Навсякъде се стеле огненочервен пясък, термитните могили се издигат към небето като малки Вавилонски кули, а пътят блести като море от рубини. Tanami Track е една от най-големите приключенски пътеки в австралийската пустош. Пътят, дълъг 1077 км, пресича едноименната пустиня Танами - един от най-изолираните и сухи райони в света - и свързва Червения център и региона Кимбърли, суровата северозападна граница на страната.

Макар че маршрутът се пресича предимно от животновъди и камиони, пътуващи към отдалечената златна мина, както и от странни диви камили, Tanami Track привлича и безстрашни пътешественици, които идват заради суровите пейзажи, къмпингуването в храсталака и славата на шофиране по един от най-дългите и трудни пътища в Австралия.

След като смелчаците преминат покрай Tilmouth Well, самотна къща на 180 км северно от Алис Спрингс и една от последните спирки за гориво на стотици километри, бързо осъзнават колко плашещо може да бъде това пътуване.

От тук пътят вече е черен, почти няма населени места, а това означава, че пътуващите задължително трябва да си осигурят достатъчно вода и туби с гориво. Макар че подобрената инфраструктура е намалила някои рискове, отдалечеността на Tanami Track и местните обитатели все още изискват уважение. Когато оставите асфалта зад гърба си, ясно разбирате примитивното желание да се покори този див терен. Но щом стигнете до Юендуму, Tanami Track се превръща в нещо повече от обикновен етап от едно приключение.

Снимка: iStock by Getty Images

Основан през 1946 г. от Австралийския правителствен клон по въпросите на коренното население, за да осигури социални грижи за аборигенските общности, разселени от златните мини и животновъдните ферми, днес Юендуму е дом на около 1000 души. Повечето от тях са варлпири - австралийски аборигени, които са традиционни собственици на района и управляват земята като част от тръст.

Снимка: iStock by Getty Images

Варлпири живеят в региона от хиляди години. Изследователите все още откриват следи от тяхната история - от свещени места за молитви за дъжд до древни дърворезби в кората на боаб. Но златната треска от 20 век и експанзията на скотовъдците поставят древните стопани на земята в неблагоприятна ситуация. Едва през 1978 г., две години след като Австралия приема Закона за правата на аборигените върху земята, варлпирите си възвръщат контрола върху земята. Макар че в Танами има няколко аборигенски общности, Юендуму е една от малкото, които открито приемат външни хора. Голяма заслуга за това има Центърът за изкуства Warlukurlangu.

Основан през 1985 г., Warlukurlangu е един от най-дългогодишните художествени кооперативи в Австралия, собственост на аборигени. Тук работят около 800 художници, които само през 2022 г. са създали 11 000 произведения.

Мениджърът на центъра Сесилия Алфонсо ръководи всекидневните дейности повече от две десетилетия. В началото на мандата си Алфонсо и помощник-управителят Глория Моралес забелязват, че туристите минават покрай Юендуму, без да знаят, че могат да го посетят и без специално разрешение. За да променят това, те поставят на пътя табели "Посетителите са добре дошли". "Това отразява нашата етика", обяснява тя. "Много хора ни казаха: "Това е първият знак за добре дошли, който срещаме", казва тя. Оттогава Warlukurlangu се е превърнал в един от най-посещаваните туристически обекти в Танами.

Вътре ще откриете цветни картини, представящи историите за сънищата - аборигенски легенди, които обясняват произхода на света и предават знания, културни ценности и традиции на бъдещите поколения. "Изкуството е мост между културите", обяснява Алфонсо. "Живописта е начин аборигените да покажат на света, че имат много дълбока и значима култура." Подобни взаимодействия могат да станат все по-важни.

Културата на общностите по протежението на река Танами би могла да бъде повод не просто за отбивка от пътя, а да позволи на повече хора да се докоснат до живота на варлпирите и да ги опознаят.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен добавянето на нови източници на доходи за общността, туристическите дейности могат да помогнат за споделянето и запазването на традиционните обреди. Общността вече разработва пътувания в пустинята, които ще научат гостите как да ловуват, готвят и живеят, както първите хора на земята са живели в продължение на хилядолетия.

Пътешествениците могат да къмпингуват почти навсякъде по пътя, освен на частна земя. Нощите тук разкриват най-звездното небе в света, а тишината "разказва" легендите, които са вдъхновявали първите хора, които са стояли тук преди хиляди години.

След такава преобразяваща мислите нощ, пътешествениците се отправят към последния участък от пътя и срещата си с метеоритния кратер Улф Крийк - образуван преди 300 000 години, и централна точка на историите за произхода на аборигените. Според легендата на местния народ той е създаден, когато гигантска змия провряла главата си през земята. Наричат кратера Kandimalal.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес много австралийци го свързват с една по-съвременна митология - филмът на ужасите Wolf Creek. От продавача на книги в Алис Спрингс до служителя на кладенеца в Tilmouth Well многократно туристите са предупреждавани шеговито да "внимават за Мик Тейлър" - садистът, който ловува туристите във филма.

Когато стигнете кратера, лесно можете да се "вкарате във филм". Мястото е толкова отдалечено, че е открито от геолозите едва през 1947 г. Но безпокойството бързо изчезва, след като се изкачите до ръба на кратера. Акациите и евкалиптите изпълват котловината и контрастират на тъмносивата земя.

Северната територия вече е започнала да прокарва 150 км път покрай Tilmouth Well. Междувременно Западна Австралия наскоро отдели 500 млн. австралийски долара за развитие на своя участък от река Танами, за да стимулира животновъдството и минното дело. До 2030 г. целият път може да бъде изграден.

Подобряването на достъпа на посетителите не само променя преживяването - то повдига и въпроси за устойчивостта и развитието на аборигенските общности. В своята пътна карта до 2030 г. правителството на Северната територия определи културния туризъм на аборигените като ключов приоритет. Но един достъпен и проходим Tanami Track може да доведе до приток на туристи в изолирани общности, които не са подготвени да се справят с това. Въпросите са твърде много, а отговорите невинаги верните.