Залите на Кралския дворец във Венеция отново приемат посетители от миналата седмица след повече от 20 години реставрация, съобщават от БТА.

Сградата на площад Сан Марко е известна като Двореца на Сиси, но е построена от Наполеон. Той го поръчва две години след като става крал на Италия през 1802 г. Реставрира го Френски комитет за опазването на Венеция с подкрепата на Регионална дирекция за културно и природно наследство на областта Венето.

Преди това дворецът е бил в окаяно състояние и е служел за офиси. Възстановяването му се е забавило именно защото е трябвало да бъдат изведени оттам пет администрации.

Наполеон построява двореца, след като става крал на Италия само за шест години. Той обаче никога не отсяда в него. Сиси, както е известна императрицата на Австрия и съпруга на Франц Йосиф - император на Австро-Унгария, отсяда в него за първи път, когато е на 19 години, през 1856 г., и през 1861-1862 на два пъти по няколко месеца. За последен път го посещава през 1895 г. когато гостува на крал Умберто и кралица Маргарита.

Embed from Getty Images

Дворецът е построен в необароков стил и е изрисуван от художника Джузепе Борсато под френско влияние. В същия стил са и мебелите и декорациите.

Дворецът е със 27 зали. Преди девет години са отворени девет от тях, като най-впечатляваща е Балната зала. Още тогава е реставриран будоарът, подреден специално за Сиси - с фриз с любимите й цветя - момини сълзи и синчец. Тогава са отворени спалнята и приемната й.

Сега посетителите могат вече напълно да се потопят в атмосферата на 19-и век и да разгледат всички помещения. Реставрацията е върнала разкоша на фреските, на мазилките и мрамора, на камините, тапицериите, вратите и прозорците.

Embed from Getty Images

Обновена е подовата настилка и декорациите. Залите и кралските апартаменти вече влизат в посещението на музея "Корер".

Маршрутът върви по дължината на площада, към задната фасада с изглед към Кралската градина и водната площ.