Те са не просто очарователни, луксозни или даващи ви възможност да се потопите изцяло в природата, а разкриват духа на Италия и най-прекрасните й традиции. 

Villa d'Este, езерото Комо

Снимка: iStock by Getty Images

Не би могло да има по-добър избор за настаняване в град Комо, разположен на югозападния бряг на езерото Лаго ди Комо, от огромния дворец Villa d'Este, построен за католически кардинал, в който е живяла кралица на Англия, а сега празнуващ своята 151-та годишнина като хотел. Преливащ от изкуство и прекрасни градини, датиращи от Ренесанса, това е достойната Grande Dame на езерото. Отворете прозорците на огромната си спалня, послушайте плискащата се по брега вода и се отпуснете. Цените са подобаващи -  започват от 1320 евро.

Хотел Hassler, Рим

Снимка: hotelhasslerroma.com

Гордо извисяващ се на върха на Испанските стълби, Hotel Hassler, е синоним на Вечния град. Оттук можете да видите римски руини, да се любувате на купола на "Свети Петър", да видите вътрешността на известната църква Trinità dei Monti и да пиете коктейл Dolce Vita на зашеметяващата тераса на покрива на хотела. Това е един от малкото петзвездни семейни хотели, останали в Рим - и заема абсолютния връх в своята клас. Цените започват от 861 евро.

Sextantio Santo Stefano di Sessanio, Абруцо

Снимка: iStock by Getty Images

Sextantio Santo Stefano di Sessanio се намира на половин час извън L'Aquila в планините на Абруцо - но това просто означава, че трябва да останете по-дълго в това средновековно село, което служи и като "разпръснат хотел", с бивши селски къщи, превърнати в стаи. Луксът тук е различен - остава верен на начина, по който са спали фермерите, а всичко в менюто се приготвя изключително с местни продукти. Цените за нощувка започват от 213 евро.

Forestis, Доломити

Снимка: forestis.it

На хълм в Доломитите се намират три модерни кули - със стъклени фасади, облечени в дърво и с балкони, гледащи към долината, разположена между назъбените върхове. Това е Forestis, предлагащ не просто спа процедури - йогата е с келтско влияние, а вечерята издига тези върхове на централно място в ресторант, подобен на амфитеатър. Цената за нощувка в една стая, с полупансион е 630 евро.

Galleria Vik, Милано

Снимка: galleriavikmilano.com

Скулптурата на Роден във фоайето е първият знак, че Galleria Vik е един много специален хотел. Вторият е гледката (от повечето стаи) направо към Галерия "Виторио Емануеле II" - емблематичната търговска аркада на Милано от XIX век и най-стар действащ търговски център в Италия, и Миланската катедрала или Дуомото. Резервирайте стая с такава гледка и щом излезете на терасата, буквално ще увиснете над правещите снимки туристи и миланците по време на ежедневната им passeggiata (разходка). Модерна класика в историческа обстановка. Цената за нощувка започва от 505 евро.

Oasyhotel, Тоскана

Снимка: oasyhotel.com

Oasyhotel, разположен в природен резерват на север от Пистоя, ви позволява да се насладите напълно на дивата страна на Италия. Неговите хижи с дървена конструкция са разположени върху терен, откъдето можете да наблюдавате диви животни, да се разходите из гората с електрически велосипед или да следвате линията на езерото. Хотелът, до голяма степен, е самодостатъчен, благодарение на собствена ферма, като продуктите му, от свинско до ябълки, се появяват в менютата на неговите ресторанти. Ако се уморите от природата, разгледайте художествената галерия, киното и спа центъра на хотела. Цените започват от 484 евро.