Помислете за Унгария и може би ще си представите термалните бани и великолепната архитектура на столицата. Но погледнете отвъд Будапеща и ще откриете страна, пълна с природни чудеса, вкусна храна и легендарно вино.

Visit Hungary определя 11 различни дестинации като едни от най-добрите. Но ако те ви се струват твърде много за едно посещение, предлагаме ви 6, които да посетите извън Будапеща.

Като кралски особи

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да се почувствате като кралски особи, можете да пренощувате в унгарски замък. Страната е осеяна с величествени замъци - от грандиозния Болдожки замък, кацнал върху отвесна скала, до замъка Фюзер, достоен претендент за приказната корона, която в момента се държи от замъка Нойшванщайн в Бавария. Построен върху вулканичен конус през XIII в., въпреки че не можете да отседнете в тази древна крепост, си заслужава да я посетите само заради гледката. Унгарската агенция по туризъм само преди няколко години обяви голям фонд за обновяване на дворците и замъците и сега те представляват още по-приказна гледка и преживяване. Ако обаче искате да пренощувате, трябва да се отправите към романтичния замък Ботаник в село Тура, на 52 км от Будапеща. Построен през XIX в. от барон Зигмунд Шосбергер, сега в замъка се помещава луксозен хотел с 19 стаи, със СПА център, сауна и тенис кортове.

Снимка: iStock by Getty Images

СПА културата на Унгария

Унгария се слави със своята спа култура, с повече от 200 извора с доказан лечебен ефект. Така че независимо дали сте дошли за хидротерапия, или просто искате да се излежавате в топли води, Унгария е идеалното място.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че Будапеща е най-добрият спа град, извън столицата има много други градове. Общо в Унгария има над 200 спа центъра, както и най-голямото геотермално езеро в Унгария - Хевиз, близо до Балатон. Езерото Хевиз, което заема площ от 46 350 кв. м, се захранва от серен извор и благодарение на големия запас от вода се подменя на всеки 72 часа, което означава, че ще се потопите в най-свежата вода. Не е нужно да се притеснявате и за това, че езерото е студено. Температурата на повърхността е около 24 градуса по Целзий през зимата, а в разгара на лятото може да достигне впечатляващите 38 градуса. Близо до Хевиз се намира могъщото езеро Балатон. То е не само най-популярният регион извън Будапеща, но и чудесна дестинация за приключения на открито. Тук можете да се насладите на превъзходна кухня, да опитате едни от най-добрите унгарски вина, или просто да се разходите или карате велосипед. Около езерото има над 200 километра, които предлагат приключения. След като преодолеете 210-километровия велосипеден път около езерото, не забравяйте да разгледате пещерата на езерото Таполца. Тук можете да се качите на гребна лодка и да се понесете през 180-метровата пещера, за да се полюбувате на причудливите образувания.

Снимка: iStock by Getty Images

Унгария разполага и с чудесна система за обществен транспорт, която свързва всички големи градове. Цените на билетите са много достъпни, а редовните линии се движат през цялата седмица, което прави страната чудесна дестинация за пътници, които искат да намалят до минимум въздействието си върху климата. Ако предпочитате да живеете на две колела, през страната минава част от грандиозния Дунавски веломаршрут с дължина 2600 км, който се простира от Германия до Румъния и ви отвежда от границата с Австрия до сръбската граница.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-добрите винарски райони

Унгария има едни от най-старите лозя и винарни в Европа. Tokaji Aszú е най-старото сладко вино в света, но в региона се произвеждат и сухи бели вина. Регионът Токай има 5500 хектара лозя, 27 града и села и е най-известен със сладките си вина aszú, които се правят от ботритизирано грозде. Ако не предпочитате сладките вина, ще се радвате да научите, че повече от половината от произвежданите тук вина са сухи. Въпреки че Токай е най-известният, има много други винарски райони, които можете да разгледате. Районът на Балатон е известен с по-свежи, летни вина, докато Вилани в Южна Унгария е известен с богатите си червени вина, като каберне фран, каберне совиньон и мерло.

Ресторанти със звезди Мишлен

62 ресторанта в цялата страна гордо се кичат със звезда Мишлен. Унгария вече има и два ресторанта с две звезди Мишлен. Platán Gourmet в Тата се присъединява към Stand в Будапеща. В страната има и седем заведения с една звезда, включително Salt в Будапеща, който носи и престижната зелена звезда на Мишлен - един от четирите такива ресторанта в страната, които работят по устойчив начин и имат собствени ферми.

Снимка: iStock by Getty Images