Гърция, която е неизменен фаворит не само на българските туристи, се нарежда сред 10-те най-добри дестинации за почивка в Европа. Но от неотдавна Министерството на туризма и местните туристически бордове, насърчават с различни програми, посетителите да опознаят по-малко известни места на стотициге й острови.

За тази цел страната инвестира в по-отдалечените си дестинации, включително Сирос, Аморгос и Милос, като част от кампанията си "Всичко, което искате, е Гърция". За да се намали свръхтуризмът в популярни горещи точки като Миконос и Санторини например, се разкриват предимствата на различни дестинации за летния сезон.

"Нашата цел е тези острови да бъдат опознати и посещавани не само през летния сезон. Бихме искали туристическите потоци да се разширят и през други месеци", казва Елени Митраки, директор на отдела за насърчаване на туризма в Гръцката национална туристическа организация, като отбеляза, че сезонът продължава от март до ноември.

Ето и най-добрите предложения на CNBC Travel, които ще ви отведат извън утъпканите туристически маршрути в Гърция.

Калимнос, Додеканезите - рай за катерачите

Снимка: iStock by Getty Images

Разположен в югоизточната част на Егейско море, Калимнос отдавна е известен на предпочитащите гмуркането. Събирането на морски гъби е донесло значително богатство и признание на острова през миналия век. Но от неотдавна Калимнос се превърна в световноизвестна дестинация за скално катерене с повече от 3000 маршрута за катерене, които обхващат многобройните скали и пещери на суровия му пейзаж.

Туристическият сезон на Калимнос достига своя пик през есента с фестивал, посветен на катеренето, който се провежда от няколко години. Но любителите на приключенията могат да се забавляват целогодишно с множество други дейности, включително гмуркане, пешеходен туризъм и разходки с лодка.

Как да стигнете дотам: До Калимнос се стига лесно с лодка от близкия остров Кос, пътуването отнема 45 минути с ферибот и 25 минути с моторна лодка. Можете да пътувате и със самолет от Атина.

Иос, Циклади - оазис за любителите на историята

Снимка: iStock by Getty Images

Иос, известен още като Йо или Нио, се намира между Санторини и Наксос и някога е бил предпочитан изключително като дестинация за партита. Но през последните години островът на Цикладите промени имиджа си, за да се възползва от своите исторически и природни дадености. Домът на едно от най-древните археологически селища в Гърция - праисторическото Скаркос, Иос се гордее и със силната си връзка с Омир, за когото се твърди, че е живял на острова и е завършил земния си път тук. Наред с историята, посетителите на Иос могат да разгледат и многобройните му плажове, местата за туризъм и гмуркане, преди да хапнат от местните сирена, с които е известен островът.

Как да стигнете дотам: На остров Иос няма летище. До острова може да се стигне с ферибот, моторна лодка както от Атина, така и от другите Цикладски острови, или с хеликоптер от Санторини.

Андрос, Циклади - туристически пътеки и уиндсърфинг

Снимка: iStock by Getty Images

Един от най-големите острови на Цикладите и само на два часа път от континентална Гърция, планинският Андрос се слави с впечатляващ пейзаж от гори, водопади и плажове, което го прави идеален за бягство от тълпите.  Посетителите могат да опознаят острова по широка мрежа от туристически пътеки, да опитат силите си в уиндсърфинга или гмуркането, преди да опитат местната кухня. Почитателите на изкуството и културата могат да разгледат манастирите, галериите и музеите на Андрос, включително Археологическия музей на Андрос и Музея за съвременно изкуство.

Как да стигнете дотам: В Андрос няма летище. До острова може да се стигне с ферибот от пристанище Рафина в покрайнините на Атина.

Астипалея, Додеканезите - остров на иновациите

Снимка: iStock by Getty Images

Един от Додеканезките острови, Астипалея, има богата древна история. Но той се позиционира твърдо в 21 век с цел да се превърне в първия устойчив и интелигентен остров в Средиземно море. Като част от сделката с гръцкото правителство и известен автомобилен бранд, Астипалея планира да въведе мобилност с нулеви емисии в целия остров до 2030 г., като традиционните автомобили под наем ще бъдат заменени с електромобили, скутери и велосипеди.  Туристите, пристигащи на острова, с форма на пеперуда, могат да се насладят и на великолепния му пейзаж с красиви плажове, скалисти склонове и разнообразна флора и фауна, както и на живописните му села с бели къщички, обсипани с пъстри цветя. Тук няма бурен нощен живот. Всеки, който цени спокойствието, ще остане очарован от Астипалея.

Как да стигнете до там: Астипалея е достъпна от Атина с ферибот и самолет.

Липси, Додеканезите - дивни острови

Снимка: iStock by Getty Images

Обгърнат с огърлица от 24 островчета с десетки синьо-зелени плажове, Липси в Додеканезите се смята за Полинезия на Егейско море. С богата флора и фауна, защитени от Европейския съюз, островът е дом на разнообразна дива природа, включително средиземноморски тюлени монаси и морски костенурки. Делфините също са често срещани в района, а скоро на острова ще бъде открит нов морски резерват за делфини. Почиващите могат да се насладят на дни, прекарани в разходки с лодка, гмуркане, плажове и пешеходни преходи, преди да опитат от блюдата с морски дарове и да се включат в местните фестивали, като например празника на виното през август.

Как да стигнете дотам: До Липси може да се стигне само с ферибот или моторна лодка, като редовните линии са от Атина и Лерос.

Алонисос, Споради - приключения за водолазите

Снимка: iStock by Getty Images

Алонисос, част от групата на Спорадските острови, е рай за водолазите и място, където се намира първият подводен музей в Гърция. С "Партенона на потъналите кораби", един от най-големите потънали кораби от класическата епоха, обектът предлага на любителите гмуркачи уникален поглед към историята на региона. На острова се намира и Националният морски парк на Алонисос и Северните Споради, който сега е най-голямата защитена морска зона в Европа и дава възможност на посетителите да видят огромен брой растения и животни. Сред другите дейности, които се предлагат на острова, са каране на каяк, пешеходен туризъм и колоездене, а музеите и местната театрална група представят изкуството и културата на острова.

Как да стигнете дотам: До Алонисос може да се стигне със самолет или с ферибот от пристанищата на Волос, Агиос Константинос и Кими.