През 2020 г. в Бергамо и Бреша бяха регистрирани първите пациенти с коронавирус в Италия - сега двата града живеят с надеждата за по-светли дни и повече радост - напълно заслужени и като столици на културата, след трите години на изпитания.

Северна Италия изобилства от исторически и изпълнени с изкуство градове, които се борят за вниманието на пътешествениците. Но повечето посетители традиционно се насочват към Венеция, Милано или Торино, а тази година в полезрението ви трябва да попаднат често пренебрегваните Бергамо и Бреша.

Двата града са подготвили серия от съвместни инициативи и проекти - общо около 600,които имат за цел да популяризират възраждането им чрез различни културни събития, изложби и да покажат не само богатата си история, но и амбициозната им перспектива за бъдещето.

"Номинацията за италианска столица на културата е голяма възможност за нашите територии", казва кметът на Бреша Емилио дел Боно. "Основното предизвикателство е да направим така, че нашите градове да станат известни като неизчерпаеми художествени и културни източници, каквито са. Искаме посетителите да излязат от балона на обичайните, по-известни и "надути" туристически дестинации, за да разгледат скритите, но също толкова прекрасни съкровища на Бреша и Бергамо."

Календарът на събитията ще включва художествени изложби и музикални фестивали, оперни представления и инсталации на площадите, като официалното начало ще бъде поставено в следващите дни и ще продължи до края на 2023 г.

Бергамо и Бреша се намират съответно на 52 км и 90 км източно от Милано. Пътуването с автомобил до двата града отнема малко повече от час, но влаковете също са отлична възможност. След като пристигнете на жп гарата в Бреша, следвайте указателните табели за метрото - 13 - километрова мрежа, състояща се от една единствена линия, която свързва северната и южната част на града чрез 17 спирки. Спирка Vittoria е отправната ви точка за опознаване на града.

В Бергамо можете да започнете с разходка по Via Roma към Porta Nuova - някогашната официална врата на града, датираща от 1830 г. Бергамо има и свое летище, което пък е основният център на Ryanair в региона.

Бергамо е елегантен град, разделен на две части - Città Bassa (долният град), където се намира гражданският център, и Città Alta (горният град), прилепнал към скалистите склонове на върха на хълма. Двете части се свързват с кабинков лифт и макар че Бергамо Alta често се смята за главна забележителност, Bassa също крие много чар и показва повече от историята на града.

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте Borgo Pignolo - средновековен квартал, изпълнен с бутици и дворци, които често крият в себе си причудливи дворове (не се колебайте да надникнете, ако портите са отворени). Отделете време за разходка по Sentierone и посещение на театър "Гаетано Доницети". Потопете се в Borgo San Leonardo (намира се в противоположната посока на Borgo Pignolo ), друг симпатичен квартал, осеян с ярко оцветени градски къщи, антикварни магазини и оживени кафенета.

Снимка: iStock by Getty Images

Все още ограден от отлично запазените венециански стени от XVI в. (обект на световното наследство на ЮНЕСКО), Бергамо Alta е фотогенична плетеница от калдъръмени улички, средновековна архитектура, прекрасни занаятчийски магазини и исторически сладкарници, с обширни гледки към околния пейзаж (виненият регион Франчакорта не е далеч оттук).

Спрете се на великолепния площад Piazza Vecchia, някогашен граждански център на града, и се възхитете на Palazzo della Ragione - венецианско-готическа сграда и бивше кметство, превърнато в съдебна палата, която датира от XII век. (Бергамо е бил най-западният град-крепост на Венецианската република от 1428 г. до Наполеоновата епоха, така че венецианските елементи изобилстват в града).

Точно зад нея се намира Piazza Duomo, където се намира една от най-прекрасните църкви, които някога сте виждали - базиликата Santa Maria Maggiore. Ако имате време, посетете и съседния параклис Colleoni - изключително пищният мавзолей на Бартоломео Колеони, една от най-обичаните личности в Бергамо.

Снимка: iStock by Getty Images

Непременно посетете Palazzo Moroni и Accademia Carrara - която ще отвори врати с нов облик през 2023 г. - и GAMec (Галерия за модерно и съвременно изкуство) - три много различни пространства за изкуство, чиито колекции представят от ренесансови фрески до съвременни творби.

Вторият по население град в Ломбардия след Милано - Бреша, със сигурност ще ви впечатли. Грижливо поддържаният му исторически център с римски руини и ренесансови площади, средновековни сгради и останки от фашисткия период на страната - всичко това може да бъде открито, като се посетят четирите му основни площада (най-добре в хронологичен ред!).

Снимка: iStock by Getty Images

Започнете от Piazza del Foro, където все още се намира археологическият комплекс на римския форум, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и включва една от най-важните колекции от римски реликви, открити в Северна Италия, с останки от храмове и древни фрески. Не си тръгвайте, без да сте видели Vittoria Alata - римска бронзова статуя, открита за първи път тук в началото на XIX в. Местните жители я смятат за символ на града, а художествените критици - за скулптурен шедьовър.

За повече информация за историята на Бреша и Ломбардия отделете няколко часа в обширния музей Santa Giulia, който се помещава в бивш бенедиктински манастир недалеч от Форума. Неговата колекция се простира от IV в. пр.н.е. чак до 1700 г. и включва две впечатляващи римски къщи с прекрасни мозайки. В Santa Giulia се провеждат и временни изложби на изкуство.

Piazza Paolo VI е религиозното сърце на града, където се намират не една, а две катедрали - неокласическата Duomo Nuovo и Duomo Vecchio от 12 век - известна още като La Rotonda - рядък пример за кръгла средновековна каменна сграда, която не би изглеждала неуместно в епизод от "Игра на тронове".

Снимка: iStock by Getty Images

Оттам пресечете улицата и се спуснете към Piazza della Loggia. Това е най-изисканото обществено пространство в Бреша. Отличава се с ренесансови сгради, изящна часовникова кула и изключително богато украсения във венециански стил Palazzo della Loggia. Тук е най-доброто място, за да наблюдавате на чаша великолепно кафе как кипи животът в Бреша.

Ако искате да се насладите на изкуството, общественият музей Pinacoteca Tosio Martinengo, създаден през 1851 г. от благородника Паоло Тозио, ще ви изненада със забележителна експозиция. В колекцията на музея са изложени картини на местни художници от XIII до XVIII век в дворцова обстановка, а оригиналните тавани с фрески са също толкова впечатляващи, колкото и някои от изложените произведения на изкуството.

И Бергамо и Бреша ще ви впечатлят и с кулинарната си сцена.  Идеалното начало на деня в Бергамо е в историческото Caffè Cavour, а след това можете да опитате двойно повече еспресо в Caffe del Tasso на Piazza Vecchia - едно от най-старите заведения в Италия, датиращо от 1476 г. La Marianna е друга институция за сладки изкушения - макар че според гостите на града - най-доброто е gelato stracciatella (кремообразен ванилов сладолед с шоколадови акценти), който собствениците са създали през 1961 г. Сладкишите са задължителни в Бреша. Опитайте легендарните бисквити в Tacconi, сладкарските изделия във френски стил в Pasticceria San Carlo, и Bossolà, местен вариант на pandoro, в Bedussi.

Както Бергамо, така и Бреша, държат на традициите, включително и на собствените си версии на casoncelli - вид паста, за която всеки град претендира, че е негова заслуга. Те могат да се опитат в почти всички ресторанти в двата града, но за да се насладите на най-доброто, трябва да изберете Trattoria Porteri и Osteria al Bianchi в Бреша, както и Da Mimmo и Antica Osteria del Vino Buono в Бергамо.

По-съвременни менюта и модерна обстановка ще откриете в Il Circolino в Бергамо, което се помещава в сграда, която в миналото е била манастир, а след това затвор, и в Laboratorio Lanzani в Бреша - историческа месарница, превърната в бистро и магазин за вино, където можете да опитате стриди и да се насладите на великолепно вино.

Но ако искате да опитате някое от най-невероятните вина в региона, посетете Enoteca Al Donizetti, с почти 1000 бутилки за избор, и едно от незабравимите места в Бергамо. Ако сте в Бреша, трябва да се отбиете в Elda Pirleria в модерния квартал Carmine и да замените Aperol Spritz с Pirlo, местен аперитив, приготвено от бяло вино и Campari.

Между двата града съществува и културен маршрут. Cammino е 120-километров пешеходен преход с препоръчителни спирки за нощувка за едноседмично пътуване. Маршрутът, наречен Via delle Sorelle, се вие през зелените хълмове и долини на Ломбардия и е прекъсван от завладяващи гледки и културни спирки. През част от маршрута ще вървите по Strada del Vino - пътека, която минава през известния винарски район Франчакорта. Тази пътека се спуска и към брега на езерото Изео - едно недотам забележимо езеро, което често се пренебрегва заради съседните Гарда или Комо.

Бергамо и Бреша са наистина удивителна комбинация, която трябва непременно да откриете.

Снимка: iStock by Getty Images