Почивните дни около 6 септември тази година са три - събота, неделя и понеделник.

Ако сте пропуснали да организирате свободното си време за септемврийските празници или пък току-що се връщате от море и не сте мислили за друга почивка, вижте следващите идеи.

Дори и в последния момент и с минимална подготовка можете да си организирате чудесни почивни дни.

Според синоптиците около 6 септември времето от лятно ще стане по-скоро есенно - с по-ниски температури и повече валежи. Това обаче не означава, че трябва да си останете три дни у дома.

Ето шест идеи какво можете да направите.

Близката чужбина

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

От всички съседни държави единствено Сърбия все още позволява преминаване на границата без тестове и сертификати. Вижте идеи за интересни места в Сърбия >>>

През цялото лято Румъния беше единствената държава, която приемаше българи без изискване за представяне на какъвто и да е документ, свързан с COVID-19, като връщането в България също беше без никакви изисквания. От 29 август и за там е нужно представянето на сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен PCR тест. Вижте идеи за интересни места в Румъния >>>

От 1 септември Северна Македония също изисква тест, ваксина или документ за преболедуване, а на връщане тестът също е задължителен, тъй като страната вече е в червената зона според българското здравно министерство. Ваксинираните единствено трябва да си направят един допълнителен PCR тест на връщане. Вижте идеи за интересни места в Северна Македония >>>

Турция и Гърция засега запазват познатите мерки - тест, ваксина или документ за преболедуване.

Вижте идеи за интересни места в Гърция >>>

Вижте идеи за интересни места в Турция >>>

Пикник

Снимка: Unsplash

В който и от почивните дни слънцето да огрее вашия балкон, директно изпразнете съдържанието на хладилника в раницата си, вземете одеяло и се отправете към най-близката поляна, парк, гора или друго любимо място за пикник.

Вижте нашите 13+ идеи за пикник около София (с деца и без деца)!

Теснолинейката

Снимка: БДЖ

Почивните дни около 6 септември също ще дадат възможност за незабравимо пътуване на почитателите на влаковете, но този път с парен локомотив. Атракционната композиция ще се движи на 4-ти, 5-ти и 6-ти септември по маршрут - от Септември до Велинград или от Велинград до Септември.

И през трите дни влакът ще заминава от гара Септември в 10:55 ч. и ще пристига в гара Велинград в 13:35 ч. По време на престоите в гарите Цепина и Долене, пътуващите ще могат да разгледат музея на теснолинейката, както и да се насладят на красивата природа, далеч от забързания ритъм на големите градове.

Екопътека

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Всичко, което ви е нужно, за да се разходите по някоя екопътека, е вода и храна в раницата, удобни обувки и любима песен на уста.

Разгледайте някои от нашите любими маршрути във всички краища на страната:

Пътека на здравето от Кладница до хижа Селимица (край София)

Каньонът на река Чернелка (край Плевен)

Каньонът на река Андъка (край Дряново)

Пътеката към пещера Утробата (край Кърджали)

Горска пътека на приказките (край Враца)

Пашови скали (край Юндола)

Пътешествие с кола

Снимка: iStock by Getty Images

Някои от най-добрите пътувания стават без план и тридневно стягане на багаж, но все пак можете да имате поне обща идея за посоката.

Три дни са достатъчни за пътешествие с кола до някое от по-далечните ъгълчета на страната - около Видин например (вижте тук маршрут + карта).

Турист в собствения си град

Снимка: iStock by Getty Images

Много от музеите и общините организират специални събития около 6 септември и спокойно можете да се почувствате като туристи, без да напускате собствения си град.

В Пловдив на 6 септември ще има концерт на духов оркестър на стълбите на Каменица на централната пешеходна улица, а от 19 часа на площад "Съединение" ще има възстановка на събитията около Съединението.

В София Съединението ще бъде отбелязано пред костницата на княз Александър Батенберг.