впоследствие се оказва, че край нея има още 31. Проучванията установяват, че мумиите на народа чинчоро са по-стари от тези в Египет с поне 2000 години. Характерно за тях е покритието им в черно, което се дължи на слоя манган, с който покривали кожата на починалите.

Мумията на Мао Дзъдун

Снимка: iStock by Getty Images

Още един противоречива лидер се е сдобил с мавзолей въпреки нежеланието си - китайският политик Мао Дзъдун, чиито тленни останки лежат в специален кристален ковчег на площад "Тиенанмън" в центъра на Пекин. Мястото не е случайно избрано - площадът е един от най-големите в света. Размерите му са 880 на 500 м и побира един милион души. Самият Мао приживе е изявил желание да бъде кремиран.

Катакомбите на капуцините в Сицилия

Снимка: iStock by Getty Images

Катакомбите на капуцините на остров Сицилия са зловеща туристическа атракция и невероятен летопис на историята на монасите от Капуцинския манастир в Палермо. Братята капуцини започнали да мумифицират телата на починалите през 17-и век, след като бил изчерпан капацитетът на манастирското гробище. Впоследствие и видни местни хора също започнали да искат да бъдат погребани в катакомбите. По дрехите им може да се добие представа за тогавашната мода.