Във времето на най-различни атракции, търсенето на по-добрия all inclusive и местата, където най-добрите ди джеи се подготвят за едно незабравимо лято, една група от астротуристи се е насочила към по-специфична форма на нощен живот.

Астротуристите са хора, които търсят най-тъмните места в света с една единствена цел - да се любуват на безкрайните съзвездия. Тяхната форма на почивка идва с особена специфика - откриването на отворени пространства, далече от градска среда и тишина.

Йохан Екльов е написал цял пътеводител за своите съмишленици и е посетил тъмните гори на Великобритания, опознал е мракът на Южна Европа и дори е нощувал в някои от популярните американски национални паркове. Вълнуващи дестинации в неговата класация са и Андите.

Въпреки всички разнообразни посоки, повечето астрални почитатели избират една особено дестинация - Качи Лодж в Боливия. Намира се на височина от 3 657.6 метра и се намира само на един час със самолет от Ла Паз. Гостите се настаняват в малки бунгала, които често приличат на футуристични глобуси, ако сте гледали "Марсианецът", може да видите приликите между едната и другата територия. Пътят до тази висота, преминава през град Уюни - малко селце близо до една от най-големите солени пустини в света.

Боливия предлага възможно най-чистата и най-красива гледка към космоса, без никакво светлинно замърсяване. Качи Лодж посреща своите гости и предлага гурме изживяване от най-високо ниво - ресторантът е препоръчан от хората на Мичлен. Храната е традиционна и достатъчно изкушаваща, за да допълни цялостното изживяване.

От тази точка са тръгнали най-различни истории за инките и техните чудеса.

Колумб отплава на запад през далечната 1942 г. и дори и да не открива Северна Америка, предоставя достъп до един нов свят. По време на цялата европейска инвазия в Латинска Америка, Колумб има възможност да види и вулкан Тейде. Освен, че е третия най-висок в света, същият присъства и в дневниците на мореплавателя. Той е написал "Тейде избухна!" и нищо повече. Тейде е световно наследство, а околностите са го превърнали в национален парк.

Абиско, Лапландия

Снимка: iStock by GettyImages

Гостите на Кочи Лодж имат достъп до лифт, ако дългите разходки не са тяхната цел. По-важното е, че астро туристите ще могат да се насладят на Млечния път по начин, по който никой друг не е успял. През 60-те години на миналия век, звездобройците намаляват своя интерес към Канарските острови, светлинното замърсяване от близките хотели е помогнало за тяхното прогонване.

Йохан признава, че астротуризмът се е превърнал в индустрия за милиарди долари.

Скандинавските региони привличат хора през зимата. Освен звезди, мнозина искат да се насладят и на Северното сияние. Пътят към Исландия, Северна Норвегия или Швеция, са сред фаворитите. Да не говорим, че ледените хотели са още едно особено изживяване.

Качи Лодж, Боливия

Снимка: iStock by GettyImages

В сърцето на Лапландия се крие още една специална локация - Абиско. За достигането до поглед към открития космос, гостите са изпращани по пътеките с фенерчета, излъчващи приглушена червена светлина. На мнозина са предоставени и очила за нощно виждане, с чиято помощ няма смущаване на останалите туристи. По-големите почитатели избират и станция Аврора - единственото място в Северна Европа, където полярната нощ е безкрайна.

Южна Швеция също запазва тази традиция, управниците не пестят електричество, но услужливо гасят светлините на града, за да са сигурни, че всеки ще може да се наслади на красивата морска гледка и плуващите звезди. Град Ломма иска да бъде и една от най-тъмните локации в света, позволявайки сериозен поглед към звездите.

Остров Он Мон е най-южният остров на Зеландия и известен с огромните си скали и красива космическа панорама. Професионалните гидове са успели да преброят повече от 5000 звезди, които могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око.

Остров Ньорд може да се похвали със своя тъмен парк и съществува от 2017 г. Това е локация, в която изкуствената светлина е забранена.

Франция също прави своите първи стъпки към звездния туризъм. През 2019 г. се въвежда законовата разпоредба за броя светлинни реклами в градовете, а през 2021 г. вече има изисквания за светлина и други сияния.

Французите измерват топлината на светлината и забраняват някои конкретни реклами, които могат да нарушат удоволствието на този вид туристи. Изключването на осветлението във Виена вече се случва в 11 часа вечерта, а в Гронинген има регулация на светлините от различните индустрии.

Международната асоциация "Тъмно небе" издава сертификати на локации, позволяващи зашеметяващи звездни гледки. Статистиката показва, че в световен мащаб има около 40 тъмни парка, които не стигат и за половината от запалените туристи.

Мракът продължава да е изкушение за мнозина, трудно е да се разбере неговата есенция, докато не останете под звездното небе и не осъзнаете, че големите полиси убиват нещо неповторимо със светлините си.