Ретба не е от най-популярните природни забележителности в Африка, но определено е една от най-необикновените. Намиращо се на полуостров Кап Верт на по-малко от час от столицата Дакар, Розовото езеро, както е известно сред местните, привлича посетители поради необичайния си и наситен цвят. Делят го от Атлантическия океан единствено широките пясъчни дюни и очаквано притежава огромни нива на соленост. За сравнение, през сухия период от годината нивата на сол надвишават тези на Мъртво море.

Но откъде произхожда розовият цвят на Ретба?

Причината за това е цианобактерията, която вирее в езерото поради солеността му. Бактерията отделя червеникав оттенък, като така привлича и абсорбира слънчевите лъчи. Това създава уникалния му цвят, който е най-забележителен през сухия период от ноември до юни. Бактерията е изцяло безвредна за хората и плуването в езерото е позволено, но имайте предвид характерната му горещина, сравнявана с топъл сироп.

 

Работниците вадят солта с голи ръце от дъното на езерото, поставят я в кошници и ги пренасят на брега

Снимка: iStock by Getty Images

Розовото езеро е доста "срамежливо" и не се разкрива пред всекиго. Цветът му е твърде непостоянен и зависи от фактори като светлината и водораслите. Малцина са посетителите, които са виждали ярко розовия му вид. Понякога езерото изглежда по-тъмно, дори кафяво на цвят.

Почти никакви живи организми не успяват да оцелеят в дома на солта Ретба, която стига до 40 процента

Снимка: личен архив

Затова езерото се ползва основно като туристическа атракция и за производство на сол, разбира се. Ако го посетите, ще станете свидетели на събирачите във водата и на огромните им планини от сол на брега. Местните вадят солта с голи ръце от дъното на езерото, поставят я в кошници и ги пренасят на брега. За да предпазят кожата си от дългите часове във водата, работниците използват известното в Сенегал с козметичните си свойства масло от ший, което се добива от дървото карите. А като атракция за туристите се предлага плаване с дървена лодка.

Въпреки изтощителната горещина и условия местните хора са щастливи и спокойни

Снимка: личен архив

Ретба не е единственият розов представител на езерата на Земята, но е най-големият естествен басейн от този вид. Площта му възлиза на около 3 кв. км, а максималната дълбочина е 3 метра. На австралийския остров Мидъл се намира друг сходен феномен - мистериозното и отделено розово езеро Хилиър, чиято дълбочина стига до забележителните 600 метра.

 

Езерото Хилиър

Снимка: iStock by Getty Images