Черна гора е специална с дивите плажове, тайните пътеки и приветливите местни жители, които непрестанно ще ви подканят да изпиете по питие с тях, за да чуете невероятни истории. Но тук ще откриете и света на суперяхтите, модерните бутици и плажните клубове само на 20 минути път.

Черногорците категорично имат по-бавен и затова по-осъзнат подход към живота, а освен спиращите дъха пейзажи и богатото културно наследство, което съчетава православни, католически, италиански и османски влияния, Черна гора предлага възвишен синтез на модерен комфорт и селски чар, който все още не е заличен от наплива на туристи.

За да ви помогнем да планирате следващото си пътуване, ви представяме някои от най-добрите места за посещение в Черна гора.

Котор

Снимка: iStock by Getty Images

Котор е едно от най-съвършените естествени дълбоководни пристанища в света, разположено в края на вътрешен залив, който не отстъпва на нито един норвежки фиорд. Калдъръмените улички, палатите на Венецианската република, древните градски стени и едноименната крепост са незабравими. Отвъд стените се простират поредица от бели каменни селца, съставени от къщички на моряци и рибари и внушителните домове на техните капитани. Красивите църкви, в които те са се молели за благополучно завръщане преди всяко плаване, прегръщат брега на залива.

Какво да видите

Разходете се из стария град и си починете под величествена топола, засадена след голямото земетресение от 1667 г. на тихия площад , преди да се отправите по тясна алея с къщи от 16 век. Изкачете 1350-те стъпала до върха на крепостта, която се извисява на 280 метра над града, преди да поемете покрай брега до село Столив с екстравагантната италианска църква. По пътя отделете време за обяд в крайбрежния ресторант Mademoiselle.

Къде да отседнете

Малкият бутиков хотел Hippocampus се помещава в реновирана сграда от 17 век в стария град на Котор и предлага елегантни стаи на отлично място. На километър или два около залива в живописното крайбрежно село Прчан Palazzo Sbutega е изящно реставрирана къща на брега на морето със спокоен двор с каменни плочи и плувен басейн. На пет метра от входната врата се намира частен понтон на брега на морето за отдих и плуване. Наемете една от петте стаи за гости или цялата къща, ако пътувате в група.

Пераст

Снимка: iStock by Getty Images

Черна гора е страна на прелестно море и дивни планинци, а Пераст, който се намира на входа на Которския залив, е нейната морска душа. Петър Велики изпраща тук своите благородници, за да се учат, когато основава руския флот, а в разцвета на града водите около Пераст са били осеяни с мачтите на близо четиристотин военни и търговски кораба. Великолепието на малкото градче отразява това отминало могъщество, а изумителните шестнадесет църкви се борят за място с грандиозните барокови каменни дворци на търговските принцове, епископи и адмирали и кулите, построени, за да ги защитават.

Какво да видите

Ако пътувате с кола, спрете по пътя във Luka"s Oyster Farm за пресни стриди с чаша местно бяло вино. Разгледайте малкия градски музей на Пераст, преди да се качите на някое от редовните корабчета до остров "Богородица от скалата".  Църквата от 17 в е построена на единствения изкуствен остров в Адриатическо море. За създаването му разказва местна легенда. Според нея, докато двама братя рибари хвърляли мрежите си край остров "Св. Георги", в тях попаднала икона на Богородица. Изведнъж се развила силна буря. Двамата рибари като по чудо успели да стигнат до брега и да спасят живота си. Случката породила у тях идеята за създаване на остров на мястото, където намерили иконата, остров, който да се превърне в подслон на иконата. Денят бил 22 юли 1452 г.

Къде да отседнете

Ресторантът на хотел Conté с места за сядане на елегантния морски бряг с изглед към остров "Богородица от скалата" трудно може да бъде конкуриран. Вътрешните модерни стаи са разположени в историческа сграда в центъра на града. Поискайте стая с изглед към морето и няма да останете разочаровани.

Полуостров Лущица

Снимка: montenegrodigitalnomad.com

Въпреки че се намира само на 20 минути от международно летище, очарователният полуостров Лущица е свързан с континенталната част с асфалтиран път едва през 70-те години на миналия век и оттогава темпото на развитие остава милостиво бавно. През нощта можете да чуете воят на чакалите отвъд терасираните маслинови горички, а през деня костенурките се разхождат по тесния, криволичещ път, който обикаля полуострова и свързва шепата малки селца на хълмовете. Тук местните жители продават домашна ракия, вино и вкусно черногорско прошуто, а каменистите пътеки се спускат през сенчести борове до тайни плажове и скрити югославски подводни тунели.

Какво да видите

Разходете се до островния манастир, до дивия плаж Арза, а след това хапнете едни от най-добрите морски дарове в региона в Рибарско село. Съвсем близо се намира плажът Жаниче. Насладете се на обиколка на полуострова с четириколки и непременно посетете впечатляващата австро-унгарска крепост. Завършете деня си със слънчева напитка и калмари на скара в спокойната таверна Adriatic Tavern, докато наблюдавате как водата се превръща в злато.

Къде да отседнете

Резервирайте място в обширния и удобен за семейства хотел The Chedi, който е с изглед към Адриатическо море и черногорската ривиера и разполага със собствено парче от близкия плаж на залива Luštica. За нещо по-бутиково, Villa Stari Mlin е красиво реновирана 400-годишна традиционна черногорска ферма с пет спални, 10-метров частен басейн, градини и 180-градусова гледка към морето и планините.

Херцег Нови

Снимка: iStock by Getty Images

Близо до хърватската граница и в сянката на планинската верига Орен, оживеният малък град Херцег Нови се спуска по стръмен хълм. В границите му се намират подобната на бижу неовизантийска църква "Архангел Михаил", която съчетава готически и романски детайли, испанска крепост от 17 в, босненски замък от 14 в. и амфитеатърът Крепост Канли Кула от 16 в., който през лятото е домакин на отлични филмови, театрални и оперни фестивали. Отправете се към оживеното малко пристанище на брега на морето, за да обядвате в Konoba Feral, където сочен октопод се приготвя по традиционен черногорски начин.

Какво да видите

Резервирайте дегустация на вино с гледка към морето в красивото лозе Savina, до едноименния манастир, или направете екскурзия с лодка до Синята пещера на близкия полуостров Лущица. Завършете деня с вечеря в семейната механа Sikimić (резервациите трябва да се направят поне два дни предварително), разположена в древното планинско село Жлиеби на 700 м надморска височина и с гледка към цялото черногорско крайбрежие, простиращо се до хоризонта.

Къде да отседнете

В края на града хотел Lazure е разположен около реставриран венециански лазарет от 18 век и разполага с елегантни стаи, СПА център с голям закрит басейн и красива частна плажна ивица.

Шкодренското езеро

Снимка: iStock by Getty Images

Шкодренското езеро е най-голямото на Балканите и се простира впечатляващо на черногорско-албанската граница. Южните брегове на езерото са осеяни с православни манастири и малки семейни лозя, а самото езеро е дом на изумително разнообразие от птици и диви животни.

Какво да видите

Най-добрият начин за опознаване на езерото е да наемете каяк в живописния крайезерен град Вирпазар. Докато сте там, опитайте вина и ракии заедно с местно сирене и сушени меса в семейната винарна Бук. Чудесна еднодневна екскурзия е да поемете с кола по южния бряг на езерото през малки рибарски селища, преди да поплувате на пясъчния плаж Муричи , откъдето се открива гледка към действащия манастир на остров Бешка от 14 век.

Къде да отседнете

Шкодренското езеро може лесно да бъде посетено за един ден от крайбрежието, но ако искате черногорско преживяване, препоръчваме семплите стаи на прекрасната вила Mond на семейство Пеянович в спокойното село Лимляни, където ще ви нагостят с традиционна домашна черногорска храна и вино от семейното лозе.