Известна още като ал Хиджр или Мадаин Салех, тя е перлата в короната на археологическите забележителности на Саудитска Арабия и е първото място в страната, вписано в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство. Построен между 1 век пр. н. е. и 1 век сл. н. е., този древен град включва впечатляващ некропол с гробници, издълбани в пясъчник, разположени на фона на обширния пустинен пейзаж на Северозападна Саудитска Арабия.

Древният град Петра е бил столица на набатейския народ, докато Хегра е южният аванпост на кралството, докато не е бил изоставен през XII век.

Снимка: iStock by Getty Images

Но докато Петра е едно от седемте чудеса на съвременния свят и преди пандемията посреща над един милион посетители годишно, Хегра е достъпен за повечето международни посетители едва от 2019 г., когато Саудитска Арабия за първи път започна да издава туристически визи, пише CNN.

Хегра все още не е популярна, но това се променя благодарение на АлУла - близкият град-оазис, превърнат в център на изкуствата, културата и туризма, който може да се похвали с малко, но добре свързано летище с редовни полети от и до Джеда, Рияд и Дубай.

Отвъд сенките на историята

Счита се се, че набатейците са търгували с ароматни вещества и различни подправки, много от които са използвани в религиозните ритуали.

Две от тях - тамян и смирна, мнозина познават като дарове, поднесени на младенеца Исус.

Но по-голямата част от културата на набатейците е изгубена в историята. Сега, инвестициите в археологията от страна на саудитското правителство означават, че ще има все повече информация за Хегра и други набатейски обекти.

Снимка: iStock by Getty Images

"Всички сме чували за асирийците, всички сме чували за месопотамците", казва Уейн Боуен, професор по история в Университета на Централна Флорида. "Но набатейците  се изправили срещу римляните, изправили са се срещу елинистичните гърци, имали са тази невероятна система от цистерни в пустинята, контролирали са търговските пътища. Мисля, че те просто са погълнати от историята на разрастването на Римската империя."

Макар че набатейците не са оставили много исторически документи, едно от постиженията на тяхната култура продължава да играе огромна роля в региона - набатейската азбука поставя основите на съвременния арабски език. Неотдавна някои историци буквално дадоха лице на набатейците.

В началото на 2023 г. те разкриха "Хинат" - реконструираното лице на набатейска жена, чиито останки са открити в пустинята. Сега пътешествениците могат да я видят в посетителския център на Хегра.

Пясъчната земя

При пристигането си в центъра за посетители гостите се посрещат с фурми и чаши саудитско кафе, което е много леко приготвено и често е смесено с кардамон. То се налива от традиционна сребърна урна с извит накрайник. След това те могат да се качат в ретро Land Rover в стил средата на века (със или без покрив, в зависимост от времето) с водач и да потеглят на обиколка.

Подобно на много други места в тази наситена със слънце част на света, АлУла и околният регион е най-добре да се посетят рано сутрин или вечер. Това важи с още по-голяма сила за Хегра, където няма дървета или постройки, които да блокират изгарящото обедно слънце. Набатейците са били номадски народ, така че от тяхното ежедневие не е останало много. Това, което е останало, обаче, са удивителните места за последен покой. В района има общо около 115 известни и номерирани гробници.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-известната от тях е Каср ал-Фарид (на арабски "самотният замък"), която се издига гордо със своята 22-метровата конструкция, драматично разположена на фона на пустинята. Контрастът е отличен фон за снимки, особено непосредствено преди залез слънце, когато розово-оранжевата светлина подчертава пустинните тонове.

Обикновено за посетители се отваря една гробница. Отворените за туристи гробници се сменят, така че нито една от тях да не е препълнена и това да застраши реликвите. В зоната около рамките на вратите могат да се видят имената на погребаните тук хора. Дизайнерските детайли дават сведения за това откъде може да са пътували жителите. Изображенията на феникси, орли и змии предполагат познанство с култури от толкова далечни страни като Гърция и Египет.

Разширете търсенето си

Мнозина съчетават пътуването си до Хегра с посещение на по-малките исторически обекти в близост като Дадан и Джабал Икма.

В долината Джабал Икма, която саудитците наричат "библиотека на открито", можете да видите редица издълбани надписи на арамейски, дадански, тамудски, минойски и набатейски език, които дават представа за богатата история на този регион. Преводите са показани на арабски, английски, а понякога и на френски - френските монаси са били ранни посетители на района. В Дадан някога се е намирал ключов предислямски търговски град, където търговците на подправки са се смесвали с религиозни поклонници.

Най-забележителният обект е "Лъвските гробници" - група мавзолеи, украсени с - както показва името - дърворезби на лъвове. Не е трудно да посетите и трите обекта в рамките на един ден. Най-лесният начин да направите резервация е чрез уебсайта на официалния държавен орган за туризъм в района - Experience AlUla. Пътниците, които бързат, могат да резервират двучасова обиколка, но има и следобедни и дневни възможности.

Не пропускайте покритата станция на открито в близост до центъра за посетители на Хегра, където можете да издълбаете с малко длето името си или инициалите върху парчета камък. Вложените усилия ще ви помогнат да оцените колко много труд са положили набатейците, за да създадат тези шедьоври. Миниатюрни версии на най-величествените структури на Хегра, изработени от жените, които ръководят тази работилница, също са достъпни за продажба.

Бъдещето

Петра се фокусира върху опазването на околната среда и борбата с прекомерния туризъм, а това дава възможност на Хегра да се развива и да привлича повече посетители.

Според Дейвид Граф, почетен професор по история на Близкия изток в Университета в Маями, много от археолозите, които преди са ръководили разкопки в Петра, сега се насочват към Саудитска Арабия, което предполага, че съвсем скоро ще има нови открития. А това означава също, че все повече хора по света ще научат за набатейците и техния принос към историята. "Набатейците са били много космополитна, изтънчена култура и аз се опитвам да наблегна на това", казва Граф, който продължава да публикува статии и да изнася беседи и след пенсионирането си.

Снимка: iStock by Getty Images