Летните дни са най-чаканите от годината, но могат да бъдат и непоносимо горещи, а тогава човек просто не може да им се наслади както трябва.

Все пак не е нужно непременно да стоите затворени в стая с климатик - има много места и атракции, където е прохладно дори и в най-изпепеляващите дни, а на всичкото отгоре е и интересно.

Следват пет места, събития и атракции, които заслужават място в списъка ви с прохладни дестинации:

Пещера Ухловица в Родопите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Във вътрешността си наподобява подземен дворец заради стълбите, които ви отвеждат от едно "крило" на плата в друго или до блестящия каменен водопад, който е кулминацията на 330-метровата подземна разходка. Температурата вътре целогодишно е около 10 градуса, така че можете дори да си предвидете връхна дреха. Прочетете още за пещера Ухловица >>>

Природонаучен музей в Пловдив

Снимка: iStock by Getty Images

Скрийте се на сянка и напълно забравете за жегата, докато се разхождате в други светове в реновирания природонаучен музей в Пловдив. Многобройните водни обитатели в аквариума са сред любимците на посетителите, а ако след края на обиколката все още не ви се тръгва, останете за представление в Планетариума.

Нощ на музеите

Традиционно всяка година около 18 май в много държави по света се провежда Нощ на музеите, включително и в България. Заради пандемията тази година събитията бяха отменени и ще се проведат след залез на 3 юли, събота.

Музеи и галерии в Пловдив, София, Бургас и други градове ще останат отворени до късно, за да посрещнат посетителите си в необичайна обстановка и в прохладата на летните вечери. 

Пътека на здравето над село Кладница

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Скрийте се на сянка и се насладете на приятната прохлада край реката покрай която минава Пътеката на здравето над пернишкото село Кладница. Почти целият маршрут преминава през сенчеста гора, а ако все пак ви стане горещо, можете да топнете крак в потока.

Пътеката отнема около 30 минути, а в края ѝ се намира хижа Селимица. Прочетете повече за Пътеката на здравето над Кладница >>>

Гората от секвои

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Единствената в България гора от секвои се намира близо до кюстендилското село Богослов. Гигантските дървета пазят сянка, а в подножието им ще се чувствате като мравки. Вижте как да стигнете до гората от секвои в село Богослов >>>