Те са като произведение на изкуството. Впечатляват със сложност, с невъзможна геометрия и артистичност. Не пропускайте възможност да ги опознаете.

Улица Ломбард (Lombard street)

Снимка: iStock by Getty Images

Призът за най-криволичеща улица в света печели Ломбард стрийт в Сан Франциско. Осемте зигзагообразни завои са създадени, за да се смекчат наклона на улицата от невъзможните 27 на 16 градуса. А ограничението, с което можете да шофирате тук е 8 км/ч. Острите, криви и стръмни завои на Ломбард са истинско изпитание за всеки шофьор. Покритата с цветя улица е една от най-посещаваните забележителности в калифорнийския град, като на ден минават около 6000 туристи. Към момента шофирането по Ломбард е безплатно, но властите от край време планират такса за преминаването по нея, за да облекчат трафика.

Авеню 9 юли (9 de julio Avenue)

Снимка: iStock by Getty Images

Зашеметяващото авеню "9 юли" в Буенос Айрес е кръстено на датата на основаването на Аржентина и е най-широката улица в света. Пресичането на 14-те пътни платна е предизвикателство за всеки пешеходец и ще трябва да се заредите с търпение, тъй като на всяко платно има светофар. Необичайната ширина на булеварда от 140 м се дължи на шахматната инфраструктура, използвана при планирането на Буенос Айрес. Завършването на масивния проект отнема близо 50 години, в хода на който биват разрушени над 60 хиляди кв.м. жилищна площ, което води до изселването на хиляди местни жители.

Улица Болдуин (Baldwin street)

Снимка: iStock by Getty Images

Когато говорим за нестандартност, няма как да не споменем улица Болдуин в Нова Зеландия. Колкото и невероятно да звучи, възвишенията ѝ достигат до впечатляващия 35-градусов наклон, което я превръща в една от най-стръмните улици в света, по която се движат моторни превозни средства. Погледната отдолу чудатата улица наподобява ски писта. Любопитно е, че в горещи дни асфалтът ѝ се е свличал, тръгвайки стремглаво надолу. Въпреки това Болдуин е осеяна с къщи, а местните се възползват, за да тренират в трудните условия и организират различни състезания.

Као Сан Роуд (Khao San Road)

Снимка: iStock by Getty Images

Евтини квартири, луд нощен живот, където сякаш всичко е разрешено и хаосът господства... Това е епичната Као Сан Роуд в Банкок, която спокойно може да бъде наречена най-лудата улица. Тя е епицентърът на "backpackers" дошли да купонясват. Ден и нощ Као Сан не спи. Обхождайки парти улицата от край до край, ще се усъмните, че баровете и ресторантите някога ще свършат. На нощния пазар ще откриете всичко, което би надхвърлило и най-смелите ви мечти - от местни дрехи и аксесоари до щандове с ядливи насекоми и скорпиони.

Ebenezer Place

Снимка: iStock by Getty Images

Три крачки и всичко приключва. Шотландската улица Ebenezer Place има рекордната дължина от 2.06 м, с което намира място в "Книгата за рекорди на Гинес" като "най-късата улица в света". Историческата улица се появява, когато предприемачът Александър Синклер построява единствения имот на нея - хотел Mackays. Няколко години по-късно необичайната форма на сграда и разположението на входа ѝ подтикват градската управа да регистрира тези три крачки като официална улица и моли Синклер да ѝ постави име. Частта на хотела обърната към Ebenezer Place e наречена Бистро No1.

Шпройерхофщрасе (Spreuerhofstrasse)

Снимка:schwaebischealb.de

Според "Гинес" рекордът за най-тясна улица в света държи улица Шпройерхофщрасе. Нейната родина е старата част на Ройтлинген, Германия. В най-тясната си част тя е широка 31 см, което я прави труднодостъпна. Любопитно е, че улицата е създадена през 1727 г. и оттогава не е търпяла реконструкции. Истината е, че Шпройерхофщрасе представлява по-скоро процеп между две сгради, но тъй като е общинска земя и по нея може да се преминава, кметството ѝ дава статут на улица.

Алеята на дъвките (The Gum Wall)

Снимка: Цветана Игнатова

Колоритната "Стена на дъвките", намираща се под пазара Парк Плейс в Сиатъл, е на практика цяла уличка с 15 м дължина и 4.5 м височина, покрита изцяло с дъвки. Лепкаво изкуство представлява близо тон наслоени дъвки с всякакви форми, размери и цветове. Въпреки противоречивите мнения, традицията съществува от повече от 30 години и нашумя като една от ексцентричните емблеми на града, превръщайки се в любимо място за снимки на влюбените двойки и туристи.

Магическото кръгово кръстовище (The Magic Roundabout)

Снимка: iStock by Getty Images

"Магическото кръгово" е способно да обърка и най-уверения шофьор. То представлява една централна окръжност, около която са разположени 5 малки кръгови, също разположени в една голяма окръжност. Или казано по друг начин, общо 7 кръга. Английското чудо, от което може свят да ви се завие свят, съществува от 60 години и се намира в град Суиндън. За разлика от други подобни кръгови, тук движението е двупосочно. Въпреки че носи славата на най-сложното и объркващо кръстовище в света, произшествията на пътя тук са по-голяма рядкост от очакваното.