Творческото студио AllRightsReserved, което често организира публични художествени изложби в града, обяви преди дни, че двойка надуваеми патици на Хофман ще плават във водите на Хонконг в продължение на две седмици. Компанията нарече новата инсталация съвсем просто "Двойни патици". Двете огромни играчки бяха тествани през май във водите край Tsing Yi, петият по големина остров на територията.

С височина 18 метра те са малко по-големи от тази, която влезе в световните заглавия, когато беше инсталирана в Хонконг преди 10 години, пише CNN.

Организаторите сравняват надуваемия дует със симетричните китайски йероглифи "xi" (известен като "двойно щастие") и "peng" (приятел), като и двата имат два идентични компонента един до друг. "Двойната патица е двоен късмет", казва Хофман в изявлението си. "Работата набляга на приятелството и свързването... "Двойна патица" не е за гледане в миналото, а за наслаждаване на момента заедно!"

Замислена през 2001 г. и дебютирала във Франция шест години по-късно, "Rubber Duck" се появява в градове като Осака, Сидни и Сао Пауло, преди да пристигне в полуавтономната китайска територия през май 2013 г. (Въпреки че всички патици на Хофман си приличат, той прави нови за всяко място.) Но предишното пристигане на произведението на изкуството в пристанището Виктория предизвика отзвук в целия свят - отчасти защото мистериозно се издуваше за една нощ, преди да бъде напомпано отново дни по-късно.

Престоят на патицата в Хонконг е любопитно и с това, че привлича гнева на китайските цензори. Инсталирана само няколко седмици преди годишнината от репресиите на площад Тянанмън през 1989 г., скулптурата започва да се появява на променени версии на "Човекът пред танка" - известната снимка на неидентифициран протестиращ, който се изправя срещу китайските военни танкове. Потребителите на социалните медии започнаха да споделят изображения, на които гумени патици заместват редицата танкове, което доведе до блокиране на термина "Голяма жълта патица" в подобната на Twitter платформа Weibo.

Снимка: AllRightsReserved

През следващата година изображенията на гигантска жълта скулптура на жаба на друг художник, вдъхновена от работата на Хофман, също са цензурирани, след като потребителите на социалните медии я оприличават на бившия китайски президент Дзян Дзъмин.

В годините след първото си пристигане в Хонконг патицата се появява във водите на градове като Сеул и Лос Анджелис. Произведението на изкуството неочаквано се издува в тайванския град Килунг, а в Сантяго, Чили, се пръска, след като случайно се блъска в знак.

Хофман е известен с това, че създава и други мащабни арт инсталации, преосмислящи предмети от ежедневието в неочаквани мащаби - не само играчки за баня, но и зайци-играчки, хартиени лодки и дървен хипопотам на име HippopoThames, който той инсталира в Темза през 2014 г.

"Двойните патици" ще се завърнат на пристанище Виктория на 10 юни. Преди инсталацията изображения на двойката са поставени на градските трамваи и на метростанциите в Хонконг.