От кехлибара в гигантските халби за бира, златната слънчева светлина във Фрайбург, до блясъка на великолепните алпийски езера, Бавария и Баден-Вюртемберг се оказват по-топли и по-гостоприемни от очакваното.

Когато не покорявате величествените върхове, не се наслаждавате на тучните ливади, или не се разхождате по средновековни улички и алеи, прелестите на този регион се оценяват най-добре при пътуване с кола. Пътищата в Германия са отлични, а пейзажите в региона може да ви накарат да спирате на всеки километър, за да наблюдавате с удивление разкриващите се панорами.

Бавария и Баден-Вюртемберг гордо носят титлата си на най-живописните региони на страната.

По хълмовете в Бавария

Регенсбург

Снимка: iStock by Getty Images

Крайбрежният Регенсбург е дом на не една и две римски реликви, които все още се намират на север от Алпите. Онова, което някога е било отдалечен римски лагер, се превръща в удобна спирка за Карл Велики и Каролингите. Изграждането на каменния мост над река Дунав превръща Регенсбург в стратегически регионален търговски център, позиция, която той заема до откриването на Америка, която измества търговските пътища на запад.

За разлика от останалата част от Германия, Регенсбург до голяма степен е пощаден по време на Втората световна война, което означава, че неговият лабиринт от улици и алеи остава почти същият, какъвто е бил преди хиляди години. Дори Каменният мост е непокътнат и е вълнуващо да се разхождате по него, по стъпките на кръстоносците, които някога са поели на дълъг поход към Йерусалим.

Реклама след 7-ми параграф

Храмът Валхала близо до Регенсбург

Снимка: iStock by Getty Images

Докато средновековните истории и легенди са изключително вълнуващи и все още живеят в историческата памет на града, Регенсбург е по-оживен от всякога. Между другото тук живеят и не малко българи, които са активна част от местната икономика.

Наричат Регенсбург град на църквите. Символът на града е величествената катедрала Свети Петър. Един от най-впечатляващите образци на баварската готическа архитектура е известен и като Петерсдом (Petersdom).

Символът на Регенсбург е величествената катедрала "Свети Петър"

Снимка: iStock by Getty Images

Ако историята на катедралата не ви ангажира толкова активно, не пропускайте Wurstkuchl до Каменния мост, където още от 1135 г. се продават братвурст, кисело зеле и баварска сладка горчица.

Вероятно няколко часа по-късно ще се радвате, че сте си поръчали допълнителна порция, когато навлезете в дебрите на Баварските Алпи. Дори и да не сте на пешеходен туризъм, надморската височина и главозамайващите гледки сами по себе си са достатъчни, за да изострят апетита ви.

Германия е дом на малка част от Алпите, но близостта на върховете до голям център като Мюнхен означава, че са не просто достъпни, а че местните власти са осигурили всякакви възможности да се влюбите в планината.  Можете да се дивите на Алпите зад предното стъкло на кола или над ръба на огромна бира на дървената тераса на горска хижа, но ако имате възможност да се разходите, непременно го направете.

Макар и изтощени от няколкочасовото пътуване, бързо ще забравите умората си, след като зърнете пред себе си заснежените върхове, докъдето погледът ви стига. Няма да сте първите, на които дъха им ще спре, с широка усмивка ви пожелават незабравимо приключение местните.

Езерото Кьонигзее

Снимка: Getty Images

Някои от най-добрите туристически маршрути в Германия се намират в Националния парк Берхтесгаден, сред тях е и най-живописното планинско езеро в региона- Кьонигзее, известно и като "Кралското езеро". То простира смарагдовите си води в продължение на 8 километра.

От Алпите към Шварцвалд

Бавария има Алпите, но Баден-Вюртемберг има Шварцвалд. Изберете еднодневни екскурзии до близките до Фрайбург забележителности. Но преди това просто опознайте този великолепен град - къщите му с фронтони, средновековния план на улиците и площадите, изпълнени с книжарници и колоритни търговци. Накрая не можете да не опитате легендарния шницел в града на бъдещето, както още е известен Фрайбург.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако това не е достатъчно за приключенския ви дух, непременно тествайте тялото си с пешеходна екскурзия до Шварцвалд. След малко повече от 11 километра ще се озовете в абатството Свети Петър. Друг преход, от почти 16 километра, ще ви отведе в друг свят - там, където ловците на вещици издирвали митичната Gfällrote. Според легендата, вещицата променяла формата си, но винаги била придружавана от две кучета. Така и ловците разбирали къде се намира всяващата ужас дама.

След дългите преходи и зловещите истории, Фрайбург е прекрасен избор за отдих от дълбоките, мрачни вещерски гори.

Не само кафенетата, които се разпръснати из площада, и собствениците им, които греят в усмивки и вежливост, но и самият град също се радва на 2000 часа слънчево греене годишно. Фрайбург е най-топлият град в Германия. Ако ви стане твърде горещо от слънце и бира, бихте могли да се разхладите, като посетите езерото Констанс.

То е едно от най-големите в Германия, а в Европа се нарежда на трето място след Балатон и Женевското езеро.

От крайбрежната алея във Фридрихсхафен можете да се вгледате през езерната шир към върховете на швейцарските Алпи.

Освен със зашеметяващите гледки, градът е известен и като родното място на цепелина. През 90-те години на 18 век, граф Фердинанд фон Цепелин, става пионер в областта на аеронавтиката, когато изобретява първия пътнически цепелин, пуснат на 2 юли 1900 г. Полетът му продължава 18 минути, след което е приземен във водите на езерото Констанс.

Повече подробности за вълнуващата история ще откриете в Музея на Цепелин, но освен това имате и опция да летите с цепелин, и да се насладите на фантастичните гледки на Австрия, Германия и Швейцария.

След такова преживяване си струва да поплувате в езерото, за да охладите страстите. Strandbad Friedrichshafen е удобно обществено място за плуване, точно на езерото, с прекрасна тревна ивица за слънчеви бани, бар и дори горещ душ, за само 20 евроцента.

След като сте събудили апетита си, се насочете към веселия крайбрежен ресторант, където можете да опитате езерен костур или по-калорична традиционна храна като Allgäuer Käsesuppe (супа със сирене) или Schweitzer Wurstsalat (швейцарска салата с колбаси).