Когато става въпрос за избор къде да почиваме, храната и напитките се оказват една изключително важна част от плановете за пътуване. Разбира се, това е субективно и базирано на лични вкусове.
CNN Travel обаче предлага да изберете някои от най-добрите хранителни култури и дестинации по света.
САЩ
Много от популярните храни в САЩ произхождат от друга национална кухня. Пицата е италианска, пържените картофи белгийски или холандски. Хамбургери и кренвирши? Вероятно германски. Но в кухните в САЩ те са подобрени, превръщайки се в глобални икони за любителите на храната. Не бива да пренебрегваме и традиционните американски ястия, като например супа от миди, пай с лайм и салата коб. От CNN препоръчват чийзбургер и бисквити с шоколадов чипс, но не и посещението в известните вериги за бързо хранене.
Мексико
Ако трябва да изберете от коя национална кухня да опитвате до края на живота си, би било разумно това да е мексиканската. В нея има от всичко по малко и никога няма да скучаете. Сред енчиладите, такосите и кесадиите ще откриете пикантността на гръцките салати и богатството на индийското къри, топлината на тайландската храна и леките закуски от тапас. Тук на почит са суперхраните - авокадо, домати, лайм, боб и люти чушки са богати на антиоксиданти. Но те нямат здравословен вкус, а вкус на фиеста. Непременно опитайте Моле - сос, приготвен от люти чушки, подправки, шоколад и магически заклинания или Такос ал пастор и Тамалес. Избягвайте Тостадас, не заради друго, а заради невъзможността да бъде консумирано без всичко да се разпадне.
Тайланд
Уличната храна е любимата тайландска атракция за туристите. Прелистете местна готварска книга и ще ви бъде трудно да откриете списък със съставки, който да не е дълъг поне една страница. Комбинацията от толкова много билки и подправки във всяко ястие създава сложни вкусове, които по някакъв начин се съчетават като оркестрова музика. Тайландците съчетават пикантно, кисело, солено, сладко, хрупкаво в едно ястие. С влияния от Китай, Малайзия, Индонезия, Мианмар и кралска кулинарна традиция, тайландската кухня е най-доброто от много светове. Най-вълнуващата част обаче е гостоприемството. Слънце, плаж, обслужване с усмивка и купичка, пълна със som tam - това е прекрасният живот. Не пропускайте Том ям кунг и Масаман къри. Избягвайте Пла сом - тази ферментирала риба, консумирана без готвене, е популярна в някои части на Североизточен Тайланд, но се смята, че причинява рак.
Гърция
Пътуването и храненето в Гърция приличат на оживяла снимка от лъскаво списание, но без фотошоп. Подобно на синьото море и белите сгради, маслините каламата, сиренето фета, пъстрите салати и печените меса са перфектни като от картичка. Тайната на гръцката храна? Зехтинът. Дар от боговете, зехтинът е може би най-големият износ на Гърция, който повлиява начина, по който хората по света мислят за храната и здравословното хранене. Храненето в Гърция е и начин да се запознаете с историята. Една хапка долма или една супа от леща дават представа на живота в Древна Гърция, когато тези рецепти са били създадени. Не пропускайте Спанакопита и гирос, разбира се. Избягвайте Lachanorizo.
Индия
Когато една кухня използва подправки в такова изобилие, че месото и зеленчуците изглеждат като второстепенни съставки, знайте, че имате работа с готвачи, посветени на вкуса. В индийската кухня няма правила за употребата на подправки, стига да се получи нещо вкусно. Една и съща подправка може да придаде колорит на солени и сладки ястия, а понякога може да се консумира и самостоятелно. Например, семената от копър се ползват като освежаващо дъха и подпомагащо храносмилането средство в края на храненето. А всяка страна, която успява да направи вегетарианската храна страхотна на вкус, със сигурност заслужава Нобелова награда. Регионалното изобилие е огромно. Има морски дарове от Гоа, уазуан от Кашмир и изобилието от кокосови орехи в Керала. Опитайте Дал - Индия е успяла да направи варената леща вълнуваща, както и Доса - палачинка с пълнеж от сирене до пикантни зеленчуци, идеална за обяд или вечеря. Избягвайте пиле балти.
Япония
Японците прилагат същата прецизност към храната си, както и към инженерните си разработки и всичко останало. Това е страна, която ражда тиранични майстори на суши и рамен хулигани, каращи персонала и клиентите си да треперят. Японската кухня ви предлага разкошно многостепенно ястие кайсеки, което представя сезоните като визуална и кулинарна поезия. Дори да си вземете нещо случайно и непознато досега във вашия гастрономически речник от хладилните рафтове на магазин за хранителни стоки, пак ще бъдете очаровани. В Япония е невъзможно да се храните лошо. Опитайте мисо, насладете се на суши и сашими, на пържени хапки, но забравете за фугу. Наистина ли нещо е толкова вкусно, че да си струва да рискувате живота си, за да го изядете? Отровната риба фугу е потенциално смъртоносна.
Испания
Да живее Испания, страната, чиято хедонистична култура на хранене всички тайно желаем да е наша. Цялото това обикаляне на барове и ядене на тапас, обилните вечери в 9 вечерта, безкрайните предизвикателства с портокали - това е култура, основана на, около и понякога дори в храната. Испанската кухня се приготвя със същата необуздана страст, с която се танцува фламенко. Хората похапват закуски през целия ден с интервали от основни хранения. От плодовете на Средиземно море до тези на Пиренеите, от нотките шафран и кимион на маврите до безумните молекулярни експерименти на Феран Адриа - испанската храна е вечна, но авангардна. Опитайте всичко, но не и Гаспачо.
Франция
Ако сте от хората, които не обичат да се хранят, защото "в живота има нещо повече от храна", тогава посетете Париж. Това е град, който е известен със своите суетни жители, но всички те вярват в добрата храна. Двучасовите обедни почивки с тристепенно меню са нещо обичайно. Двуседмични ваканции са съсредоточени върху проучване на комбинации от вина и сирена из страната. "Земната" кухня ще изненада всички онези, които смятат французите за кулинарни сноби в областта на храненето - все пак това е родината на пътеводителя "Мишлен". Ястия като касуле, пот о фьо и пържола фрита са истинско откритие. Ескарго - охлюви в масло, са превърнати от французите в произведение на изкуството. Не посягайте към фоа гра - не е хуманно.
Китай
Храната е била форма на бягство за китайците през цялата им бурна история. Местният предприемачески дух и фините аспекти на пестеливостта водят до един от най-смелите в кулинарията народи в света. Но китайците не просто готвят и продават храна, те я правят невероятно вкусна. Китай е мястото, където трябва да отидете, за да се шокирате от храната десетина пъти на ден. "Това може ли да се яде?" ще се превърне в ежедневен рефрен на безстрашния пътешественик. Регионалните кухни на Китай са толкова разнообразни, че е трудно да се повярва, че са от една и съща нация. Това не е култура на хранене, която може лесно да се обобщи. Опитайте от всичко, но не и супа от перка на акула. През последните години еко активистите настояват китайските ресторанти да спрат да предлагат това ястие.
Италия
Италианската храна завладява вкусовите рецептори по света от векове с пикантните си доматени сосове, хитроумните неща, които италианците правят с брашно, и сметановите десерти. Всичко в италианската кухня е просто. Вземете паста, добавете малко зехтин, малко чесън, може би домат или резен бекон. Бам! Имате парти в чиния. Италианската кухня е сборник от приятни за публиката ястия - от сиренето до хрупкавите пържени меса. Много хора я приемат с радост в домовете си, особено начинаещите готвачи. В това се крие истинският гений - италианската храна се е превърнала в храна за всички.